Mød folkekirken på Naturmødet
6 ud af 10 unge er meget eller ekstremt bange for klimaforandringerne, viser en international undersøgelse. Til Naturmødet i Hirtshals sætter folkekirken blandt andet fokus på det nye begreb klimasorg.
I denne uge er det ikke kun på Inspirationskonferencen for Folkekirkens Grønne Omstilling at klima fylder dagsordenen. På Naturmødet i Hirtshals torsdag-søndag er sigtet også zoomet ind på klima - blandt andet på det nye begreb "klimasorg".
Samtalesalon om klimasorg inspireret af København
Helt konkret vil der i folkekirkens telt til Naturmødet blive afholdt en samtalesalon under overskriften "klimasorg". Her vil man forsøge at skabe et tillidsfuldt rum og et fællesskab, hvor deltagerne kan dele de følelser, som klimakrisen måtte vække i dem. Til at facilitere arrangementet sammen med Naturmødets lokale præster, har man inviteret 29-årige klimaaktivist Sarah Strunge Albertsen. En efterårsdag sidste år bankede hun på en kirkedør ud til den pulserende Nørrebrogade i København. Hun havde brug for et sted at være med sin sorg. En af Stefanskirkens præster greb hende, og sammen startede de, hvad der formentlig er landets første klimasorggruppe.
Det har vakt opsigt. Også i Horne-Asdal, hvor Liselotte Wiemer er sognepræst. Hun tog derfor initiativ til at afprøve det nye koncept i forbindelse med Naturmødet.
- Fordi mange unge ikke siger noget, så overser vi måske en dyb smerte og sorg inden i dem. Og der skal vi være på dupperne som folkekirke, og få åbnet øjnene for, at der muligvis er et behov så fundamentalt, at det ikke engang bliver udtalt.
Plads til afmagten
Liselotte Wiemer har erfaring fra traditionelle sorggrupper i folkekirke-regi, og forestiller sig, at nogle af principperne godt kan overføres til en eventuel klimasorggruppe.
- Det handler om at skabe et rum, hvor de svære følelser godt må være. Det opleves som forløsende, når de sættes fri, er min erfaring. Tit er mennesker bange for at give efter for en sorg eller en afmagt, for det kan føles som en afgrund at falde ned i. Men jeg oplever, at hvis man tillader sig selv at synke ned i magtesløsheden, opstår der pludselig nyt liv og håb, siger hun, og fortsætter:
- Og med håbet følger ofte handlekraften, og den har vi i den grad brug for under klimakrisen.
Udover samtalesalonen for klimasorg, byder folkekirken til Naturmødet også på stemningsfuld sansevandring, aktivitetsløb for børn og skoleklasser, solnedgangsandagt ved Hirtshals fyr, drop in-dåb og oplæg og debat ved Mickey Gjerris.
Samtalesalonen om klimasorg er fredag den 20. Maj kl. 10.15.
Kontakt:
Sofie Klingberg, journalist, Aalborg Stift: 6161 0142