2021
Nyheder

Domorganist: Vi har brug for at øge børns interesse for orglet

Søndag den 3. oktober gæster Sigurd Barrett sammen med domorganist Jørgen Ellekilde Musikkens Hus i Aalborg. Det sker som led i en større indsats for at få vakt børns interesse for orglet.

Der er brug for at øge interessen for orglet for fortsat at kunne uddanne organister til de danske kirker. Arkivfoto

Når Sigurd Barrett søndag den 3.oktober gæster Musikkens Hus i Aalborg med forestillingen 'Sigurd og det magiske orgel', handler det om andet og mere end blot god underholdning for de 6-12-årige. 

Arrangementet sker nemlig som et led i en større indsats for at skabe interesse for orgelmusikken hos de yngste. 

Domorganist i Budolfi Kirke, Jørgen Ellekilde, fortæller:

- Orglet er et fantastisk og fascinerende instrument. Ikke uden grund bærer det tilnavnet 'Instrumenternes Dronning'. Desværre har orglet ikke så stor bevågenhed blandt børn og unge. 

I disse år arbejdes der på flere fronter for at øge interessen for orglet. I domkirken er der blandt andet arrangementer for minikonfirmander og orgelkoncerter af kortere varighed for familier. Men der er fortsat behov for at sætte fokus på, hvordan man skaber interesse for orglet og orgeluddannelsen hos børn og unge. Det er nemlig en forudsætning for fortsat at kunne uddanne organister.

- Jeg tror, at det er vigtigt at stimulere børn og unges interesse i orglet, så vi på sigt ikke kommer til at mangle organister, siger domorganisten og fortsætter:

- Efter min overbevisning vil et frodigt orgelmiljø i kulturskolerne stimulere flere unge til at søge ind på kirkemusikskolerne eller konservatorierne med orgel og dermed kunne sikre dygtige organister i fremtiden. Hvis det sker, vil det være til glæde for hele folkekirken. Det er også i den kontekst, man skal se 'Sigurd og det magiske orgel'.

Fra idé til forestilling

Forestillingen 'Sigurd og det magiske orgel' er et samarbejde mellem kirkerne i Aalborg, Vestervig Kirkemusikskole og Musikkens Hus.

Forestillingen er en del af Aalborg Kirkernes Musikfestival, der løber af stablen i disse uger.

- I det udvalg, der planlægger Aalborg Kirkernes Musikfestival blev idéen om konceptet Sigurd og orglet fostret. Sigurd Barrett har haft en stor betydning for at øge kendskabet til den klassiske musik gennem 'Sigurd og Symfoniorkestret', så hvorfor ikke med orglet?, siger Jørgen Ellekilde, der også selv er på scenen med Sigurd Barrett i Musikkens Hus.

- Vi arbejdede videre på idéen og kontaktede Musikkens Hus, som var med på idéen. Dernæst kontaktede vi Sigurd Barrett, og nu står vi med et færdigt koncept.

Premiere i Aalborg

Arrangementet den 3. oktober i Musikkens Hus bliver premieren på 'Sigurd og det magiske orgel'. Men håbet er, at forestillingen kan rejse rundt i landet og derved øge interessen for orglet bredt hos de yngste. 

- Vi håber meget, at forestillingen kan turnere i hele landet, så vi får introduceret orglet til endnu flere børn rundt omkring i Danmark, siger Jørgen Ellekilde og forklarer videre:

- Forestillingen 'Sigurd og Symfoniorkestret' fik stor betydning for udbredelsen af kendskabet til de klassiske orkesterinstrumenter og symfoniorkestret, og drømmen er, at det samme kan ske med orglet.   

Koncertsalen i Musikkens Hus råder over et koncertorgel, der med sine 5450 piber til fulde lever op til betegnel­se af orglet som alle instrumenters dronning. Til forestillingen i Musikkens Hus vil desuden medvirke et stort børnekor på omkring 200 børn fra forskellige kirkekor i Nordjylland.

FAKTA: 'Sigurd og det magiske orgel'

Forestillingen finder sted den 3. oktober 2021 kl. 15 i Koncertsalen i Musikkens Hus i Aalborg. 

Varighed: Ca. 60 minutter.
 

Medvirkende:
Jakob Høgsbro, dirigent
Sigurd Barrett, fortæller og pianist
Jørgen Ellekilde, domorganist
Eskild Dohn, guitarist
Børnekor fra Nordjylland

 

Koncerten er et samarbejde mellem kirkerne i Aalborg, Vestervig Kirkemusikskole og Musikkens Hus.

 

Læs mere på Musikkens Hus' hjemmeside og bestil billet her

Omtale af arrangementet fra Musikkens Hus' hjemmeside:

'Som altid vil Sigurd tage os med på spændende fortællinger. Vi skal på orgeleventyr, og vi vil dykke ned i den magiske historie om orglet. Orglet er et utrolig spændende, smukt og flot instrument med en lang historie.


Sigurd er en fantastisk formidler af dansk kultur. Han har allerede givet mange børn smag for at høre historier fra Biblen, om nordisk mytologi og græske guder, om Danmarkshistorien, og mange af H.C. Andersens klassiske eventyr'

Musikkenshus.dk