2020
Nyheder

Igen mulighed for udendørs gudstjenester

Folkekirken får nu mulighed for at gennemføre udendørs arrangementer, begivenheder og aktiviteter for flere end 50 personer, hvis deltagerne hovedsageligt sidder ned.

Fra og med den 9. juni 2020 får folkekirken igen mulighed for at afholde udendørs aktiviteter.

Af Andreas Lindbjerg Nielsen

Mange kirker har tradition for, at man i pinsen samles til gudstjeneste under åben himmel. Det fik coronakrisen som bekendt sat en effektiv stopper for i år. Men nu må folkekirken igen afholde udendørs arrangementer, begivenheder og aktiviteter for flere end 50 personer, hvis deltagerne hovedsageligt sidder ned.

Det følger af en ny bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet, som er udsendt som led i den gradvise genåbning af Danmark. Ændringerne trådte i kraft i går den 9. juni 2020 og giver for eksempel mulighed for at afholde gudstjenester og lignende i præstegårdshaver eller på andre arealer, som kirken råder over.

Den nye bekendtgørelse giver også mulighed for at være flere tilstede ved indendørs aktiviteter, hvis deltagerne hovedsageligt knæler eller sidder ned.

Udendørs aktiviteter, hvor deltagerne ikke "i det væsentlige sidder ned", som det lyder i bekendtgørelsen, skal fortsat overholde forsamlingsforbuddet på højst 50 personer. Det gælder dog ikke begravelser og bisættelser, der som hidtil er undtaget fra forsamlingsforbuddet på højst 50 personer, uanset om deltagerne står op eller sidder ned.

Flere deltagere per kvadratmeter

Ved indendørs aktiviteter har der hidtil været adgang for højst 1 deltager per fire kvadratmeter gulvareal i det pågældende lokale. Det gælder stadig, hvis deltagerne står op eller går rundt. Men arealkravet ændres nu til 1 deltager per to kvadratmeter gulvareal, hvis deltagerne for det meste sidder ned.

Religiøse ceremonier og menighedsaktiviteter er samtidig omfattet af de retningslinjer for en ansvarlig genåbning, der gælder for folkekirken og andre trossamfund. Det betyder blandt andet, at der bør holdes en meters afstand mellem deltagere, som ikke til daglig er i tæt kontakt, og to meter hvis der synges.

Forbuddet mod store arrangementer med over 500 deltagere gælder fortsat for alle aktiviteter i folkekirken og andre trossamfund, også ved begravelser og bisættelser.

Læs den nye bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet her.

Læs de opdaterede retningslinjer for en ansvarlig genåbning af folkekirken og andre trossamfund her.