2020
Nyheder

Beredskabspræst: Minkavlerne risikerer at få et traume

Minkavlerne, der har fået besked på at aflive alle deres dyr, har fået fjernet deres eksistensgrundlag. Beredskabspræster står klar til at rykke ud til de kriseramte familier.

Region Nordjyllands psykosociale beredskab tilbyder krisehjælp til minkavlere, der har fået besked på at aflive deres dyr. Foto: Colourbox

Af Sofie Klingberg Kruhøffer

- Det kan sammenlignes med, at der, uden varsel, skyller en tsunami ind over ens liv. 

Sådan beskriver ledende beredskabspræst i Aalborg Stift, Henrik Busk Rasmussen, minkavlernes nuværende situation. I torsdags krævede regeringen, at alle mink i Danmark skal aflives i kampen mod Covid-19. 

Med et snuptag ryger hele eksistensgrundlaget for en række familier, som i de her dage er sat under et ekstremt pres.

Den udvikling har fået Region Nordjylland til at trykke på knappen, der aktiverer det såkaldte psykosociale beredskab, og nu tilbyder den krisehjælp til borgere, der bor eller arbejder på minkfarmene i Region Nordjylland.

Kræver ikke døde 

De i alt syv beredskabspræster i Aalborg Stift er en del af regionens beredskab, og rykker ud som en del af et team, hvor der blandt andet er tilknyttet sygeplejersker, psykologer og læger. Det er svært at sætte en formel op for, hvornår en familie har det slemt nok til at få krisehjælp, forklarer beredskabspræsten.

- Tidligere var normen, at beredskabspræsterne kun rykkede ud til katastrofer med adskillige døde. Sådan er det slet ikke længere. I denne her sammenhæng tænker jeg, at det kan være en familie, som er helt oppe at køre over situationen, og har behov for akut hjælp. Det kan for eksempel være i forbindelse med aflivning af mink eller i dagene efter, siger Henrik Busk Rasmussen.

Præsten lytter og rummer

Mange mennesker forbinder måske mest en præst med en, der står på sin prædikestol hver søndag, men rollen som beredskabspræst har et helt andet fokus, nemlig den såkaldte “sjælesorgssamtale” - eller oversat: Omsorg for sjælen.

- Præsten er god til at observere og lytte til folk. Og så er vi ikke bange for at se folk græde meget og være magtesløse, forklarer Henrik Busk Rasmussen. 

Ind imellem oplever beredskabspræsten, at kriseramte kan blive nervøse over, at der er en præst med i teamet:

- De kan for eksempel komme i tanke om, at de ikke har været i kirke, siden de blev konfirmeret, og så føler de måske, at de skal stå til regnskab, forklarer Henrik Busk Rasmussen. Men han oplever samtidig, at den indledende milde skepsis hurtigt går i sig selv igen, og at præstens rolle og bidrag generelt er meget værdsat i krisesituationer.

Region Nordjyllands psykosociale beredskab kan kontaktes døgnet rundt på tlf: 97 64 30 00

Om beredskabspræster i Aalborg Stift

Der er p.t. syv beredskabspræster i Aalborg Stift.

 

Beredskabspræstens opgaver er at tilbyde sjælesorg og samtale til traumeramte og pårørende samt formidle kontakt til psykologer, psykiatere og læger.

 

Beredskabspræsten kan også hjælpe med ritualer og mindegudstjenester, samarbejde med de berørtes sognepræst eller ledere i andre trossamfund.

 

Ved større katastrofer kan beredskabspræsten åbne kirke og sognegårde samt skabe samling for de berørte.

 

Læs mere om beredskabspræsterne i Aalborg Stift