2014
Nyheder

Fra Trondheim til Jerusalem

Tag del i verdens længste pilgrimsvandring – eller kun en etape. Den afvikles i 2015 og ruten går gennem Aalborg stift fra nord til syd.

Af Peter Grarup

Nidaros katedralen i Trondheim vil onsdag den 22. april 2015 danne rammen om en speciel begivenhed, en pilgrimsgudstjeneste, der markerer, at en af verdens længste pilgrimsvandringer begynder: Fra Trondheim til Jerusalem. Med en liturgi skrevet til denne specielle anledning vil biskoppen og kirkens provst sende pilgrimmene afsted, mens kirkens klokker ringer til afsked. Med sig har pilgrimmene en pilgrimsstav og en dagbog, som skal ende i Jerusalem.

Pilgrimsvandringen går over Oslo til Larvik, herfra til Hirtshals, hvor danske pilgrimme overtager ledelsen og fører vandringen til Viborg og videre mod den tyske grænse, hvor pilgrimspræsten i Hamborg tager over. Og så går det gennem Tyskland, Østrig og Italien, hvor vandringen ankommer til Rom den 14. oktober. Efter et par dages hvil i Den hellige Stad flyves der til Tel Aviv, og fra den 18. til den 27. oktober går vandringen fra Nazareth til Jerusalem og har således nået sit mål.

Langs ad vejen vil der naturligvis blive holdt andagter og gudstjenester, og der vil live indbudt til koncerter og andre kulturelle arrangementer. I Jerusalem vil vandringen blive budt velkommen af Munib Younan, som er biskop for den lutherske kirke i Jordan og Det hellige land. Sammen med biskoppen vil der blive planlagt en videre vandring til Betlehem og Jordandalen. Vandringen i Det hellige land vil blive planlagt i samråd med både israelske og palæstinensiske myndigheder og vil blive en anledning til bøn for fred i landet.

I øjeblikket (dec. 2014) ved vi, at der er tilmeldt pilgrimme fra Australien, Østrig, Canada, Danmark, Tyskland, Italien, Norge, Sverige, England og USA. Der er, så vidt vides, ingen af dem, som vandrer hele vejen, og vandringen er da også delt op i ca. 175 etaper, som man kan melde sig til en ad gangen.

I Danmark kan man vælge at gå således: Hirtshals-Bonderup-Viborg og Viborg-Jelling-Padborg. Der kan være 20 vandrere på hver etape. I Viborg vil vandringens blive markeret med en pilgrimsgudstjeneste med biskop Henrik Stubkjær søndag 7. juli 2015 kl. 14.30.

Fra Hirtshals til Viborg vil vandringen for en stor del følge den nye “Hærvejs-vandrerute” og fra Viborg mod grænsen følger man naturligvis den gamle og velkendte Hærvej. Der er mulighed for, at man kan komme og gå med på en enkelt dags vandring, ligesom der indbydes til deltagelse i pilgrimmenes aftensang i nogle af de kirker, som passeres på vejen.

Yderligere oplysninger om vandringen kan findes her: www.pilgrim-nordjylland.dk