Fortsæt til hovedindholdet
2023
Nyheder

Vel mødt til årets Stiftspræstemøde

Program til årets stiftspræstemøde ligger nu klar. Denne gang afholdes arrangementet på Comwell Hotel Hvide Hus i Aalborg den 22.-23.august.

Foto fra Stiftspræstemøde 2022 på Hotel Scandic The Reef i Frederikshavn. Denne gang er location flyttet fra Frederikshavn til Aalborg C. Foto: Lars Horn/Baghuset

Velkommen til årets stiftspræstemøde, som i år er henlagt til august måned. Jeg håber at de fleste af stiftets præster vil deltage i disse to dages foredrag, samtale, gudstjeneste og fest. I år er mødet flyttet til Aalborg, og jeg håber også det vil falde i god smag.

Programmet spænder fra et eksegetisk foredrag over Lukasevangeliet, som også inddrager konkrete prædikentekster, som vi møder i sensommeren og efteråret. Der er også foredrag om syndsbegrebet, som netop er til aktuel debat. Et kunsthistorisk foredrag om maleren L.A. Ring bliver der også plads til.

Vi skal mødes om de store emner, og taler sammen om teologi og vel også om stort og småt.

Alt sammen også med en god gudstjeneste i domkirken og festaften med glæde og sjov. Vel mødt til nogle gode dage. Tilmelding foregår via dette link og tilmeldingsfristen er senest mandag den 19. juni 2023 kl 12.00.

 

Med venlig hilsen

Thomas Reinholdt Rasmussen 
Biskop


PROGRAM 22.-23. august 2023

 

22. august

Kl. 9.00 - 9.30: Ankomst

Kl. 9.30: Velkomst

Kl. 9.40 – 11:30: Foredrag ved professor Kasper Bro Larsen (Aarhus): ”Lukasevangeliet som antik roadmovie” Det lukanske dobbeltværk er en odyssé. Foredraget diskuterer Lukasevangeliets rejseberetning i lyset af andre antikke rejser: Exodus-beretningen, den kyniske vandrefilosofs rejser, Odysséen og Æneiden. Undervejs kobler Lukas det konkrete og det forestillede rum i et ”third space”, hvor Jesus og stederne giver hinanden mening. Foredraget leder i den forbindelse forbi en række af sensommerens trinitatistekster fra den lukanske rejseberetning (Luk 10,23-37, 13. s.e.trin; 17,11-19, 14. s.e.trin.; 14,1-11, 17. s.e.trin)

Kl. 12.00 - 13.30: Frokost

Kl. 13.30 - 15.30: Lektor Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen (København): ”Begrebet synd – en simpel nutidig overvejelse” Sidst i det 20ende århundrede opstod en udbredt enighed om, at begrebet synd har et indhold, som er svært at have med at gøre for moderne mennesker, der ikke umiddelbart opfatter sig selv som syndere. Siden er opfattelsen ikke rigtigt blevet modsagt og den dukker endda i ny og næ op i den folkekirkelige debat. Men er det rigtigt, at det forholder sig sådan? Er begrebet svært? I dette foredrag skal vi bevæge os gennem begrebets historie fra oldkirken til i dag, fokusere på spring i denne historie og vove den tese, at begrebet synd slet ikke er et så vanskeligt begreb endda. Måske er det ligefrem det nemmeste af alle teologiske begreber? Gennem begrebets historie skal vi overveje en mulig konstruktiv opfattelse af synd i dag og spørge, hvad det kan betyde for fællesskab og frihed?

Kl. 16.00: Gudstjeneste med altergang i Budolfi kirke ved provst Winnie Rischel

Kl. 18.00: Velkomstdrink

Kl. 18.30: Festmiddag med festtale, musik, sang og snak

 

Onsdag 23. august

Morgenmad

Kl. 9.00-11.00: Henrik Wivel: "Det glasklare hjerte - L. A. Ring" På baggrund af sin kritikerroste biografi "Det glasklare hjerte" fortæller Henrik Wivel om den kanoniserede maler L. A. Ring (1854-1933). Ring er en af dansk malerkunsts mest fascinerende skikkelser, på en gang krystalklar, suggestiv og gådefuld som kunstner. Ring blev i sin ungdom karakteriseret som "Hæslighedens Apostel", men udviklede sig til en kunstner, der - med en aldrig svækket radikalitet - satte en skønhed i verden uden lige. Ægteskabet i 1896 med hustruen Sigrid fra den kendte Kähler-familie fra Næstved fik blivende betydning for Rings liv og virke. ”Uden naturen kan jeg slet ikke tænke mig en fremtid for malerkunsten”, udtalte L. A. Ring, der er en af de fineste skildrer af det danske landskab under alle årstider. Henrik Wivel viser eksempler på Rings malerkunst.

Kl. 11.30: Biskoppens halve time

Kl. 12.00: Frokost og afgang

Stiftspræstemøde 2023

Praktisk info

Stiftspræstemødet afholdes d. 22.- 23.august på Comwell Hvide Hus Aalborg, Vesterbro 2, 9000 Aalborg. 

 

Tilmelding foregår via dette link og tilmeldingsfristen er senest mandag den 19. juni 2023 kl 12.00.

 

Invitationer er sendt direkte til stiftets præster.