Landemode 2024 - folkekirken er et håbshus
I årets landemodeberetning talte biskoppen bl.a. om præsterekruttering, menighedsrådsvalget, vedligehold af middelalderkirker, strukturarbejde, arbejdsmiljø og store samfundsdebatter gennem året. Folkekirken er levende og et håbshus, hvor det sidste ord aldrig er sagt, sagde han.
Af Ingeborg Marie Nielsen
Landemodet i Aalborg Stift er altid en festlig og traditionsrig begivenhed.
I år fandt mødet sted 27. september og havde flot tilslutning.
Landemodet er et årligt stiftsmøde, ledet af biskop og stiftamtmand, og en fast tradition i folkekirken og i Aalborg Stift.
Dagen begyndte med offentlig gudstjeneste i Aalborgs domkirke Budolfi Kirke, hvor stiftamtmand, biskop, provster og præster gik i procession.
Provst i Thisted Provsti, Lisbeth Damgren, stod for dagens prædiken.
En levende organisation
Senere var der frokost i Folkekirkens Hus, hvor biskop Thomas Reinholdt Rasmussen aflagde beretning om året i folkekirken i Danmarks nordligste stift.
Han kom blandt andet ind på præsterekruttering og økonomi, efterårets valg til menighedsrådene, vedligehold af stiftets mange middelalderkirker, strukturarbejde, arbejdsmiljø, nationale opgaver og store samfundsdebatter gennem året.
Biskoppen takkede for året med dyb taknemmelighed og en glæde over, at folkekirken på trods af til tider farefuld sejlads mellem klippeskær, er en levende organisation, der vitterligt betyder noget for samfund og for mennesker. Det er det afgørende, sagde han:
”Når man ser ud over det kirkelige landkort og ser på alle de gode tiltag og arrangementer, der finder sted, så kan man kun glædes over det. Folkekirken er levende. Men vi må også nogle gange standse op og overveje, hvad vi i grunden er her for? Hvad bidrager folkekirken egentlig med?
Selvfølgelig bidrager folkekirken helt konkret med begravelsesvæsen og forvaltning af væsentlig kulturarv. Folkekirken bidrager også med kultur og almendannelse. Der er folkekirken i mange henseender en af landets væsentligste institutioner.
Men grundlæggende så skal folkekirken jo gennem evangeliet indgyde mennesker håb til livet og håb til dødens overvindelse. Vi er et håbshus, hvor det sidste ord aldrig er sagt. Der er altid mere at sige end det, vi kan sige os selv. Når døden truer med at få ordene til at tie, så er Guds ord stadig levende. Vi tror på det levende ord, der gør alting nyt.
Og det ord skal tales ind i menneskers erfaringer, så det ikke er abstrakt, men levende tale, der giver os håb på livet, håb på hinanden, håb til fremtiden, kort sagt håb til Gud.
Der er altid mere at sige. Også for den, der synes, at livet lukker sig om en. Der er mere at sige. Håb. Håb har vi brug for. Det kan vi ikke leve foruden.”
Se billeder fra årets Landemode her: