Stiftet
Kirker

22. søndag efter trinitatis

2019-11-10
Det er mærkeligt: der er nogen, Gud helbreder og andre, som han ikke helbreder.
Vi kan undre os og spørge hvorfor. Hvorfor skal han leve og ham derovre dø?
Her er det vigtigt at vide: at ”Intet er umuligt for Gud”, d.v.s. at for Gud er alting muligt. Det han vil, det kan han. Det han sætter sig for, det gør han.

Og det er vigtigt at vide, at det ikke svært for Gud at helbrede. Det er ikke svært at skabe nyt; et nyt hjerte, ny lever eller nye lunger. Han skal bare sige et ord, f.eks.: ”Din søn lever”, så er det sket, eller det vil ske. Guds ord er et skaber-ord, der skaber, hvad det nævner. Gud skabte universet, stjerner og planeter, mælkeveje og galakser; ved bare at sige ordene. Og så er det hele virkelighed. Sådan er Gud også i dag; han siger bare ordene og så skaber han nyt. Og han kan helbrede sygdom i vores liv. Så, for Gud er dette med helbredelse nemt, provokerende nemt.

Derfor dukker spørgsmålet op: Hvorfor helbreder Gud ikke bare altid?
Og jeg kan sige: Det kan jeg ikke svare på, ja, ingen kan svare på det. Og Gud giver os ikke svar her i livet. I Himlen kan vi jo spørge ham, men der er vi nok ligeglade.

Sidste søndag var det Alle Helgen. Og jeg gætter på at mange midt i deres sorg, stillede Gud det spørgsmål: "Hvorfor Gud? Du kunne så let som ingenting have stoppet ulykker, sygdom og død. Men du gjorde det ikke."
Og der kan opstå tanker i os: Gud ser mig ikke, hører ikke, helbredelse er ikke noget Gud i dag, Gud er fjern.

Men lyt til sangen (DDS 24): "Gud har sine veje for os. Gud har sine tider for os. Gud har altså planer for dig og mig."
Og hvad er strategi? Lina Sandell svarer på det i nr 44: ”Om han tager, om han giver, samme fader han dog bliver, og hans må er kun det ene, barnets sande vel at tjene”. Barnets sande, det der er det bedste for mig.
Nu er vi ude i et stort tema: det der er det bedste for mig, ved jeg det eller ved Gud det?

Jeg bekender blankt: Gud ved det. Han er min skaber og designer, han kender mig bedre end jeg kender mig selv. Han har det store overblik.
Så nu flytter vi vores fokus fra undren og spørgsmål, til i stedet at begynde at stole på Gud, og hans løfter, det han har lovet os. F.eks. Gud helbreder ikke mig, fordi der er noget andet, der er vigtigere.

--------------------------------------------

Den kongelige embedsmand var fortvivlet: Hans søn var ved at dø. Vi ved ikke om embedsmanden har set Jesus Kristus før, men han må i hvertfald have hørt om ham. Rygtet om Jesus var ude over hele egnen. ”Jeg må prøve Jesus Kristus”. Og så går han fra Kapernaum til Kana. I Kana, gjorde Jesus vand til vin. Det var et tegn på, hvem han er. Han er Gud selv. Kapernaum ligger lavt i minus 296 under havets overflade og Kana ligger højt oppe. Endvidere er der 50 kilometer, på kringlede stier, måske bare til fods. En anstrengende bjergtur. Kana højt oppe, Kapernaum lavt: derfor kom herned.

Men stærkt målrettet, fordi det gælder livet. Og Jesus sidder måske på torvet, i snak med mennesker, og han trænger sig ind i flokken: ”Du må komme straks”. Og Jesus giver ham kun et ord, som er et stærkt, et løfte – det er alt. Så enkelt. Han ville selvfølgelig helst have, at han selv kom – Jesu tilstedeværelse ville en garanti og det ville styrke troen, hvis Jesus gik med.

Så embedsmanden står der: "Kan jeg stole på ham Jesus Kristus? Stole på et enkelt ord fra Gud – ganske vist og begynde at gå hele vejen hjem igen?". Havde du gjort det? Når vi er hos lægen, så stiller vi mange spørgsmål. Vi vil have garantier.

Så embedsmanden kiggede på Jesus, alvorligt og indtrængende: "Er han troværdig og tillidsvækkende? Laver han fis?"
Jesus var åbenbart troværdig og tillidsvækkende. Han stolede på ham, og så gik han.
Og han overnattede sikkert på et herberg, hvor han om nattede lå og spekulerede: "Gad vide om det holder det her? Det med Gud - holder det? Gad vide om min søn er død?"
Embedsmanden lærer os at gå det rette sted hen, når det brænder på, og han lærer os at stole Gud, og det han siger. Stole på Guds løfter og at han holder det, han lover os.

Hvordan er Gud? Han er personlig, du og jeg, han kender os personligt, og ser hvad der er bedst for os. Gud har sin vej for os, sin tid, sine planer. Skal helbredes, eller dø, eller leve med sygdom, og problemer og bekymringer, Gud ved det.

Læs DDS 24, Vers 3 og Vers 5

Plus DDS 23, vers 2
Anders Mølgaard Grinderslev
Sognepræst (kirkebogsfører), Øster Hassing-Gåser Sogn
DDS 23 og 24
Lignelsen om den gældbundne tjener
Matt. 18,21-35
1. Mos. 50,15-21 Fil. 1,6-11
Prædikener fra 22. søndag efter trinitatis Prædikener af Anders Mølgaard Grinderslev

Sådan bruger du søgemaskinen

- Brug fanebladet Præster og medarbejdere for information om, hvilket sogn, den pågældende er ansat i. 

- Find information om stiftets sogne, personale og kirker under Sogne.

- Benyt fanebladet Kirker for at finde fotos og historier omkring de 334 kirker i stiftet. 

- Brug Provstier for at finde kontaktinformationer på provst, provstisekretær, provstiudvalg eller for at få    overblik over pastorater og sogne i provstiet.

- Søg blandt mere end 1000 Prædikener i stiftets store prædikensamling.

 

Se opdateringer af kirkesamlingen her.