Fortsæt til hovedindholdet

Fastholdelse af de frivillige

En Frivillig Forskel
Afsnit 2 af 4

I dette afsnit ser vi nærmere på, hvordan det går med at fastholde de frivillige i folkekirken.

I Kjellerup er der frivillighedsfest, mens der i Aalborg holdes lærings- og sparringsdag. Og i Salling bliver den samme gruppe frivillige ved med at sætte nye projekter i gang for at hjælpe flygtninge fra Ukraine.

Få kirkefrivillige overvejer at stoppe

Da Agnethe Jensens mor fik demens, vidste hun, at hun en dag ville hjælpe andre med samme sygdom. Nu har hun været demensven i Aalborg Provstiers Menighedspleje de sidste fem år. 

-Når jeg ser glæden i hans øjne, ham jeg er demensven for nu, så bliver jeg glad. Han kan genkende mig, selvom jeg kun kommer tre timer hver anden uge, og det er fantastisk, siger Agnethe Jensen.

Der holdes lærings- og sparringsdage for de frivillige mindst en gang hver tredje måned.

De kirkefrivillige fortsætter

Udover at være demensven er Agnethe også vågekone. Hun har ikke overvejet at stoppe som frivillig på noget tidspunkt, og langt de fleste frivillige i folkekirken har det som Agnethe. De har ikke lyst til at stoppe.

-Folkekirken er usædvanlig god til at fastholde frivillige. Det er kun 13 procent af de kirkefrivillige mod 26 procent af de generelle frivillige, der overvejer at stoppe, siger Birgitte Graakjær Hjort, leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Og ud af de 13 procent, der overvejer at stoppe, er der nogle konkrete grunde til det, som folkekirken ikke kan stille ret meget op med.

Birgitte Graakjær Hjort, leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

"Når vi så spørger, hvad årsagen er, kan vi se, at der er tre grunde, og der er ingen af de tre grunde, vi kan gøre noget ved"

Birgitte Graakjær Hjort, leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Fællesskab og læring

I Aalborgprovstiers Menighedspleje er der fokus på de frivilliges trivsel, og der bliver blandt andet holdt lærings- og sparringsdage med oplæg og ture. 

-Når det kommer til at fastholde de frivillige, tænker jeg, det er enormt vigtigt ikke at føle, man er sin egen lille satellit. De frivillige skal opleve, at de er en del af et større fællesskab, hvor de er sociale sammen og også mærker, at de gør en forskel, siger Line Kjær Jørgensen, frivilligkoordinator i Aalborgprovstiers Menighedspleje

Og Line oplever, at de frivillige har en stor lyst til at lære og udvikle sig.

-Når der er noget fagligt på programmet, så er de meget nysgerrige og koncentrerede, og jeg oplever også, at de tager læringen med sig ud i deres arbejde, siger hun.

For Agnethe Jensen betyder det meget, at hun kan mødes med andre frivillige og få råd med på vejen.

-Det er jo et lidt ensomt job, hvis ikke vi havde de her møder. Jeg kan stå i situationer, hvor jeg ikke ved, hvad jeg skal gøre. Så er det rart at vide, at jeg kan snakke med andre og høre om deres erfaringer, siger hun.

Afsnittet i bidder

En frivillig ildsjæl

Hjælp til ukrainere

Menighedspleje

Eksperten

Birgitte Graakjær Hjort

  • Uddannet teolog
  • Leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter
  • Ansvarlig for en undersøgelse af frivillighed i folkekirken (2022)

13% overvejer at stoppe

Se mere

Introduktion

En Frivillig Forskel

De er drevet af begejstring. De ønsker at gøre en forskel for andre, og de gør et stort stykke arbejde uden at få penge for det. I denne serie sætter vi fokus på, hvem de kirkefrivillige er, hvad der driver dem, og hvilken betydning deres indsats har for folkekirken.

Afsnit 1

Hvem er de frivillige

I dette afsnit ser vi nærmere på, hvem den typiske frivillige i folkekirken er. 
Vi møder blandt andet Karsten, der hver onsdag tager på cykeltur med plejehjemsbeboere i Hjallerup. Vi skal med i køkkenet i Folkekirkens Dagligstue i Ikast, og på Nibe Festival sørger Susanne for, at de unge får fyldt vanddepoterne op.

Afsnit 3

Rekruttering af frivillige

I dette afsnit ser vi nærmere på, hvordan det går med at skaffe frivillige.Vi besøger blandt andet en familieklub i Holstebro, hvor unge og ældre hjælper til. I Skalborg Kirke har manglen på frivillige betydet, at et velbesøgt initiativ er lukket ned, og i Frederikshavn er frivilligkoordinatoren begyndt at prikke nye frivillige på skulderen. 

Afsnit 4

Hvordan får vi nye frivillige

I dette afsnit ser vi nærmere på, om der er en gruppe af frivillige, folkekirken skal være bedre til at få fat i fremover. Vi besøger et internationalt fællesskab, hvor Astrid står ved tavlen og underviser i dansk. I Vor Frelsers Kirke i Aalborg sætter Anette sit præg på, hvad der skal ske på sommer-camp, og så har Karin taget turen fra Ikast til Roskilde for at hjælpe på kirkefestivallen Himmelske Dage.