Folkekirkens Familiestøtte under økonomisk pres
Næstekærlighed i praksis, kalder Folkekirkens Familiestøtte den hjælp, de tilbyder til pressede børnefamilier. Nu risikerer initiativet i værste fald at blive lukket, fordi sekretariatsdriften er kommet under økonomisk pres.
Af Sofie Klingberg
Tvillingefamilier, familier med for tidligt fødte børn, eller familier, der ikke har et solidt netværk omkring sig. Der er grunde nok til, at børnefamilier kan komme under hårdt pres og få brug for et skud overskud. Gennem seks år har Folkekirkens Familiestøtte rakt en kærlig hånd til pressede børnefamilier, og blandt andet tilbudt sparring fra såkaldte forældrevenner.
Folkekirkens Familiestøtte er organiseret på en måde, hvor der er et "moderskib" i Aalborg – nemlig sekretariatet med en leder og to kommunikationsansatte. Samtidig er tilbuddet lokalt forankret, i sognene og provstierne, i henholdsvis Aalborg, Viborg og Aarhus Stift.
Nu er fremtiden pludselig usikker, fordi den nuværende bevilling til sekretariatsdriften ophører i løbet af 2023, og det – indtil videre – ikke er lykkedes at skaffe en anden finansiering af hovedkontoret.
- Det gør mig rigtig ked af det. Allermest fordi et godt tilbud risikerer at ophøre. Vi har kæmpet for at få et godt samarbejde med kommunerne, og institutionerne, og det arbejde bærer frugt nu. De har meget tillid til os. Endelig ved folk, hvem vi er, og hvad vi står for, siger bestyrelsesformand, Carsten Bøgh Pedersen, og uddyber:
- Derfor er det så ærgerligt, hvis det er økonomien til sekretariatsdriften, der kommer til at spænde ben.
Fællesfonden ikke en mulighed
Håbet var indtil for nylig, at initiativet kunne blive et projekt under Fællesfonden, som dækker hele folkekirken. Men for at komme i betragtning til at søge den såkaldte Omprioriteringspulje, kræver det en indstilling fra landets biskopper.
Biskopperne har nu haft anledning til at drøfte projektet, men samlet var der ikke enighed om at støtte en ansøgning, blandt andet med argumentet, at Folkekirkens Familiestøtte på nuværende tidspunkt ikke er landsdækkende.
Indtil nu har Familiestøttens sekretariatsdrift primært været finansieret af forskellige fonde, blandt andet Egmontfonden.
- Udfordringen er, at de fleste fonde ikke finansierer egentlig drift, altså løn til ansatte og den slags. De er mest interesseret i at hjælpe projekter i gang, og nu er vi i gang, og derfor er situationen en anden, siger Carsten Bøgh Pedersen.
Initiativet blev søsat under forhenværende biskop over Aalborg Stift, Henning Toft Bro, og er ofte blevet fremstillet som lidt af et hjertebarn.
Stadig håb
Næste skridt er, at der skal indkaldes til ekstraordinært bestyrelsesmøde hurtigst muligt, hvor de næste skridt skal besluttes. Håbet er ikke slukket, fortæller Carsten Bøgh Pedersen.
- Vi så Fællesfonden som en oplagt mulighed. Nu er den mulighed lukket, og vi må se os om efter andre løsninger, siger han.
Samme håb deler biskop Thomas Reinholdt Rasmussen; At Familiestøtten kan overleve med midler fra en anden spiller.
- Jeg vil samtidig gerne takke bestyrelsen, ansatte og frivillige i Folkekirkens Familiestøtte for det gode arbejde indtil videre, siger han.