Fortsæt til hovedindholdet
2023
Nyheder

Religionspædagogisk konsulent bliver central sparringspartner

Aalborg Stifts nye religionspædagogiske konsulent, Anna Margrethe Saxild, vil give flere lyst til at udvikle deres formidling til børn, unge og familier. Hun kommer både til at trække på sin erfaring som præst, underviser og leder.

Anna Margrethe Saxild kommer både til at trække på sin erfaring som præst, underviser og leder i arbejdet som religionspædagogisk konsulent i Aalborg Stift. Foto: Ingeborg Marie Nielsen

Af Ingeborg Marie Nielsen

Rundt omkring i Aalborg Stift arbejder præster og ansatte hver dag med formidling til børn, unge og familier i sognene.

Nogle af dem mangler hjælp til at begrænse eller kvalitetssikre deres idéer og projekter, mens andre kan mangle inspiration eller faglige greb til at nå en særlig målgruppe. Fælles for dem alle er, at religionspædagogik er en vigtig del af deres arbejde.

1. juni fik de en central sparringspartner i religionspædagogisk konsulent Anna Margrethe Saxild, der allerede har mange idéer til at støtte op om det vigtige arbejde.

Hun fortæller med glæde og entusiasme om sit nye job, hvor hun både kommer til at trække på sin erfaring som præst i forskellige nordjyske sogne og som underviser og leder på Fjerritslev Gymnasium.

Det var også i Fjerritslev, hun gennemførte sit pædagogikum, da hun efter en lidt tilfældig vej ind i undervisningslokalerne blev bidt af religionsundervisning og arbejdet med unge.

Alt det vil hun nu omsætte i sin nye rolle som konsulent kombineret med en 50 procent præstestilling i Nørholm, hvor hun netop er flyttet ind i sin nye præstebolig.

- Jeg kan lide at lave andet end ’bare’ at være præst. Så jeg ville gerne finde en stilling, hvor jeg kunne kombinere tingene, forklarer hun om sit valg.

Vigtige relationer

Der ligger ikke en drejebog til stillingen som religionspædagogisk konsulent i Aalborg Stift. Den har i en længere periode har været vakant, og først efter sommerferien definerer Anna Margrethe Saxild sammen med biskoppen de mere præcise rammer for arbejdet.

Derefter vil hun besøge de forskellige provstier for at undersøge, hvilke religionspædagogiske projekter, de arbejder med i dag. Hun vil vide, hvad de har brug for af hjælp, sparring og inspiration til projekter, og så vil hun bruge tid på at opbygge gode, tillidsfulde relationer.

- Vi skal have glade præster som synes, at den religionspædagogiske del af arbejdet er en god opgave at gå i gang med. Det er jo også religionspædagogisk at arbejde med, hvordan man formidler en prædiken. Og jeg tænker, at jo bedre relation, der er til institutionerne og familierne i sognene, des mere frigjort er man både i sin undervisning og i sin prædiken.

Præsternes forskellige opgaver og privatliv er ofte vævet ind i hinanden, og det er vigtigt, at de trives i både deres arbejdsliv og fritidsliv.

- Jeg tror, det er vigtigt for præsterne at have en central person, som de kan henvende sig til og sparre med, og så skal vi som præster bruge hinanden med de mange forskellige kompetencer, der findes rundt omkring i præsteboligerne, siger hun.

Kombinerer interesser

Anna Margrethe Saxild opfatter i høj grad sin konsulentopgave som en facilitatorrolle, hvor hun kan være med til at sætte nye projekter i gang.

Desuden er der nogle bundne opgaver i stillingen som udvikling af kurser og fortsat ledelse af projektet "Hvad er meningen", hvor flere hundrede gymnasieelever hvert år samles i Folkekirkens Hus i Aalborg for at undersøge og debattere mødet mellem naturvidenskab og teologi.

Derudover er hun optaget af møde mellem kristendom og andre religioner.

- Det her er en stilling, hvor jeg blandt andet kan kombinere religionsmødet, forståelsen for andres kulturer og glæden ved, at det er kristendommen, jeg selv har været heldig at havne i og vokse op med, forklarer hun.

Også konfirmandundervisning og klasserumsledelse er et vigtigt tema for Anna Margrethe Saxild, som overvejer, om det skal være et emne for et af hendes kommende kurser gennem Folkekirkens Uddannelses- og Videncenter.

Lige nu venter sommerferien, og derefter glæder hun sig til at tage fat på arbejdet igen, både som religionspædagogisk konsulent og som præst i Nørholm Kirke.

Anna Magrethe Saxild

  • Religionspædagogisk konsulent i Aalborg Stift og sognepræst i Nørholm Kirke fra 1. juni 2023.
  • Uddannet teolog fra Aarhus Universitet i 1999. 
  • Fra 1999-2011 ansat som sognepræst i Næsborg-Kornum-Aggersborg/Løgstør-Løgsted.
  • Fra 2008-2016 underviser i religion på Fjerritslev Gymnasium.
  • Pædagogikum i 2011 og siden en del af gymnasiets ledelse.
  • Fra 2016 sognepræst med ansættelser i hhv. Løkken Storpastorat og Nørlunds Pastorat.