2019
Nyheder

Stor interesse for drop in-bryllup

24 par blev viet, da Vor Frue Kirke i Aalborg inviterede til drop in-bryllup fredag d. 12.juli. Den overvældende interesse tyder på, at mange ønsker et kirkebryllup, hvis det kan gøres enkelt og bæredygtigt. 

Den højtidelige stemning var bevaret trods kortere tid til vielse ved fredagens drop in-bryllup. Foto: Anne Mette Welling Lindberg

Af Anne Grete Nielsen

Brudepar og gæster strømmede bogstavelig talt ind, da Vor Frue Kirke åbnede dørene for det første drop in-bryllup i Aalborg Stift fredag 12. juli. Trængslen i våbenhuset overraskede alle – ikke mindst sognepræst Sophie Nordentoft, der er initiativtager til det nye tilbud i Aalborg Stift om en kort kirkelig vielse, hvor fokus er på parrets ja til hinanden og på Guds velsignelse.

Da dagen var omme – og åbningstiden udvidet et par gange – havde 24 par bekræftet deres kærlighed til hinanden foran alteret i Vor Frues smukke kirkerum. Et overvældende antal i forhold til det forventede, og et udtryk for at drop in-bryllup møder et behov og en længsel hos mange moderne mennesker, mener Sophie Nordentoft.

Efterspørgsel efter enkelhed

- Mennesker i dag efterspørger enkelhed og bæredygtighed. Derfor vil vi gerne vise, at der er alternativer til det traditionsrige men meget dyre bryllup, som mange forbinder et kirkebryllup med, siger hun og fortsætter:

- Samtidig oplever vi en stigende søgen tilbage til vores kristne rødder og de værdier, der forbindes med kristendommen. Her er det kirkens opgave at skabe en kirke til tiden. En kirke, der arbejder med nye, autentiske udtryksformer, som mennesker i dag kan finde mening i.

Drop in-bryllup i Vor Frue var første af sin slags i Aalborg Stift. Både København, Roskilde, Helsingør og Haderslev Stift har allerede afholdt drop in-bryllupper. 

Ritualet står knivskarpt

Sophie Nordentoft er bevidst om, at den korte form kan opfattes som forfladigelse eller udtryk for popularisering.

- Men det var det modsatte, vi oplevede hos de 24 par, vi viede i fredags. De har haft et dybt ønske om en kristen vielse i folkekirken. I virkeligheden er den eneste forskel til det traditionelle bryllup i kirken, at præstens tale er skåret væk. Der er færre ord og derved står ritualet knivskarpt.

Den store tilstrømning fik præsterne i Vor Frue Kirke til – på premieredagen – at love en gentagelse.

- Vi vil helt sikkert arbejde videre med drop in-bryllup i Vor Frue Kirke. Det er et alternativ, der fungerede rigtig godt hos os – som centralt beliggende bykirke – og vi tror, det er et tilbud, der er kommet for at blive.

Glædestemning prægede den store dag i Vor Frue Kirke. Anne Mølholm og Morten Abildgaard uddeler kram til sognepræst Sophie Nordentoft efter vielsen. 

Vielsen som det væsentlige

Ved drop in-brylluppet i Vor Frue skiftedes Sophie Nordentoft og hendes kollega, sognepræst Kamma Jacobsen Graversen, til at have samtale med par i sakristiet og herefter vielse af samme par i kirkerummet.

Ét af de par, Sophie Nordentoft viede, Anne Mølholm og Morten Abildgaard, har ikke været i tvivl om, at deres ja til hinanden skulle gives i et kirkerum – og ikke på et rådhus. Men de har ikke haft lyst til en stor fest.

- Vi havde tænkt på at vælge en normal vielse i kirken, men ville ikke bruge mange penge på det. Da vi så tilbuddet om drop in-bryllup faldt det hele på plads for os. For os er det vielsen, der er det væsentlige – vi er begge kristne og vil gerne have kristendommen til at understøtte vores ja til hinanden.

For parret var det en lettelse, at forventningen om en stor fest var taget ud.

- Hvis man vælger det traditionelle kirkebryllup kan man føle et forventningspres om mange gæster, dyrt tøj osv. Vi har ønsket et bæredygtigt bryllup med de allernærmeste, og det var nemt at melde ud med den her bryllupsform.

LÆS OGSÅ: Drop ind og bliv gift

Kan nærværet bevares?

Parret havde overvejet, om den korte form – med maks. 20 minutter til hele vielsen – ville påvirke nærværet.

- Vi var spændte på, om vi kunne nå at opbygge kontakten til hinanden og til præsten og det kristne budskab under den ret korte ceremoni. Men det kunne vi. Præsten formåede at skabe det nærværende rum, vi havde drømt om. Det var smukt og højtideligt, og vi gik derfra med velsignelsen og det kristne budskab i hjertet. Præcis som vi ønskede det, slutter Anne Mølholm og Morten Abildgaard.