2020
Nyheder

Præster sætter ord på corona 

Når én kirkedør lukkes, åbnes en ny. Ny podcast-serie sætter spot på, hvad corona-krisen gør ved os mennesker - set fra præstens perspektiv. 

Præster sætter i ny podcast ord på de eksistentielle spørgsmål, mange af os har mødt under coronakrisen. Foto: Helle Thorngaard Jessen

Hvad gør corona-krisen ved os mennesker? Hvordan påvirker frygt og isolation os? Og er der overhovedet plads til håbet og troen midt i en tid med krise, usikkerhed og nedlukning?

I den nye podcast-serie "Tro, håb & corona" fortæller en række præster, hvordan de håndterer de store eksistentielle spørgsmål, som er opstået i kølvandet på corona-krisen. 

Corona-krisen er også en eksistentiel krise

Podcasten "Tro, håb & corona" fra Folkekirken i Nord- og Nordvestjylland (Aalborg Stift) vil skabe et frirum til at reflektere over de mange store eksistentielle spørgsmål, som mange danskere stiller sig selv under corona-krisen. 

Den er både for hende, der aldrig kommer i kirke, og ham, der sidder der hver søndag. 

Da Mette Frederiksen lukkede landet ned, blev vært for "Tro, håb & corona", Sofie Klingberg, ængstelig. Det her er jo fuldstændig vildt, tænkte hun.

- Jeg tror, at den uro, jeg følte, blev omsat til handling, på den måde, at jeg havde brug for at kaste mig over en masse projekter. Og der var jo ting nok, som skulle klares med familie og arbejde. Et par uger efter den første kritiske fase, kiggede jeg pludselig ned på min hånd. Den rystede. Først dér, forstod jeg, hvor påvirket jeg faktisk var.

Fra frygt til mening

I podcast-serien taler Sofie Klingberg med en ny præst i hvert afsnit. Udgangspunktet er de mange eksistentielle problemstillinger, som danskerne pludselig har måtte stifte bekendtskab med. 

- Jeg tror, at det er enormt vigtigt at nogen italesætter og anerkender de svære følelser, man kan få i en krisetid som den her. I samtalerne med præsterne får jeg oplevelsen af, at jeg ikke er mærkelig, blot fordi jeg har følt mig afmægtig eller har været ved at blive bims over isolationen, siger Sofie Klingberg.

I første afsnit af "Tro, håb & corona" taler Sofie Klingberg sammen med sognepræst Jesper Fodgaard fra Vor Frelses Kirke i Aalborg. Temaet er 'frygten'. Han siger: 

- Jeg tror, vi stiller os selv nogle andre spørgsmål i en tid som den her. Lige nu bliver vi kollektivt mindet om, hvor skrøbeligt livet er. Vi er jo altid blot en diagnose eller et telefonopkald væk fra, at vores verden falder sammen. Sagt med andre ord, er vores skrøbelighed et grundvilkår, men ét som mange af os ikke er specielt bevidste om i hverdagen - det har ændret sig nu.

Andet afsnit er med provst Gerda Neergaard Jessen, som sætter ord på emnet 'isolationen'. Hun er provst og sognepræst i Nibe/Vokslev Kirker. Tredje afsnit sætter spot på temaet 'mening'. Gæst er sogne- og hospicepræst Ole Raakjær fra Sulsted Kirke.

For en bred målgruppe 

Podcast-serien er ikke kun rettet mod den vante kirkegænger. Sofie Klingberg mener også, at dem, der ikke fast kommer i kirken, kan få glæde af "Tro, håb & corona"-serien. 

- Præsterne er ikke terapeuter. Men i hverdagen før corona-krisen mødte de allerede alle de store modsætninger i den menneskelige tilværelse. Den enorme glæde ved bryllup og konfirmation. Den dybe magtesløshed og smerte ved sygdom og død. Hele den viden og erfaring tager de med ind i podcast-samtalen. Og det er meget givende og helende for mig at være med i. Jeg håber, at lytternes skuldre også vil sænke sig, og at de kan spejle sig i følelserne. 

De første tre afsnit af "Tro, håb & corona" ligger klar nu og flere vil være tilgængelige i løbet af de kommende uger.

Læs mere og hør podcasten her