2020
Nyheder

Biskopper: Alle gudstjenester aflyses

Biskopperne følger regeringens beslutning om at indstille alle offentlige institutioners indendørsaktiviteter. Det betyder, at alle gudstjenester aflyses indtil videre. Vi skal tage situationen dybt alvorligt, lyder det fra biskop Henning Toft Bro. 

- Det er en meget ulykkelig situation i hele landet, og den skal vi tage dybt alvorligt. Så selvom det får omkostninger for mange mennesker at aflyse gudstjenesterne, så er vi nødt til at gøre det, vi har gjort, siger biskop i Aalborg Stift Henning Toft Bro.

Alle gudstjenester er aflyst, indtil videre i de kommende 14 dage. Det kom frem, da landets biskopper torsdag middag udsendte en fælles vejledning Folkekirkens Coronavejledning. Landets præster vil fortsat være tilgængelige for mennesker, der har brug for det. Sjælesorg til syge og andre udsatte grupper over Skype eller telefon vil desuden blive styrket. Der er desuden tilknyttet ekstra præster til Sjælesorg på nettet, som er folkekirkens eksisterende tilbud om en fortrolig samtale med en præst på internettet. Henning Toft håber, at mange vil gøre brug af det tilbud i en krisetid. 

Færre gæster til bryllup og konfirmation

De velkendte kirkelige handlinger, dvs. dåb, vielser og begravelser, kan fortsat gennemføres men under hensyn til forholdene, men under andre former end normalt. Det vil ikke ske i forbindelse med gudstjenester, og der vil som udgangspunkt ikke være offentlig adgang. 

Antallet af deltagere skal afpasses efter forholdene og må under alle omstændigheder ikke overstige 100 deltagere.

Anbefalingen lyder, at kirkerne kun bliver halvt fyldt. Så enten skal antallet af gæster til for eksempel vielser eller dåb begrænses, eller datoen skal udskydes. I forhold til konfirmationer, er konfirmandundervisningen aflyst de næste 14 dage, hvor skolerne også er lukkede.

- Vi er nødt til at afvente lidt, når vi taler konfirmationer. Vi kan komme i en situation, hvor vi må udskyde. Men bliver de afholdt, må man tage forholdsregler. Og så er det vigtigt at sige, at vi informerer løbende, når vi ved mere, siger Henning Toft Bro.

Koncerter og foredrag aflyses

Biskopperne understreger også, at alle andre aktiviteter, der finder sted i kirkerne, skal aflyses. Det gælder alt fra koncerter til foredrag og babysalmesang. 

- Det er vigtigt at gå foran i en krise som denne og vise det gode eksempel. Det skal kirken også gøre, siger Henning Toft Bro.

LÆS OGSÅ: Coronavirus: Her finder du din kirke