Fortsæt til hovedindholdet
2018
Nyheder

Nordjyske mænd går alene med problemerne

Nordjyske mænd sjældent om problemerne. Det viser nye tal fra analyseinstituttet YouGov. Ny kampagne skal få mænd i tale. På computeren. Hjemmefra. 

50% af de nordjyske mænd går alene og tumler med problemerne. Arkivfoto. 

Af Marie Hoehl Tolstrup

'Konen er skredet'. 'Jeg er blevet fyret'. 'Børnene har vist ikke rigtig brug for deres gamle far mere.' Når tilværelsen bliver lidt for tung, er det nærliggende at tale om, hvor det lige er skoen trykker. Men ikke hvis man er mand i alderen 45-60 år og bosat i Nordjylland. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for det folkekirkelige initiativ Sjælesorg på Nettet. 

Her tegner der sig nemlig et helt andet billede: De nordjyske mænd går alene med problemerne. Til spørgsmålet 'Hvad kan afholde dig fra at tale med nogen om dine problemer og bekymringer?' svarer hele 50% af de adspurgte nordjyske mænd 'Jeg kan klare det selv'.* 

Men denne opfattelse trænger til at blive udfordret, mener præst og daglig leder på Sjælesorg.nu, Pernille Hornum. For mændene har i den grad brug for at få sat ord på det, de går og tumler med: 

- Vi er overraskede over, hvor slemt det står til med de 45-60-årige danske mænd og deres evne og lyst til at tale om følelser og problemer. Når 10% føler sig ensomme, knap 20% døjer med stress dagligt eller ugentligt og mere end 25% siger, at de hele tiden eller ofte har bekymringer, som de ikke taler med nogen om, ja, så er det klart, det går ud over deres livskvalitet. Så de her mænd har i høj grad brug for et tilbud, der taler til dem, siger Pernille Hornum.

Chat med præsten derhjemme

For mange kan det måske være grænseoverskridende at lægge vejen forbi den lokale kirke for at få præsten i tale. Men det er heller ikke længere den eneste måde, man(d) kan få lettet sit hjerte.

I 2017 lancerede folkekirken præstechatten Sjælesorg.nu. Her kan man ganske uforpligtende og anonymt chatte med en præst, der har stor erfaring med at hjælpe folk i krise.

I løbet af det første år har flere end 10.000 danskere benyttet sig af det gratis tilbud. Og nu er det altså mændenes tur til at komme til tasterne.

Ny kampagne skal få mænd til at sætte ord på problemerne på www.sjaelesorg.nu. Arkivfoto. 

Kender du typen? 

Sjælesorg på Nettet har netop skudt en ny kampagne i gang, der sigter på at nå mænd midt i livet. På Facebook kan man i disse dage se videoer, der skal få os alle til at tænke 'Ham kender jeg! Det er Ole/Morten/Peter. Han kunne godt bruge en snak med en præst!'. Pernille Hornum uddyber:  

- I vores præstechat på Sjælesorg.nu finder mange af mændene en samtaleform, der appellerer til dem. De kan sidde derhjemme og chatte med en præst, som har stor erfaring i at tale med folk, der er i krise eller bare har brug for en at tale med. Chatten er 100% på mændenes præmisser, og så er den gratis, uforpligtende og ikke mindst anonym, siger Pernille Hornum og fortsætter:

- Det kan godt være, det er lidt angstprovokerende for mændene at skulle tage det første skridt og skrive ”Hej” i chatten. Men gør det! Brug den! Det kan være det første, vigtige skridt i retning af en nemmere hverdag.

Besøg www.sjaelesorg.nu

Se den nye kampagnevideo her

*tal fra analyseinstituttet YouGov

Fakta: Om YouGov-undersøgelsen


  • Undersøgelsen er foretaget for Sjælesorg på Nettet
  • Undersøgelsen er foretaget blandt 1000 danske mænd i alderen 45-60 år i maj måned 2018

Fakta: Om Sjælesorg på Nettet


  • Sjælesorg.nu er en gratis chatfunktion, hvor alle, der ønsker det, kan få en fortrolig chat-samtale med en præst
  • Sjælesorg på Nettet er et folkekirkeligt treårigt projekt, som er støttet af Folkekirkens Fællesfond og de 10 stifter i Danmark. Projektet har egen projekt- og styregruppe, en daglig leder og en række præster, som er sjælesørgere på nettet
  • Chatfunktionen er gratis, uforpligtende og 100% anonymt

    Q&A om chatfunktionen Sjælesorg.nu

Læs også: