2020
Nyheder

Kirke livestreamer gudstjeneste

De almindelige gudstjenester er aflyste i hele landet, og det får præsterne til at tænke i nye baner. I Vor Frelsers kirke i Aalborg vil man søndag livestreame gudstjenesten via Facebook.

VIDEO: Hør sognepræst Jesper Fodgaard fortælle om livestreaming af søndagens gudstjeneste

Af Sofie Klingberg

- Folkekirken skal være der, hvor folk er. Og lige nu er de i vid udstrækning bag deres skærme og i deres hjem. 

Sådan lyder det fra Jesper Fodgaard, der er sognepræst i Vor Frelsers kirke.

Derfor vil kirken netop forsøge at blive synlig via selvsamme skærme. Søndag vil Jesper Fodgaard fremføre sin prædiken foran et tomt kirkerum, når der i stedet for den klassiske gudstjeneste bliver sendt live via Facebook.

- Det bliver selvfølgelig lidt akavet. Jeg er vant til at se folk i øjnene, og det vil jeg savne, men vi vil gøre vores bedste for at skabe den fornemmelse, at vi er en menighed, også selvom vi ikke sidder fysisk sammen. Det kan blive nærværende på en anden måde, fortæller præsten. 

En håndholdt prædiken

Pladsen foran alteret i kirken er nu indrettet som et ministudie. Udover præsten vil der være en organist og en sanger.

De skal synge et par salmer, og så vil der være bibellæsning og fadervor. Hele seancen vil blive optaget med en smartphone - og brugerne på Facebook kan være med hele vejen.

- Det bliver uformelt. Og det bliver håndholdt. Men det er et vigtigt budskab at sende, at uanset, hvad der sker i verden, vil vi gerne blive ved med at holde gudstjeneste.

LÆS OGSÅ: Coronavirus: Her finder du din kirke

Kirken i vid udstrækning lukket

Torsdag meldte landets biskopper ud, at alle gudstjenester er aflyste i de kommende 14 dage. Kirkelige handlinger som dåb, begravelser og vielser kan stadig afholdes, men ikke i forbindelse med gudstjenester, og det bliver uden offentlig adgang. Tiltag, som sker for at forebygge Corona-smittespredning af hensyn til de svageste borgere.

- Det er virkelig trist at skulle aflyse, men det er nødvendigt at gøre. Og når vi er nødt til at lukke vores kirkedøre, så kan vi i stedet åbne op teknologisk. Teknologien er en del af vores hverdag. Vi færdes jo næsten alle sammen i de sociale mediers rum alligevel. Så det her bliver samtidig en anledning til, at Folkekirken kan tage et nyt skridt ind i de rum, hvor vi færdes.

Han understreger samtidig, at der lige nu er brug for at stå sammen.

- Jeg kan mærke det på mig selv lige nu, at hver femte minut må jeg lige tjekke den seneste nyhedsopdatering om Corona. Man kan som menneske drukne i en strøm af, at verden er af lave, og at alting falder fra hinanden.

- Historisk set, stiller folk andre spørgsmål i krisetider og krisesituationer. Ofte søger vi sammen i kirkerne. Nu søger vi sammen på en anden måde.

Gudstjenesten vil være kortere end normalt, og Jesper Fodgaard vil tale om Corona frygt og næstekærlighed.

Vor Frelsers Kirkes livestreaming af gudstjeneste sker søndag kl.10.30 på Vor Frelsers Facebook-side og på Aalborg Stifts Facebook-side.