2019
Nyheder

Sorgkorps nomineret til initiativpris

Sorgkorps på Mors er finalist i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence. Læs mere og stem her. 

På Mors hjælper mennesker i sorg hinanden. Sorgkorpset er nu nomineret til Kristeligt Dagblads Initiativpris 2019. Arkivfoto. 

På Mors har sognepræst i Sydmors Pastorat og sorggruppevejleder i Aalborg Stift, Trine Gjørtz, fået en god idé. Et sorggruppekorps. Idéen er som sådan ikke ny, da korpset efterhånden er veletableret. Men så alligevel. For ingen andre steder i stiftet, er der etableret et så udbygget netværk af folk, der alle har sorg og det at miste helt tæt inde på livet. 

Og det har fået initiativet helt i top på Kristeligt Dagblads liste over Danmarks beste kirkelige initiativer. Sorgkorpset er nemlig en ud af syv finalister til Kristeligt Dagblads Initiativpris 2019. 

Stem på finalisterne til Kristeligt Dagblads Initiativpris 2019 her

Matcher folk på tværs

Trine Gjørtz har gennem snart 10 år faciliteret sorggruppearbejde på tværs i Morsø Provsti. Og det har givet hende et netværk af folk, der alle har historier om at miste tæt inde på livet. Det var herfra, at idéen til sorgkorpset opstod.

Eller faktisk var det en situation, hvor Trine ikke kunne tilbyde en ung mand en plads i en sorggruppe, da den igangværende gruppe holdt sommerferie. 

"Men kender du så ikke en, jeg kan tale med?", spurgte manden. Og det gjorde Trine. Den unge mand var tilflytter og havde netop mistet sin kone. Og Trine kendte en anden mand, der havde stået i samme situation. Hun fik sat de to sammen og vupti! Første spadestik til det, der skulle blive til sorgkorpset på Mors havde set dagens lys. 

Sognepræsten har med tiden fået bredt konceptet ud, så folk i hele provstiet bliver matchet med hinanden.  

- Når et sorggruppeforløb ender, spørger jeg deltagerne, om de vil være en del af sorgkorpset. Mange siger ja, da det at hjælpe andre i samme situation som én selv, kan gøre, at netop deres sorghistorier kan bruges til noget. Der et strejf af håb om, at det, der er meningsløst og smertefuldt kan hjælpe en anden, fortæller Trine Gjørtz. 

Selvom sognepræsten formidler kontakten, hænder det indimellem også, at mennesker fra sorggrupperne selv melder sig. "For jeg er den eneste, der ved, hvordan den far har det", som en deltager i en sorggruppe for forældre, der har mistet, har udtrykt det.

LÆS OGSÅ: Ny sorggruppe for forældre, der har mistet

Flere sorgkorps i stiftet?

Trine Gjørtz håber, at idéen med et sorggruppekorps vil brede sig ud til de andre provstier i stiftet. For behovet er der uden tvivl, mener sognepræsten:

- Hvis man mister til kræft, er der mange tilbud. Men hvis man mister på anden vis, så er der ingen hjælp at få. Jo, de obligatoriske 10 timer ved en psykolog. Når psykologen altså har tid. Der kan tit gå måneder, inden man kan få en tid her i udkanten, hvor der ikke er mange psykologer, der er tilskudsberettigede. Så må man selv betale, og det kan være dyrt. 

I stedet skal vi være bedre til at bruge hinanden. Alle de mennesker, der har sorg tæt inde på livet har masser af erfaringer, de kan dele ud af, mener Trine Gjørtz:

- Sæt folk til at tale med hinanden over en kop kaffe. Måske kommer der noget godt ud af det, måske ikke, men så er det prøvet. Det kræver blot lidt omtanke og fantasi. Mest af alt kræver det mod fra dem, der har meldt sig til sorgkorpset. Mod til at bruge den dyrekøbte erfaring, livet har givet dem. Mod til at være noget for andre.

Stem på finalisterne til Kristeligt Dagblads Initiativpris 2019 her

KRISTELIGT DAGBLADS INITIATIVPRIS 2019 

I disse uger afholder Kristeligt Dagblad en konkurrence, der skal finde Danmarks bedste kirkelige initiativ. 

 

De syv finalister er:

  • Birgittafestival i Maribo skal markere den hellige Birgitta, der har spillet en stor rolle for byen.
  • Den åbne kirke i Mejrup blev efter en bilulykke et vigtigt samlingspunkt for lokalområdet.
  • Tænketank om kristenforfølgelser vil sætte overgrebene på dagsordenen og organisere viden om dem.
  • Sorgkorpset i Morsø Provsti bestående af alle dem, der har gennemlevet en sorg, og som melder sig til at være en del af sorgkorpset. For mange sørgende har det givet dem et ekstra rygstød at kunne være noget for andre, og blive genkendt i sine følelser. Når muligheden for at samtale med et menneske, som spejler dine erfaringer, kan alt det oplevede og smertefulde også komme den anden til gavn. Ens dyrekøbte erfaringer kan give den anden mening.
  • Husbådskirke i København skal bruges af Sydhavn Sogn, indtil sognets nye kirke er færdig.
  • Asylkor på udrejsecenter Kærshovedgård samler unge mænd, som er konverteret til kristendommen.
  • Foodbank i Aalborg indsamler hver uge overskudsmad fra supermarkeder, som uddeles til trængende.

Stem på finalisterne til Kristeligt Dagblads Initiativpris 2019 her

Sæt din stemme senest d.10. september. 

 

Kilde: Kristeligt Dagblad