2020
Nyheder

Corona får os til at holde afstand - og træde til

Det pibler frem med folk, der gerne vil hjælpe. På sociale medier organiserer NGO'er og private sig med det samme formål: At hjælpe de mest sårbare igennem Corona-krisen. Sammenholdet hænger sammen med en erkendelse af, at vi er dybt afhængige af hinanden, mener sognepræst Jesper Fodgaard.

Af Sofie Klingberg

"Jeg vil gerne tilbyde min hjælp - primært til at ordne indkøb og andre småting - som i disse tider jo kan være store ting".

Sådan skriver en bruger på Facebooksiden, "Corona-hjælp i Aalborg og omegn". 
Og hun er langt fra den eneste, der stiller sig til rådighed i det forum. Der er, i skrivende stund, ikke mindre end 792 medlemmer i gruppen - og heftig aktivitet. De fleste tilbyder at hjælpe. Andre efterspørger hjælp, og kort tid efter har de fået den, kan man læse sig frem til på siden.

"Som følge af Corona-pandemien er det vigtigt, at vi som borgere i Aalborg og omegn gør, hvad vi kan for at hjælpe hinanden, og særligt dem, der har det ekstra svært", skriver initiativtagerne bag siden.

Vi er fælles om skrøbeligheden

At så mange ønsker at hjælpe, glæder sognepræst Jesper Fodgaard fra Aalborg.

- Det er smukt med initiativer, som samler os i handling. Der er så mange ting, der kan adskille os, som for eksempel køn, seksualitet og uddannelse, men i krisen får mange mennesker en ny oplevelse af at være en enhed. For vi deler skrøbeligheden i det menneskelige.

Jesper Fodgaard tror, at sammenholdet hænger sammen med en erkendelse af, at vi er dybt afhængige af hinanden, og at verden kan ændre sig på et øjeblik.

- Et lille banalt eksempel er, at vi er afhængige af, at der er nogle, der gider at tage på arbejde i supermarkedet. Hvornår tænker man lige over det? Hvornår værdsætter man det? Det gør man i en krisetid, som den, der har ramt os.

Hjælp - men hold afstand

I Facebookgruppen tilbyder brugerne helt konkret hjælp til at handle for personer, der ikke kan selv grundet kronisk sygdom, smitte eller karantæne. Samtidig opfordres man til at undgå direkte kontakt ved at stille varerne foran deres dør og klare afregningen via Mobilepay. I gruppen overvejer man også at hjælpe de forældre, som varetager kritiske funktioner i samfundet, ved at tilbyde pasning af deres børn.

- Midt i den her oplevelse af utryghed og kaos, er det smukt, at vi finder sammen. Hvis den oplevelse kan sætte sig i os; At det er skrøbeligt at være menneske, og at vi ikke kun skal passe på hinanden, når der er krise, men altid, jamen så kommer der noget godt ud af det, siger Jesper Fodgaard.