2020
Nyheder

Drop in og bliv døbt

OBS: DROP-IN DÅB ER AFLYST. NY DATO FØLGER. Lørdag den 14. marts kl. 11 holder Budolfi Kirke for fjerde gang drop in-dåb. Domprovst Niels Christian Kobbelgaard fortæller om fænomenet og giver sit bud på, hvorfor tiltaget er så stor en succes. 

For at blive drop in-døbt skal man som udgangspunkt skal være myndig (eller følges med en, der er det). Arkivfoto

Al Lene Høg

- Første gang vi holdt drop in-dåb i Budolfi Kirke, var vi ved at blive væltet bagover af den store søgning. 42 mennesker mødte op, og jeg måtte hoppe i præstekjolen for at assistere mine to præstekolleger, så vi kunne nå det på de fire timer.

Sådan husker domprovst Niels Christian Kobbelgaard den første drop in-dåb i domkirken i april 2018. Siden debuten for to år siden har Budolfi to gange inviteret inden for til denne form for uanmeldt dåb, og de gør det altså igen den 14. marts.

Reaktion på faldende dåbstal 

Baggrunden for initiativet med drop in-dåb var en konstatering af, at dåbstallet i folkekirken gennem mange år havde været faldende. Præsterne i Budolfi provsti var i 2017 på studietur til Kristianssand, hvor dette emne bl.a. var på dagsordenen, og her fostrede de idéen om at arbejde med dåbsproblematikken. Et af de konkrete tiltag, der kom ud af det, var at åbne kirkens døre for borgerne på en ny måde, når det gælder dåb. Niels Christian vurderer, at det faldende dåbstal udspringer af et moderne samfundssyn på troen som noget individuelt og privat: 

- Der er en opfattelse af, at "det er barnet selv, der skal bestemme", når det er blevet gammelt nok. Men vi vil jo gerne lukke det ind i fællesskabet allerede fra livets begyndelse. Dåben er en gave, som man ikke på den måde skal gøre sig fortjent til, men får foræret her i kirken. Drop in dåben er dog ikke rettet mod spædbørn, men stort set alle andre.

Appellerer til mange forskellige

Drop in-dåben appellerer til mennesker i forskellige livssituationer: til ældre, der gerne vil nå at blive døbt, før livet rinder ud. Til kommende faddere, som vil være en del af kirkens fællesskab. Eller til familier, hvor børnene ikke blev døbt som små. Som udgangspunkt skal man dog være myndig (eller følges med en, der er det) og medbringe legitimation for at blive døbt.

Rammen for dåben betyder meget, fortæller domprovsten. Orglet spiller i løbet af de tre - fire timer, kirken holder åbent for dåbshandlinger, og et kaffebord byder velkommen ved indgangen. Ellers fungerer drop in-dåben i høj grad som en samtale, hvor den, der skal døbes, taler med en præst om sine tanker og forventninger. 

Her er Budolfi Kirke, ifølge Niels Christian, meget velegnet til formålet med sit brede kirkeskib og mange samtale-kroge:

- Samtalerne, vi har, fungerer virkelig godt i det store kirkerum. Og det er ofte nogle meget intense, rørende snakke, vi får om troen og længslen efter at træde ind i kirkens fællesskab. En kritik af denne form for dåb har været, at der ikke går en dåbsoplæring forud. Vi oplever dog, at folk har en klar fornemmelse for hvad de vil, når de opsøger os til drop-in dåben, og har truffet en velovervejet beslutning hjemmefra.

SE OGSÅ: Sådan foregår en drop in-dåb

Tilpasser formen, ikke indholdet 

Drop in-dåben er et tiltag, der vinder udbredelse sammen med drop in-vielser, som Vor Frue Kirke i Aalborg med stor succes er begyndt at tilbyde. Hvad er drop in-fænomenet et udtryk for, i domprovstens øjne?

- Det moderne menneske søger måske mere den individuelle handling, hvor ritualet ikke foregår i en stor forsamling. Som moderne kirke må vi komme samfundet i møde og tilpasse vores form. Men det betyder jo ikke, at vi går på kompromis med indholdet. Dåben skal stadig kunne bestå ”den teologiske lakmusprøve”, og det mener jeg absolut, at den kan.

Niels Christian tilføjer, at drop in-dåb og –vielser absolut kun er tænkt som et supplement til dåb og vielser i det almindelige kirkeliv.

LÆS OGSÅ: Stor interesse for drop in-bryllup

FAKTA: Drop in-dåb i Aalborg Stift

 

  • Budolfi Kirke tilbød for første gang drop in-dåb i april 2018.
  • Man tilmelder sig ikke på forhånd, men møder blot op (med gyldig legitimation) til drop in-dåben.
  • Forud for dåbshandlingen går en samtale på typisk 15-30 minutter og lidt papirarbejde, og herefter døber præsten den enkelte ved døbefonten.
  • Drop in-dåb finder flere steder i Danmark, mens det indtil videre kun er Aalborg Domkirke, der afholder drop in-dåb i Aalborg Stift for alle, der ønsker at blive drop in-døbt.