2020
Nyheder

Tænd lys for Danmarks befrielse

Lyset er et tegn på frihed og håb, lyder det fra de danske biskopper, som opfordrer både folk og kirker til at sætte lys i vinduerne d. 4. maj for at markere 75-året for Danmarks befrielse.

I år er der særlig grund til at markere 4. maj med lys i vinduerne, for det er 75 år siden, frihedsbudskabet lød, og vi står igen i en krise, som rammer alle. Foto: Folkekirken.dk

Af Inge Haandsbæk Vestergaard og Marie Hoehl Tolstrup

"I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig."

Sådan lød den historiske meddelelse i radioen 4. maj 1945 med nyheden om, at Danmark var fri af den tyske besættelse. 

Vi kan i år fejre 75-året for Danmarks befrielse. Det skulle have været markeret ved en lang række kirkelige begivenheder landet over, som er blevet aflyst på grund af faren for smitte med coronavirus.

I stedet opfordrer landets biskopper til, at man fortsætter traditionen med at sætte levende lys i vinduerne om aftenen den 4. maj. Det skriver de i en fælles besked:

- Lyset er et tegn på frihed og håb. På denne aften takker vi for vores eget lands befrielse, og samtidig beder vi for fred og frihed for alle jordens folk. Det, der var en spontan reaktion den 4. maj 1945, skal vi bære ind i fremtiden, som et håb om frihed og fred i fremtiden.

Lys, flagning og klokkeringning

Mange kirker landet over vil markere 75-året for befrielsen ved at ringe med kirkeklokkerne den 4. maj mellem klokken 20 og 21, ringe et kvarter ved morgen- og aftenringning den 5. maj og flage ved kirken den 5. maj.

Biskop Henning Toft Bro opfordrer også kirkerne i Aalborg Stift til at markere 75-året for Danmarks befrielse:

- Den kirkelige markering af 75-året for Danmarks befrielse må i år ske under hensyntagen til de muligheder, som den aktuelle situation under Covid-19 tilsiger. Derfor opfordrer jeg kirkerne i Aalborg Stift til følgende:

  • 4. maj: Sættes der lys i kirkens vinduer, hvor det er muligt og forsvarligt.
  • 4. maj: Klokkeringning mellem kl. 20 og 21.
  • 5. maj: Udvidet morgen- og aftenringning i 15 minutter.
  • 5. maj: Flagning.

Hvis der er lokale traditioner i forbindelse med 4. maj-fejringen, der falder uden for ovenstående, er kirkerne i Aalborg Stift naturligvis velkomne til at følge dem, siger biskoppen. 

Kirker kan downloade fotos og videoer til frit brug i Materialebanken

#tændlys

I år giver det særligt god mening at tænde lys i hjemmene.  Det kan minde os om, at også vi må se frem til at kunne samles frit igen. 

"Lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke", står der i Johannesevangeliet i Biblen. 

Med de ord, opfordrer folkekirken til at markere befrielsesdagen den 4. maj ved at sætte levende lys i vinduet. 

Del det gerne på de sociale medier med hashtagget #tændlys

Se mere på Aalborg Stifts facebook-side