Hvordan står det til i Aalborg stift?
Landemodet er et af årets højdepunkter i stiftet. Ordet landemode kan være lidt besynderligt, men det er et gammelt og smukt ord, der betyder et kirkeligt møde, og her drøftes stiftets forhold og folkekirkens situation generelt.
I gamle dage var det kun med deltagelse af biskop, stiftamtmand og provster, men i vore dage er det udvidet til også at omfatte stiftets præster og menighedsrådsmedlemmer.
Den indledende gudstjeneste betyder meget for mig, og heldigvis er den nu forbundet med en kirkefrokost, hvor jeg som biskop kan aflægge min beretning om stiftets tilstand. Før i tiden blev beretningen kun aflagt for stiftamtmand og provster, men nu er det en offentlig beretning, som alle har mulighed for at høre. Heldigvis.
Aalborg stift er i god stand. Det er grøde i kirkelivet og også god opbakning til gudstjenester og arrangementer. Medlemsprocenten er høj, og medlemstallet er nogenlunde stabilt.
Men der er også udfordringer. Særligt økonomiske udfordringer i tyndt befolkede egne med mange middelalderkirker og arbejdspres i mere befolkede områder. Derfor har stiftsrådet afsat midler til at ansætte en projektmedarbejder i 2 år, der skal udrede kommunale betænkninger om fremtiden, strukturrapporter, demografiske og økonomiske fremskrivninger og meget mere, så vi får et solidt grundlag at træffe beslutninger på, når folkekirken skal kunne være folkekirke også om 10, 20 og 30 år.
For det er helt afgørende, at folkekirken er til stede overalt, hvor mennesker er. Vi er selvfølgelig til stede som folkekirke i sognene, men også på regionens institutioner, sygehuse, plejehjem og undervisningssteder. Det er ikke nødvendigvis tilstedeværelse på samme måde, men det er folkekirken, der er der for enhver.
Det er klart, at vi har brug for et oplyst grundlag at træffe de nødvendige beslutninger på, for eksempel hvis præstemanglen eller mangel på menighedsråd gør, at der må ændres i strukturen. Vi skal forberede os og udvikle med en forståelse af, hvilken fremtid vi ændrer i.
Alt dette og mere til blev der redegjort for på landemodet, og beretningen kan læses på stiftets hjemmeside. Der kan forhåbentlig også læses, at i Aalborg stift har vi en folkekirke, der vil noget – vil området, landet og alle os, der bor her.
Biskop
Thomas Reinholdt Rasmussen