2020
Nyheder

Ny nordisk håbssang

Et norsk digt er med hjælp fra en nordjysk organist gået viralt i coronatiden. 

Sognepræst Tine Illum, præst Sindre Skeie og organist Jens Nielsen. Privatfoto

Mens grænserne mellem landene er lukkede, kan et lille digt bryde alle grænser i den virtuelle verden.

Den norske præst Sindre Skeie skrev digtet "Hvis alt hadde vært som vanlig", da verden lukkede ned i marts. Hans far sendte det til sin gode ven i Danmark, sognepræst Tine Illum, og hun oversatte det med den danske titel "Hvis alting nu var som altid". Hun lagde det på Facebook, for som hun siger: "Håb skal deles".

Digtet blev set af organist ved Sct. Olai Kirke i Hjørring, Jens Nielsen. Han satte musik til og lavede en musikvideo, hvor han tillige synger og spiller bratsch og klaver. Nu fortsætter det norske digt i dansk
oversættelse med sin egen melodi og bliver delt igen og igen på Facebook. 

Genboens papirklip som coverbillede

Jens Nielsen, der bor på Søndervang i Hjørring, lagde mærke til, at genboen Christine Lund Jacobsen var begyndt at lave papirklip til sange, og på opfordring var der inden længe et fint "Hvis alting nu var som altid"-papirklip, der nu fungerer som coverbillede til sangen på Spotify.

Ringen sluttes

Men her stopper det ikke. 

For Jens tænkte, at flere lande kunne favne sangen, og sendte den til en ven i Sverige, Leif Nahnfeldt, som kort efter kvitterede med en svensk udgave. Og så gik det stærkt. I dag findes sangen på norsk, dansk, svensk, færøsk, islandsk og senest en engelsk udgave.

Der ligger adskillige videoer på forskellige sprog på Facebook og på Youtube. I Jens' egen Spotify-version spiller sønnen, Thomas Wandborg, som er på jazzhøjskole i Sverige, en smuk guitarsolo og i den engelske udgave er det Frederik Pilgaard fra Hjørring, der synger. 

I mellemtiden er sangen udkommet i et norsk Corona-sanghæfte: "Salmehåndtrykk - salmer til lys og liv i en mørk tid". 

Så er ringen sluttet, og vi er tilbage ved håbet, som skal deles.

Lige nu laver Jens Nielsen korsats til melodien, som hurtigst muligt skal udgives af et forlag i Sverige, hvor sangen også søndag den 3. maj blev brugt ved en radiogudstjeneste på Sveriges P1. 

- Jeg ved, at flere har sendt sangen ind til Phillip Fabers morgensang – og det ville være fantastisk at blive brugt der – men det er i det hele taget virkelig skønt at blive sunget i nabolandene, og at have skrevet musik til en sang, der lever sit eget liv, siger Jens Nielsen. 

Hør 'Hvis alting var som altid'