Fortsæt til hovedindholdet
2024
Nyheder

Debat om folkekirkens fremtid på fælles stiftsrådsmøde i Aalborg

I weekenden var folkekirkens 10 stiftsråd samlet i Aalborg til deres årlige fælles stiftsrådsmøde. Temaet denne gang var folkekirkens fremtid. Et vigtigt møde med godt udbytte, siger biskoppen. 

Formand for Aalborg Stiftsråd, Karsten Konradsen, bød velkommen til årets fælles stiftsrådsmøde i Folkekirkens Hus. Foto: Pernille Bunk Stølefjell / Aalborg Stift

Af Ingeborg Marie Nielsen og Marie Hoehl Tolstrup

- Vi er alle sammen en del af en folkekirke, der ligesom det øvrige samfund udvikler sig hastigt i de her år, og som vil fortsætte med at udvikle sig.

Sådan indledte formand for Aalborg Stiftsråd, Karsten Konradsen, årets fælles stiftsrådsmøde 16. november.

Værtskabet for mødet går på skift mellem landets 10 stiftsråd, og denne gang blev det holdt i Aalborg. Formålet med mødet er videndeling, inspiration og debat om aktuelle emner på tværs af folkekirken.

Aalborg stiftsråd havde valgt, at det overordnede tema i år skulle være folkekirkens fremtid. 

Dagen begyndte med gudstjeneste i Aalborg domkirke, Budolfi Kirke, mens mødet blev holdt i Folkekirkens Hus, hvor Karsten Konradsen var ordstyrer.

- Folkekirken skal være til stede over alt og kunne udvikle sig i et samfund med demografisk udvikling, hvor digitalisering, kunstig intelligens og mange andre spændende emner også er på dagsordenen, sagde Karsten Konradsen og fremhævede, at folkekirkens fremtid bestemmes af forskellige faktorer, som herefter blev belyst i løbet af dagen.

Dagens oplægsholdere var formand for Landsforeningen af Menighedsråd, Anton Pihl, rektor for Folkekirkens Uddannelses- og Videncenter, Birgitte Stoklund og professor emeritus Peter Lodberg, som hver især delte deres syn på bevægelserne i folkekirken.

Aalborg Stifts biskop Thomas Reinholdt Rasmussen er ”født” medlem af Aalborg stiftsråd og tilfreds med udbyttet af dagen.

- Det var et vigtigt møde med gode indsigter i tal, tendenser, udfordringer og projekter på tværs af folkekirken - som grundlag for vores samtale og debat om, hvordan vi kan være folkekirke med fællesskab, identitet og relevans også om fire, otte og 12 år, siger han.

Til slut var der en statusorientering fra drøftelserne i alle stiftsråd efter det fælles stiftsrådsmøde i 2023, som blev holdt i Københavns Stift. 

Helsingør Stift er vært for mødet i 2025.

Professor emeritus, Peter Lodberg, fortalte om tendenser i folkekirken i dag. Peter Lodberg er formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd og bestyrelsesmedlem i Det Lutherske Verdensforbund. Foto: Pernille Bunk Stølefjell / Aalborg Stift

Repræsentanterne for de ti stiftsråd var samlet i Folkekirkens Hus i Aalborg. Foto: Pernille Bunk Stølefjell / Aalborg Stift

Om folkekirkens stiftsråd

I alle landets ti stifter er der nedsat et stiftsråd.

 

Hvert stiftsråd består af stiftets biskop, domprovsten, en repræsentant for stiftets øvrige provster, tre repræsentanter for stiftets præster og en menighedsrepræsentant fra hvert provsti. Det vælger sin formand og næstformand blandt de valgte menighedsrepræsentanter.

 

Stiftsrådets formål er at styrke folkekirkens liv og vækst ved at sikre bred inddragelse i overvejelser om kirkelivets udvikling.

 

Stiftsrådet kan af hensyn til det kirkelige liv beslutte at udskrive et bindende bidrag fra kirkekasserne til finansiering af fælles aktiviteter i stiftet.

 

Stiftsbidraget kan anvendes til aktiviteter inden for følgende områder:

 

  • Kommunikation mellem stiftet, menighedsråd og provster
  • Formidling af kristendom
  • Udviklingsprojekter inden for undervisning, diakoni, IT, medier, kirkemusik og lignende, herunder analyser til forberedelse af sådanne projekter.