Coronavirus og Folkekirken
Sådan bliver det alligevel jul i kirken
Lyskæde, julekugler og mundbind på juletræ

Sådan bliver det alligevel jul i kirken


Igen i år kommer der restriktioner på julens gudstjenester. Men aflyst er de ikke, så her er et par gode råd til, hvordan så mange som muligt får lov at høre juleevangeliet.


Af Malene Bjerre

Heller ikke i år bliver kirkerne fyldt juleaften – eller til de andre gudstjenester gennem julen. Fredag eftermiddag har folketinget besluttet, at gudstjenesterne fra søndag 19. december kl. 8 og 4 uger frem bliver underlagt en række restriktioner.

Kravet om, at der skal være to kvadratmeter pr. siddende deltager, genindføres, og alle skal være iført mundbind ved indgang og udgang. 

Juleaften opfordrer sundhedsmyndighederne til, at man beholder mundbindet på, også under salmerne. Læs mere om konsekvenserne for folkekirken her.

Den gode nyhed er, at julegudstjenesterne kan gennemføres. Og så gælder det om at huske de gode erfaringer fra sidst gang, gudstjenesterne var underlagt restriktioner.

Flere korte gudstjenester med elektronisk billetbestilling

Arealkravet betyder, at der ikke bliver plads til alle kirkegængerne på én gang. I stedet for en eller to store gudstjenester kan man afholde en lang række kortere gudstjenester efter hinanden, gerne med elektronisk billetbestilling, så ingen går forgæves. Både ChurchDesk og DKM har moduler til billetbestilling: se ChurchDesks vejledning til deres gudstjenestetilmelding og se DKMs vejledning til deres bookingsystemer til kirkerne. Eller brug Plads i Kirken.

Udendørsgudstjenester

Især i små kirker kan det være ærgerligt kun at kunne lukke meget få deltagere ind, men så kan gudstjenesten jo rykkes udenfor. Modsat i 2020 er der i år intet forsamlingsloft.

Sidste år holdt eksempelvis Nødebo Kirke meget fine og stemningsfulde gudstjenester udendørs. Der var mange fremmødte, bidende koldt, men klart og tørt. Kirken havde sørget for masser af bålfade og holdt gudstjenesterne i skumringen.

”Det kan anbefales, men det er også et stort arbejde,” siger sognepræst Eva Holmegaard Larsen. ”Der skal være god lyd, udendørs klaver, og præst og personale med godt helbred. Og stole skulle vi også have sidste år, fordi folk skulle sidde ned. Men det klarede vi ved at annoncere, at folk skulle tage deres egen havestol med.”

Stream fra kirken

Mange kirker kastede sig ud i at lave videogudstjenester under coronanedlukningen. De lærte, at en streamet video ikke skal være for lang, at lyden skal være god, og at kameraet skal tæt på. Og at man gerne må lægge den streamede gudstjeneste med musik på Facebook, men skal pille den af igen, så der ikke bliver ballade med Koda.

Henvis til julegudstjenesten på DR

Og så er der jo DR, der sender julegudstjeneste kl. 14.45 fra Skanderborg Slotskirke med præst Laura Gylden-Damgaard. Læg eventuelt et link på sognets Facebookside.

Se også alle de andre gudstjenester, der sendes på P1 og DR i julen.