Religionspædagogisk stiftskonsulent
Fjernundervisning under corona-udbruddet

Gode tips til diakoni på afstand 

Skoler og kirker holder midlertidigt lukket på grund af COVID-19. Derfor er den almindelige konfirmandundervisning aflyst. Find her den religionspædagogiske konsulents inspiration til diakoni på afstand. 

Kære præst

I denne tid hører vi hele tiden regeringens slogan ”Det, du gør nu, gør en forskel”. Det betyder, at vi skal passe på hinanden, vaske hænder og holde afstand. Det har vi i Danmark været gode til, og på det seneste er der også kommet stor ros til de unge for deres indsats, selvom de faktisk ikke er i risikogruppen. Det skal vi huske at rose konfirmanderne for!

Vi ved dog, at mennesket ikke er skabt til at være alene, og at denne afstandsholden desværre også har en bagside, der fremmer ensomheden. Derfor vil vi komme med et par ideer til, hvordan man som præst kan mødes med konfirmanderne på afstand og minde dem om, at de også kan gøre en forskel på en anden vis, nemlig via venlighed og handlinger, der viser, at vi i denne tid ikke er alene, selvom vi er på afstand.

Nedenstående er tænkt som diakonale ideer, der kan gribes an på mange måder. Brug dem alle eller blot en enkelt. Lad alle konfirmanderne gøre det samme, eller opstil 3-5 forskellige muligheder, så de selv kan melde sig ind på det, de tænder på.

Afslut med at bede dine konfirmander om at tage billeder af det, de har lavet, og få dem til at sende det til dig. Læg det evt. på kirkens facebookside og hjemmeside eller brug det i en videogudstjeneste (fx som en del af prædikenen) eller til selve konfirmationen, hvor coronatiden næsten ikke kan undgås at fylde. Foreslå også gerne konfirmanderne at lægge det op på deres egne platforme med #gørenforskel.

Bedste hilsner og god fornøjelse

Ane Katborg og Anna Gunnertoft
Konsulenter i Aalborg Stift

Forslag til brev/besked, du kan sende til konfirmander:

Kære Konfirmander

Det er lang tid siden, vi har mødtes i konfirmandstuen og kirken. Vi savner jer og håber, at I alle har det godt. I har allerede været super seje til at passe på hinanden og acceptere, at jeres liv og verden ser helt anderledes ud, end det gjorde for et par måneder siden.

Men vi mennesker ikke er skabt til at være alene. Vi brug for at være sammen med andre. Derfor vil vi gerne have jer til at minde jeres netværk om, at vi ikke er alene, selvom vi er på afstand.

”Det, du gør nu, gør en forskel”. Den sætning har I sikkert hørt fra vores statsminister mange gange, og i den sammenhæng handler den om at huske at vaske hænder, holde afstand og passe på hinanden. Men vi har også brug for at passe på hinanden på andre måder – at gøre noget for hinanden og skabe nærvær. Derfor vil vi gerne opfordre jer til, at (indsæt en eller flere aktiviteter, dine konfirmander kan gøre – se idékatalog).

Inden I går i gang, kan I se denne lille video https://youtu.be/al6takkDviQ. Den handler om at tænde lys for hinanden, og hvad det betyder at tænke på hinanden og ville noget godt for hinanden. Når vi gør noget for andre, tænder vi et lys.

Husk at tage billeder af det, I gør, og send billederne til mig på (indsæt mailadresse og mobilnummer). Læg det også gerne op på jeres sociale medier med #gørenforskel. Så deler vi budskabet. 

Mange hilsner din præst!

Uddyb gerne brevet/besked og lad konfirmanderne arbejde mere med tematikken:

Det, du gør nu, gør en forskel

Hvis konfirmanderne skal arbejde mere med det bibelske tema: ”Det er ikke godt for mennesket at være alene”, kan du evt. bruge Nana Hauges artikel: https://www.kristendom.dk/hvad-st%C3%A5r-der-i-bibelen-om.../hvad-siger-bibelen-om-ensomhed. Her er relevante bibelcitater samlet, som du kan præsentere for konfirmanderne.

Tænd et lys for andre 

Forklar, hvordan konfirmanderne gennem praktiske handlinger kan være med til at tænde lys for andre. Det er ideen med at bruge videoen fra Vor Frelsers kirke (https://youtu.be/al6takkDviQ)

Musikvideoer Det er også muligt at arbejde med tematikken ved at introducere konfirmanderne for disse musikvideoer: https://soundvenue.com/musik/2020/03/soundvenues-musikanmeldere-disse-sange-giver-os-haab-i-svaere-tider-402181

Konkrete forslag, som konfirmanderne kan gøre på afstand:

Forslagene er skrevet, som om de er henvendt til konfirmanderne.

1) Saml skrald

Find en ven eller to og saml skrald i lokalområdet. Vej dit skrald og send resultatet til mig. Gerne med et billede af jer og poserne. Den, der samler mest skrald, vinder en lille præmie. Som inspiration, inden I går ud, kan I se denne lille youtube-video ”Gør en forskel” med Mika og Tobis https://www.youtube.com/watch?v=QK16a1og6wo&feature=youtu.be

Til præsten: Præmien kan være, at alle får flødeboller, når I ses næste gang. Så bliver alle vindere.

2) Et opmuntrende brev i postkassen

Vælg mellem et af bibelcitaterne, print det ud og dekorer det med smukke farver. Skriv gerne en kort personlig hilsen på det og læg det i postkassen hos en på vejen eller en, der bor alene. I kan vælge mellem de bibelcitater, jeg har vedhæftet: Vandringen til Emmaus, Fadervor, Salme 23, Pinsedag, Saligprisningerne.

Til præsten: Arkene findes på konfirmandcenterets hjemmeside. Du kan også vælge at give konfirmanderne linket hertil, så kan de selv downlade, og du slipper for at vedhæfte arkene: https://www.konfirmandcenter.dk/vis/?tx_konfmatextended_matlist%5Bmateriale%5D=1090&tx_konfmatextended_matlist%5Baction%5D=show&tx_konfmatextended_matlist%5Bcontroller%5D=Materiale&cHash=8421194fa82238a5be9305c90098c449 )

3) Mal en sten med et opmuntrende budskab

Find en flot sten og mal et opmuntrende budskab: Det kan for eksempel være en regnbue med ordene: ”Det bliver godt igen”. Regnbuen er kendt fra Noas ark, hvor Gud lover, at en lignende katastrofe ikke skal ske igen (oversvømmelse af hele jorden). Derfor er regnbuen et symbol på håb, og at det bliver godt igen. Læg den malede sten på din nabos dørtrin.

4) Find en rute i nabolaget og skriv 5 citater på forskellige fliser

Brug kridt til at skrive citaterne på 5 forskellige fliser på din rute. Som inspiration kan du se vedlagte ark med bibelcitater, citater af kendte eller mere gajol-agtige. Du kan også selv finde på andre.

5) Giv en buket blomster

Pluk blomster i det fri og giv buketten til en, der trænger. Skriv gerne et lille kort og vedlæg.

6) Lav en videohilsen

Lav en videohilsen i stedet for en sms eller lignende til en, der ikke kan holde fødselsdag eller er isoleret (fx din veninde, din mormor eller en, der bor alene. Du bestemmer).

7) Syng for de gamle på plejehjemmet

Lad os mødes (indsæt dato og tidspunkt) uden for det lokale plejehjem og sammen synge for de ældre beboer.

Til præsten: Få personalet til at køre beboerne til vinduerne. Aftal med organist, at vedkommende måske er med. Syng et par sange for de gamle sammen med organist og præst (hold afstand!!!)

8) Meld dig som vareudbringer.

Mange butikker benytter sig af vareudbringning for at hjælpe de mest udsatte, så de slipper for at komme i butikker. Desværre skal man 15 år for at være i udbringer for eksempelvis Rema1000, men overvej, om konfirmanderne kan tilmelde sig som vareudbringer via kirken fx i samarbejde med den lokale købmand. Det kræver dog en del administration.

 

Forslag til inddragelse af konfirmander i gudstjenesten/andagten:

Overvej, om du kan inddrage konfirmanderne i den digitale gudstjenesten eller en andagt/hilsen. Det kræver lidt ekstra koordinering og viden om teknik og IT, men her er et par muligheder:

  •  Bed konfirmander synge en salmer og klip den sammen i en fælles video (Det kræver et særligt program fx Premier Pro til PC eller Pro Tools til Mac).
  • Brug de billeder konfirmanderne har taget af det, de har gjort (diakonale arbejde i sognet). Brug det fx som collage under præ- eller postludium eller i andagten/prædiken.
  • Skriv kirkebønnen og få nogle konfirmander til at filme sig selv, mens de læser den op og tænder lys (a la Vor Frelsers video – blot som kirkebøn)
  • Få evt. nogle af konfirmanderne til at interview hinanden om, hvad det gør at gøre en forskel i det små. Brug det som optakt til prædikenen.