Fortsæt til hovedindholdet
2021
Nyheder

En speciel og uforglemmelig dåbsdag

Corona og restriktioner sætter sit præg på, hvordan barnedåb bliver afholdt i kirkerne. Det giver udfordringer, men det betyder langtfra, at dåben ikke kan blive en ganske særlig dag.

Præst og mand og kvinde med barn i armene foran alter med kors

Selvom corona satte sine begrænsninger, blev Gabriels dåb i Brønderslev Kirke en oplevelse fuld af nærvær. På billedet: Sognepræst Kristian Brogaard og dåbsbarnet Gabriel med forældre. Privatfoto

Af Sandra Rask Petersen

Da Gabriel bliver døbt den 7. februar i Brønderslev Kirke, må gudstjenesten højst vare 30 minutter, der er plads til 44 gæster i kirken, der er krav om mundbind, og der er ikke mulighed for en stor fest efterfølgende. Corona sætter sit præg på dåben, men Gabriels forældre er taknemmelige for dagen.

- Min kone står ved døbefonten med ham. Vi læser en forældrebøn, og fadderne tænder et lys for vores søn. Det er en kort gudstjeneste, men vi føler på intet tidspunkt, der ikke er tid nok. Det er en anderledes, speciel og god oplevelse, siger Bjarne Axelsen.

Forældreparret overvejer ikke at udskyde dåben, da det er vigtigt for dem, at sønnen bliver døbt, mens dåbskjolen stadig passer. De ændrer derimod planerne for den efterfølgende dåbsfest.

- Hvis der ikke var noget, der hed corona, havde vi inviteret hele familien med til fest. Vi inviterer kun fadderne til kaffe og kage, og vi sidder i et stort lokale med god afstand. Det er en hyggelig sammenkomst, og alle er ligesom med og får snakket sammen.

Det står for os som en intens, nærværende og uforglemmelig dag, siger han.

I Brønderslev bliver børnene døbt – også midt i en pandemi

Under coronakrisen er der ellers færre forældre, der gør som Gabriels. Tal fra den netop offentliggjorte kirkestatistik fra Danmarks Statistik viser, at der i løbet af 2020 ikke blev hældt så meget vand i døbefonten, som der plejer. Alene i Aalborg Stift er der døbt 658 færre børn end i 2019. Men læser man tallene for antallet af dåb i Brønderslev Kommune, tegner der sig et billede af, at mange her lader deres barn døbe trods corona (se tal herunder, hvor antal dåb før det fyldte 1.år for er uændret i 2020 i forhold til 2019)

Udtræk fra sogn.dk. Sognets egne tal er for alle sogne tilgængelige på www.sogn.dk. Adgang til sogn.dk sker fra Den digitale Arbejdsplads ved at vælge ’Sogn.dk admin’.

- Da vi bliver lukket ned i marts, er der ni planlagte dåb. De bliver alle udsat. Da vi åbner op igen, kommer der hurtigt aftaler på plads for dem alle, siger Kathrine Buus Christensen, præst i Voer-Agersted.

Hun er ikke i tvivl om, at den efterfølgende fest betyder meget, og at det er forsamlingsloftet, der gør, at forældre vælger at udsætte barnedåben.

- Lige nu har jeg to dåb, der er udskudt. Begge forældrepar siger, de vil vende tilbage, når det er muligt at holde en dåbsfest, siger hun.

I Hjallerup er det også præstens klare indtryk, at det at kunne invitere familie og venner både til gudstjeneste og dåbsfest betyder meget for forældrene, og at de fleste blot vælger at udskyde dåben. Hun er dog opmærksom på, at der kan være nogen, der i sidste ende kommer helt fra det med barnedåben.

- Det er klart, at man bekymrer sig lidt om, hvorvidt de, der navngiver deres barn, kommer helt fra at få deres barn døbt - og måske først forholder sig til det igen, når børnene skal konfirmeres. Vi har for nogle måneder siden gjort opmærksom på, at der altid er mulighed for at aftale dåb - også med kort varsel. Det vil være naturligt at orientere om det igen, når forsamlingsloftet hæves, siger Marie Kirketerp, præst i Hjallerup.

Læs mere om kirkestatistikken for 2020 her

Tema: Kirke under lockdown

Kirkerne kan fortsat afholde gudstjenester og kirkelige handlinger. Men næsten alle andre aktiviter er sat på stand-by. 

Og hvordan bærer man sig så ad med at være tilgængelig som kirke under corona lockdown? 

Vi dykker ned i nogle af de mange initiativer, der - trods corona - foregår i de nord- og nordvestjyske kirker.


Kirke under lockdown

Kirkerne kan fortsat afholde gudstjenester og kirkelige handlinger. Men næsten alle andre aktiviter er sat på stand-by. 

Og hvordan bærer man sig så ad med at være tilgængelig som kirke under corona lockdown? 

Vi dykker ned i nogle af de mange initiativer, der - trods corona - foregår i de nord- og nordvestjyske kirker.