Fortsæt til hovedindholdet
2022
Nyheder

Folkekirken er en væsentlig medspiller på demensområdet

For første gang er folkekirken repræsenteret til konferencen DemensDagene. Det er vigtigt, for kirkens ansatte er oplagte samarbejdspartnere til sundhedspersonalet og kan byde ind med nærvær og tid til det enkelte menneske, siger sognepræst.

Anne Bundgaard foran folkekirkens stand til DemensDagene,

Her ses Anne Bundgaard på folkekirkens stand til DemensDagene, hvor fagfolk kan komme forbi og høre mere om folkekirkens arbejde på demensområdet. Konferencen byder derudover på oplæg, debat og foredrag under temaet ”Læring hele livet”. Privatfoto

Af Sandra Rask Petersen

Der bliver netværket, lyttet og snakket i Musikhuset i Aarhus i disse dage, hvor flere end 1000 fagfolk fra hele landet er mødt op til den årlige og tværfaglige konference om demens.

For første gang er det i år også muligt at snakke med en sognepræst, og en af dem er Anne Bundgaard Hansen fra Hadsund Provsti.

- Det betyder meget, at folkekirken er repræsenteret. Vi får snakket med SOSU-assistenter, plejehjemsledere og musikterapeuter og skabt opmærksomhed omkring, hvad vi som folkekirke gør på det her område.

Ikke et nyt fokusområde for folkekirken

Folkekirken har i flere år arbejdet med mennesker, der er ramt af demenssygdom og deres pårørende. Anne Bundgaard Hansen arbejder blandt andet med at lave sanse- og demensvenlige gudstjenester, og så har hun et tæt samarbejde med demenskoordinatorerne i Mariagerfjord Kommune.

- Det handler om diakoni. Vi har en forpligtelse til at hjælpe sårbare grupper, og her er mennesker, der er ramt af en demenssygdom den største sårbare gruppe blandt ældre. Derfor giver det også god mening, at vi er med i den vidensdeling og sparring, som sker på demensområdet, og at vi får sat vores arbejde i nogle rammer, hvor vi får tydeliggjort, at vi er her.

Og folkekirkens fagfolk – præster, kirkemusikere, kirke- og kulturmedarbejdere og sognemedarbejdere – er uddannede til at være nærværende i menneskers liv. Altid med udgangspunkt i det enkelte menneskes historie, glæder og sorger. Derfor er kirkens ansatte også oplagte samarbejdspartnere til sundhedspersonalet.

- For os handler det om, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe den demensramte og de pårørende med at skabe et meningsfuldt liv med sådan en svær diagnose. Vi er gode til at skabe nærvær og være tilstede lige netop dér, hvor folk er. Nærvær og tid er det vigtigste.

LÆS PÅ FOLKEKIRKEN.DK: Kirken tilbyder demensramte tryghed og nærvær