Stiftet
Prædikener

1. søndag i advent

2018-12-02
Advent betyder ”komme”. Det, der kommer til os. Det, som vi har ventet på. Og det, som vi ikke skal gøre noget for at få, men det, som bare kommer til os. År efter år går vi ind i denne adventstid med en forventningens glæde; glæden over alt det, som vi har i vente og alt det, som vi bliver givet. Måske det ikke er så meget det lille barn i stalden, som kommer til os julenat, som er i fokus, i hvert fald ikke endnu. Det er forventningen om den hyggelige tid, som vi går i møde med levende lys, kagebagning, gaver, julemusik og hygge i familiens skød. Forventningens glæde begynder lige så stille at boble i mange af os, og man kan næsten ikke vente med at komme i gang med alt det, som hører julen til.

Jeg mærkede selv for alvor juleglæden boble i maven den anden dag, da jeg hørte et kor synge julen ind med alle de smukke danske julesange og salmer. Og jeg kom i den forbindelse til at tænke på, at det faktisk er første gang at min lille datter på 3 år skal holde jul i Danmark. Og vores store datter på 8 år kan formentlig heller ikke huske, hvordan man holder jul herhjemme. Efter fire år, hvor de godt nok har holdt jul på den dansk sømandskirke i Holland, så får de endelig lov til at opleve en rigtig dansk jul med alt den hygge og forberedelse, som hører december måned til. De skal ligesom jeg have lov til at opleve, hvordan forventningens glæde langsomt kan bygge sig op i løbet af julemåneden for derefter at blive forløst i juledagene.

Men det er pudsigt, hvordan denne forventningens glæde; glæden over det, som bare kommer til os, overhovedet kan blive ved med at bestå. Hvordan den kan forny sig år efter år? For vi kender jo alle forløbet og udfaldet i forvejen. Der er ikke meget fornyelse i det. Vi bager de samme kager, tænder lys, synger de samme sange, spiser den samme mad og drikker det samme.

Vi hører den samme evangelietekst, som vi også hører palmesøndag, nemlig hvordan Jesus kommer til os; kommer til Jerusalem ridende på et føl og bliver hyldet af den store folkeskare. Han kommer til os nu i adventstiden, ligesom han kommer til korset og til den sidste nadver. Vi ved allerede på forhånd, hvordan han vil komme. Vi kender historien på forhånd og dens udfald, for vi bliver allerede fortalt den her på kirkeårets første dag. Historiens afslutning er således allerede blevet afsløret.

Så hvorfor så meget forventning? Hvordan kan forventningens glæde stadig boble på ny i os, hver eneste år, når vi allerede kender udfaldet af historien?

Men måske er det lidt ligesom med nogle krimiserier og romaner, hvor der allerede fra starten afsløres, hvem morderen er, hvormed fortællingen kommer til at handle om, hvordan efterforskerne får opklaret sagen. Denne form for fortælling har stadig et dynamisk indhold, fordi det er spændende, hvorledes fx kommissær Columbo regner ud, at det netop er Mr. Andersson, der er forbryderen. Vi kender allerede morderen eller historiens slutning på forhånd. Men det er netop vejen derhen, som kan være overraskende og give os, der lytter til fortællingen, en forventning om noget nyt og spændende, der skal komme.

Jesu vej hen til os i dag, her første søndag i advent, som også er den samme vej, der fører ham til korset og til nadveren er en fortælling, som vi kender udfaldet af, men vejen fra start til slut er jo ikke uden overraskelser. For hans vej er anfægtende og provokerende! Han kommer ikke, som vi havde ventet ham. Han kommer ikke, som en konge skal komme. En konge vil komme i prompt og pragt ridende på en stor flot hest og ikke på et lille æsel. En konge vil komme til verden, blive født, på et stort og pompøst slot, ikke i en stald blandt får og hyrder. En konge vil kun færdes blandt de mest fornemme i landet og ikke blandt de fattige, syge og dårligt stillede i samfundet. Han kommer ikke til os, som vi forventer det, men han kommer til os, som én der ligner dig og mig, og som én der følger os på livets vej, hvor end den fører hen. Det er det overraskende og provokerende ved fortællingen.

Adventstiden betyder, at Gud kommer til os. ”Se din konge kommer til dig”! Men ikke som vi havde forestillet os, at en konge skulle komme til os. Men han kommer til os, som én af os, og som én, der giver sig selv fuldt ud til os. Guds komme til os betyder således, at han ikke er en fjern og uopnåelig Gud, men en Gud, der er at finde her i vores liv med hinanden. I glæden, i sorgen, i lidelsen og i vores næste.

Det er det overraskende ved fortællingen, og det, der holder forventningens glæde i live år efter år.

Glædelig adventstid!

Amen
Birte Maarup Iversen
Sogne- og arresthuspræst (kirkebogsfører), Bistrup Sogn
Indtoget i Jerusalem
Matt. 21,1-9
Sl. 24 eller Sl. 100 Rom. 13,11-14
Prædikener fra 1. søndag i advent Prædikener af Birte Maarup Iversen

Hjælp til søgning

Klik på det ønskede faneblad og start din søgning.

Præster og medarbejdere
Her kan du søge efter præster og medarbejdere og se i hvilke sogne, de er ansat. Du finder kontaktinformationer ved at klikke på sogn i søgeresultatet. Du kan også finde prædikener fra præster, som har bidraget til prædikensamlingen her på hjemmesiden.

Sogne
Her kan du finde information om alle stiftets sogne, ansatte og kirker. 

Kirker
Under kirker er der fotos af alle stiftets 334 kirker samt forklarende tekst om kirkernes historie og udsmykning. Kirkedatabasen bliver løbende opdateret, se de seneste opdateringer her. Kontaktinformationer på kirkens personale finder du ved at søge specifikt på præster og medarbejdere eller ved at søge under sogne. 

Provstier
Søger du på et provsti får du kontaktinfo på provst, provstisekretær og provstiudvalg samt et overblik over, hvilke pastorater og sogne der hører til i provstiet. Der er i alt 14 provstier i stiftet: Brønderslev, Frederikshavn, Hadsund, Hjørring Nordre, Hjørring Søndre, Jammerbugt, Morsø, Rebild, Sydthy, Thisted, Aalborg Budolfi, Aalborg Nordre, Aalborg Vestre og Aalborg Østre.

Prædikener
Under prædikener finder du prædikener tilbage fra 1998 og frem til i dag. Det er præster i stiftet, der løbende bidrager til samlingen. Du finder en prædiken ved at søge specifikt på prædikantens navn, på årstal, en dag i kirkeåret eller fritekst. Navne på dage i kirkeåret finder du her. Du finder et direkte link til 'ugens prædiken' fra hjemmesidens forside.