Fortsæt til hovedindholdet

Hvem er de frivillige

En frivillig forskel
Afsnit 1 af 4

I dette afsnit ser vi nærmere på, hvem den typiske frivillige i folkekirken er. 
Vi møder blandt andet Karsten, der hver onsdag tager på cykeltur med plejehjemsbeboere i Hjallerup. Vi skal med i køkkenet i Folkekirkens Dagligstue i Ikast, og på Nibe Festival sørger Susanne for, at de unge får fyldt vanddepoterne op.

Det altafgørende fællesskab

Foran fyrtårnet i Hirtshals løfter Poul Moltsen bænke og stiller op. Han er ved at gøre klar til aftenens gudstjeneste, der er rykket ud i det fri i anledning af naturmødet. 
Han er glad for at kunne hjælpe til og være med til at skabe resultater.

-Nogen gange er arbejdet lidt kedeligt, men det skal selvfølgelig gøres. Vi skal have et godt resultat, og det får man ved frivilligt arbejde. Også fordi alle, der deltager i frivilligt arbejde, er positive, siger han.

Poul er over 65 år og hjælper med at løse praktiske opgaver, og det er netop på de to områder, hvor kirkefrivillige adskiller sig markant fra de generelle frivillige. 

Naturmødet er naturens eget folkemøde med debatter, samtaler og aktiviteter. 
I folkekirkens telt kan man blandt andet blive klogere på klimasorggrupper, komme med på sansevandring og høre oplæg om håb i en håbløs tid.

-67 procent af de kirkefrivillige er over 65 år. Hos de generelle frivillige er det tal på 18 procent. Og så er der en opgave, der skiller sig helt vildt ud på skalaen, og det er de praktiske opgaver, siger Birgitte Graakjær Hjort, leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.

Når det kommer til køn, så er 65 procent af de kirkefrivillige kvinder og 35 procent er mænd. Blandt de generelle frivillige er 52 procent mænd, mens 48 procent er kvinder.

- En af forklaringerne kan være, at når det kommer til den generelle frivillighed, er idrætten den helt store sluger. Det tiltrækker frivillige, og her er der aktiviteter, der appellerer mere til mænd end kvinder. Og så tror jeg også, der er en ”Rip, Rap og Rup effekt” over det, dvs. man vælger nogle, der ligner dem, der er der i forvejen. Når der er flest kvinder, er det også dem, man får øje på og glemmer måske mændene. Man får efter, hvordan man spørger, og her er det vigtigt også at henvende sig til mændene, siger hun.

Birgitte Graakjær Hjort, leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Motivation og fællesskab

Når det kommer til motivation blandt de kirkefrivillige, så er den forskellig, alt efter om den frivillige bor på landet eller i byen.

-Vi kan se, at bor man på landet, er dét at blive en del af lokalsamfundet en meget stor motivationsfaktor. Det gør sig derimod ikke gældende i byen. Det tæller simpelthen ikke som en afgørende motivation, siger Birgitte Graakjær Hjort.

Der er til gengæld noget, der tæller for alle kirkefrivillige – uanset bopæl.

"De kirkefrivillige elsker det sociale fællesskab og vægter det meget højt. Endda også højere end de generelle frivillige"

Birgitte Graakjær Hjort, leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Og for Poul Moltsen er det også netop fællesskabet, der gør, at han bliver ved med at hjælpe til.

-Det giver en masse. Oplevelser sammen med andre mennesker. Der er altid noget at lave, og man lærer nye mennesker at kende, siger han.

Afsnittet i bidder

Cykelpiloterne

Nibe Festival

Folkekirkens Cafe og Dagligstue

Teenklub

Eksperten

Birgitte Graakjær Hjort

  • Uddannet teolog
  • Leder af viden og udvikling i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter
  • Ansvarlig for en undersøgelse af frivillighed i folkekirken (2022)

67% af de frivillige er over 65 år

Hvad laver de frivillige

Land eller by

Se mere

Introduktion

En Frivillig Forskel

De er drevet af begejstring. De ønsker at gøre en forskel for andre, og de gør et stort stykke arbejde uden at få penge for det. I denne serie sætter vi fokus på, hvem de kirkefrivillige er, hvad der driver dem, og hvilken betydning deres indsats har for folkekirken.

Afsnit 2

Fastholdelse af de frivillige

I dette afsnit ser vi nærmere på, hvordan det går med at fastholde de frivillige i folkekirken.I Kjellerup er der frivillighedsfest, mens der i Aalborg holdes lærings- og sparringsdag. Og i Salling bliver den samme gruppe frivillige ved med at sætte nye projekter i gang for at hjælpe flygtninge fra Ukraine

Afsnit 3

Rekruttering af frivillige

I dette afsnit ser vi nærmere på, hvordan det går med at skaffe frivillige.Vi besøger blandt andet en familieklub i Holstebro, hvor unge og ældre hjælper til. I Skalborg Kirke har manglen på frivillige betydet, at et velbesøgt initiativ er lukket ned, og i Frederikshavn er frivilligkoordinatoren begyndt at prikke nye frivillige på skulderen. 

Afsnit 4

Hvordan får vi nye frivillige

I dette afsnit ser vi nærmere på, om der er en gruppe af frivillige, folkekirken skal være bedre til at få fat i fremover. Vi besøger et internationalt fællesskab, hvor Astrid står ved tavlen og underviser i dansk. I Vor Frelsers Kirke i Aalborg sætter Anette sit præg på, hvad der skal ske på sommer-camp, og så har Karin taget turen fra Ikast til Roskilde for at hjælpe på kirkefestivallen Himmelske Dage.