2019
Nyheder

Yoga under kirkens hvælvinger

Yogastræk, refleksion over hverdagen og stille musik fra højttalerne. Hvordan passer det ind i kirkens rum? Rigtig godt, mener Susanne Fodgaard som instruerer i cross yoga i Vor Frelsers Kirke i Aalborg. 

Cross yoga i Vor Frelsers Kirke foregår på kirkegulvet foran alteret under instruktion af Susanne Fodgaard. Foto: Lene Høg

Af Lene Høg

Det er tirsdag eftermiddag i ulvetimen, uden for bager solen, men alligevel er vi 20 kvinder som har fundet vej til Vor Frelsers Kirke på Annebergvej. Foran alteret gør vi os klar til cross yoga, under kyndig instruktion af yogainstruktør Susanne Fodgaard. Stemningen er god, vi hyggesnakker, og yogamåtterne er bredt ud på stengulvet.

Øvelser og ord til eftertanke 

Musikken spiller svagt i baggrunden, da Susanne indleder træningen med at byde os velkommen, beder os lægge os godt til rette og lukke øjnene. Hun starter med at citere teksten på kirkens altertavle: ”Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile.” Med Matthæus-citatet som afsæt opfordrer yogainstruktøren os til, at vi slipper hverdagens travlhed og bekymringer for en stund, koncentrerer os om øvelserne og nyder samværet i den smukke kirke. De følgende 50 minutter fører Susanne os igennem klassiske yogaøvelser som bjerget, krigeren og katten. Øvelserne veksler mellem stræk, balanceøvelser og styrketræning. Indimellem øvelserne citerer Susanne den svenske præst og forfatter Tomas Sjödin – bl.a. for følgende: ”Man kan spekulere over hvilke dage i ens liv der gør mest nytte. På lang sigt, mener jeg. Om det er de dage hvor vi får streget tingene over på to-do listen i et jævnt tempo og virkelig får udrettet noget? Eller om det er de stille, dovne dage hvor man ikke synes, man foretager sig noget nyttigt, men mest bare er træt?”

Krop, sind og ånd

- Gud har skabt os til at være i ro og rytme med krop og ånd – vi tjekker ind med krop, sind og ånd i løbet af sådan en yogasession. Vi kan mærke vores krop og lytte til hvor vores sind er henne – og på den måde åbne os for Gud. Sådan svarer yogainstruktøren, da jeg senere spørger hende, hvorfor hun mener at yoga og den kristne kirke passer godt sammen. Susanne arbejder til daglig som psykolog, er uddannet yogainstruktør og har været med til at opfinde yogaformen ”cross yoga”. ”Cross yoga” arbejder i krydsfeltet mellem bevægelsesyoga og meditation og kombinerer yoga med den kristne tro. Yogaformen opstod i Danmark, inspireret af den amerikanske yogaform, ”yoga faith”, og er senere udbredt til Norge og Sverige.

Ikke forbeholdt buddhismen 

Susanne understreger at yogaens elementer – fysisk træning, vejrtrækning og meditation – ikke er forbeholdt buddhismen, som de fleste af os måske forbinder dem med. Allerede de tidlige kristne brugte meditation og fokus på vejrtrækningen under bøn, så det er helt legitimt at kombinere med moderne kristen tro: 

- Jeg ser det ikke som særligt kompliceret. Vi laver de stillinger, der ligger i yoga. Gud har skabt vores krop, og den kan gøre alle mulige ting, f.eks. det vi gør i cross yoga. I andre former for yoga læser man måske noget andet – i cross yoga læser vi citater med fokus på den kristne Gud. Susanne begyndte selv at dyrke yoga efter flere år med smerter i nakke og ryg. Yogaen gjorde hende fri for smerter og medicin og da hun – via yoga faith – blev opmærksom på muligheden for at kombinere yoga og kristendom, blev hun en del af den danske cross yoga-bevægelse.

Noget andet end aftenskolen 

Tilbage til yogasessionen i Vor Frelsers Kirke. Jeg mærker, hvordan jeg i løbet af træningen stille og roligt kommer igennem kroppens muskelgrupper. Det er ikke fysisk hårdt, men kræver udholdenhed og koncentration. Undervejs bliver jeg flere gange grebet af at kigge op i kirkens hvælvinger, der er udsmykket med stjerner og mønstre. Rummets storhed gør det på en eller anden måde nemmere at holde fokus under øvelserne. Vi slutter timen med at ligge fem minutter på yogamåtterne og bare koncentrere os om åndedrættet og om at lade kroppen og tankerne falde til ro.

Efter træningen mødes vi over vand, kaffe og frugt i kirkens sideskib. Jeg taler med Rikke, der bor i området og ligesom jeg for første gang deltager i cross yoga. 

Hun siger om eftermiddagens oplevelse: 

- Det er noget helt andet end at være til yoga i et trist lokale på aftenskolen. Og yogaen appellerer faktisk mere til mig, når jeg møder den her i kirken, der jo er min kulturtradition.

Susanne Fodgaard har samme oplevelse af kirken som et velegnet rum til yoga: 

- Fordi vi kender kirkerummet fra store eksistentielle oplevelser (begravelse, bryllup osv.), hvor der er “højt til loftet” og plads til det meste, giver det en særlig mulighed i yogasessionen for at give plads til dybe tanker og følelser - og måske lade os møde af en Gud, der er større end os selv.

OM CROSS YOGA

  • Cross yoga arbejder i krydsfeltet mellem bevægelsesyoga og meditation og kombinerer yoga med den kristne tro. Læs mere på crossyoga.dk
  • Cross yoga udspringer af den amerikanske yogaform, ”yoga faith”.
  • Susanne Fodgaard er psykolog og uddannet yogainstruktør.
  •  Susanne har udbudt cross yoga i Aalborg Stift siden 2017. Først i Folkekirkens Hus, nu i Vor Frelsers Kirke.
  • Cross yoga fortsætter i Vor Frelsers Kirke i efterårssæsonen 2019.

Læs rapporten 'Yoga i Folkekirken' fra 2019 her