2019
Rapporter

Nyt spil om ondskab

Folkekirkens Skoletjeneste i Aalborg har netop lanceret et spritnyt spil, der skal sparke gang i unges refleksioner om ondskab. 

Elever på Klostermarksskolen i Aalborg prøver Skoletjenestens nye spil om ondskab. Foto: Sandra Rask

Hvorfor er der så meget ondt i verden? Hvor kommer det onde fra? Er mennesket ondt? De tre spørgsmål er alle fundamentale eksistentielle spørgsmål, som vi som mennesker stiller os selv. På forskellig måde, afhængig af vores alder og livssituation.

Ondskabens mange ansigter møder vi igen og igen, når vi tænder for nyhederne på TV, surfer rundt på nyhedssiderne på nettet eller åbner avisen. Fortællinger om ulykker, krig, vold og menneskelig fornedrelse er alle vegne. Begrebet 'ondskab' er med andre ord en del af vores hverdag og et af tilværelsens grundvilkår.

Spørgsmålene om ondskabens eksistens og form knytter sig tæt til menneskers religiøse forestillinger og forskellige religioners mytiske fortællinger - herunder kristendommen - ligesom filosoffer og tænkere op igennem historien har beskæftiget sig indgående med problemstillingen.

Med det som afsæt, har Folkekirkens Skoletjeneste i Aalborg Kommune nu udarbejdet brætspillet 'ONDSKAB – ET DIALOGSPIL OM DET ONDE'. Spillet er tiltænkt til brug i undervisningen i faget kristendomskundskab i udskolingen (8.-10.klassetrin). 

Vi tog med til spilledag på Klostermarksskolen i Aalborg. Se videoen her, hvor konsulent i Folkekirkens Skoletjeneste, Inge Dalum Falkesgaard, også fortæller mere om det nye spil:

Fakta

'Ondskab – et dialogspil om den onde'

SPILLET SKAL:

- lægge op til den enkelte elevs refleksion og stillingtagen i mindre grupper

- kunne afvikles uden forudgående forberedelse

- lægge op til efterfølgende diskussion på klassen

Spillet kan suppleres med det uddybende lærermateriale, der følger med spillet og med de uddybende elevopgaver, der følger med spillet og kan tilpasses et afsat lektionsantal.

 

SPILLETS INDHOLD 

Spillet leveres i æske der indeholder:

- 6 spilleplader med forskellige farver

- Non-permanent tusch samt svamp til aftørring

- Hæfte med introduktion og baggrundsviden til lærer

- Hæfte med elevopgaver

- Hæfte til lærer og hæfte med elevopgaver findes som PDF-filer, der kan hentes på hjemmesiden www.skole-kirke-aalborg.dk

 

De 6 spilleplader repræsenterer hver et emne:

 

  • Hvad er mest ondt?
  • Det ondes problem
  • Den onde/det onde
  • Hvor kommer det onde fra?
  • Straf, skyld og tilgivelse
  • Det perfekte samfund

Når eleverne er introduceret til emnet ved hjælp af spillet, kan man på skolen arbejde videre med de seks tematikker. Det er herefter op til underviseren at vurdere, hvor mange lektioner, der skal bruges efterfølgende. Her er der rigtig god hjælp at hente i det 35 siders undervisninghæfte til læreren, der følger med spillet.

 

Spillet er gratis for skoler i Aalborg Kommune. 

Bestil spillet ved at kontakte konsulenterne i Folkekirkens Skoletjeneste:

Jens Rasmussen jra@km.dk

Inge Dalum Falkesgaard idf@km.dk

 

Læs mere om Folkekirkens Skoletjeneste her