Fortsæt til hovedindholdet
2023
Nyheder

Sidste officielle bededag

5. maj ringede klokkerne for sidste gang ind til bededags-gudstjenester på en helligdag i landets kirker. Aalborgs biskop fremhævde i sin prædiken, at vi ikke er alene, og det minder helligdagen os om. 

Biskoppens prædiken skulle ikke handle om beslutningen om at afskaffe bededag, men om kernen i helligdagen - at vi er her sammen og forhold til hinanden, men aldrig alene. Foto: Ingeborg Marie Nielsen

Af Ingeborg Marie Nielsen

5. maj blev den sidste officielle bededag siden 1686 markeret i kirker over hele landet.

I domkirken Budolfi Kirke skete det med en smuk musikgudstjeneste, hvor biskop Thomas Reinholdt Rasmussen prædikede om kernen i bededag, og at vi ikke lever alene, men er her sammen og i forhold til hinanden.

- Det er det, bededag er til for. Den er til for, at vi opdager, at vi ikke er alene. Vi er henvist til hinanden. Det var derfor, man i 1686 indførte bededag. Det gjorde man for, at man kunne samles i bøn, og det netop i bøn for hinanden, for landet og for den situation, man var i. Der er simpelthen noget, der er større end det, vi er, og som gør, at vi er nødt til at henvises på det, sagde han.

Og selvom biskoppens prædiken ikke skulle handle om afskaffelsen af helligdagen, var det svært ikke at komme ind på beslutningen.

- I år er det så sidste år, vi har bededag i kirkeåret. En politisk beslutning har afskaffet bededag fra næste år. Dette er på ingen måde stedet at fordybe sig i dette. Det må vi gøre andre steder og i andre fora. Her i dag vil vi blot følge en helligdag til dørs, der nu ikke længere er en del af vores liv, kalender og kirkeår.

Medierne dækkede og markerede også den særlige dag, og flere præster, talspersoner og andre borgere rundt omkring har fået eller taget ordet om afskaffelsen. I Budolfi Kirke fik kirkegængerne godt selskab af DR TV Avisen.

Samtidig var dagen også en festdag for tusindvis af konfirmander, der blev fejret og mærkede fællesskabet i kirkerne på historiens sidste bededag. I Budolfi Kirke havde konfirmander om formiddagen lyst kirken op med masser af livsbekræftende smil. 

Læs hele biskoppens prædiken