Fortsæt til hovedindholdet
2023
Nyheder

Bogomtale: 'Det medfølende vidne'

16. maj udkom bogen 'Det medfølende vidne - sjælesorg og traumer'. Fhv. præst og nuværende supervisor for præster i Aalborg Stift, Hanne Pahuus, er medforfatter på bogen.

Af Hanne Pahuus, pastor emeritus og supervisor for præster i Aalborg Stift

I bogen 'Det medfølende vidne', som er udkommet på forlaget Eksistensen, skriver vi, Lone Vesterdal og Hanne Pahuus om, hvorledes man kan møde mennesker, der lever med traumer, som er blevet dem påført af andre menneskers overgreb og ondskab. Vi skriver også om det traume, som det kan være at have mistet et menneske ved et voldsomt dødsfald.

Bogen fokuserer på, hvorledes traumer påvirker et menneskes måde at være i tiden på. Erindringen om den traumatiske hændelse ligger ikke tilbage i fortiden, men bliver ved med at dukke op i nutiden, ligesom det traumatiske også kan spærre for ens forventning og håb til fremtiden. Der kan være mange følelser forbundet med et traume, f.eks. rædsel, tristhed, raseri og skam. Det er vigtigt at kende til sådanne følelser. Det er det for præster, der er sjælesørgere, men også for andre, der møder mennesker med traumer. Det kan være læger, psykologer, socialrådgivere og pædagoger. 

Når vi har kaldt bogen 'Det medfølende vidne - sjælesorg og traumer' hænger det sammen med, at det er afgørende for et menneske, der lever med et traume, at blive mødt med medfølelse og med et kærligt blik. Gennem opdigtede samtaleeksempler viser vi, hvordan vi taler med mennesker, der lever med traumer, og hvorledes man som sjælesørger kan kalde på et menneskes følelse af værd og værdighed.

Vi er inspireret af teologisk litteratur om traumer, men også af billedkunst, skønlitteratur, filosofi og sociologi. Vi sætter ikke diagnoser på de mennesker, vi taler med, således som psykiatere og psykologer ofte må gøre det. Det har vi ikke ekspertise til, men vi mener, at vi kan hente en forståelse blandt andet fra teologien om, hvorledes det er at opleve og være i meningsløsheden, og hvorledes medfølelse og kærlighed kan kalde på tro, håb og livsmod.

Bogen er udgivet på forlaget Eksistensen og udgivelsen er økonomisk støttet af Aalborg Stift. Læs mere på Eksistensens hjemmeside