Fortsæt til hovedindholdet
2023
Nyheder

Biskopper til regeringen: "Tillidsbrud"

Det er med forundring og tristhed, at biskopperne konstaterer, at regeringen fremsætter forslag til lov om konsekvenser ved afskaffelsen af store bededag som helligdag, lyder det fredag i et brev fra folkekirkens biskopper til regeringen.

Biskop Thomas Reinholdt Rasmussen har sammen med folkekirkens øvrige biskopper sendt endnu et brev med til kirkeminister Louise Schack Elholm. Manglende inddragelse er et tillidsbrud, lyder det. Foto: Lars Horn/Baghuset

PRESSEMEDDELELSE

- Det er med forundring og tristhed, at biskopperne konstaterer, at regeringen fremsætter forslag til lov om konsekvenser ved afskaffelsen af store bededag som helligdag.

Sådan indleder landets biskopper i samlet flok et brev til regeringen afsendt til kirkeminister Louise Schack Elholm i dag fredag d. 13. januar, i forlængelse af at regeringen torsdag har fremsat lovforslag om afskaffelse af bededag. 

Det er i sig selv usædvanligt, at biskopperne går til regeringen i samlet flok, og i særdeleshed usædvanligt, med tre breve på blot to uger. Dette er udtryk for, at biskopperne tager sagen meget alvorligt. Siden Grundlovens indførelse i 1849 har Regering og Folketing hørt folkekirkens parter - både når der blev lovgivet om folkekirkens ydre anliggender, og når der ved kongelig resolution blev fastsat regler for kirkensindre anliggender. Det er dén demokratiske proces, der markant er blevet tilsidesat med fremsættelsen af lovforslaget, skriver biskopperne, der samtidig går i brechen for demokratiet:

- Vi vil fremover kæmpe for, at folkekirkens tradition for samtale, diskussion og inddragende demokrati ikke lider skade ved dette tillidsbrud, og vi håber og beder til, at der fremover vil være et mod til at fortsætte den danske samfundsmodel, der er kendetegnet ved samtale og inddragelse, skriver biskopperne til regeringen. 

I et brev til kirkeministeren afsendt 3. januar, udtrykte biskopperne forundring over, at de ikke var blevet inddraget, inden forslaget blev præsenteret for offentligheden. 

Derefter offentliggjorde ministeren – igen uden inddragelse af kirken – at hun ville afskaffe bededagen som helligdag ved kongelig resolution, hvilket er en historisk grænseoverskridelse i forholdet mellem staten og kirkens indre anliggender. Det udløste brev nummer to fra biskopperne, hvori de gav udtryk for bekymring og situationens alvor. 

Stadig uden inddragelse af kirken, har regeringen så torsdag fremsat lovforslag om afskaffelse af helligdagen, hvilket nu får biskopperne til at gå til regeringen med budskabet om, at tilliden er brudt.

Læs biskoppernes brev til regeringen 13. januar 2023

Kontakt

Ingeborg Marie Nielsen

Pressekonsulent, Aalborg Stift

Tlf.: 61614507 / iman@km.dk