2019
Nyheder

Soldater fik 982 huer

- Formålet var at sprede glæde og kærlighed til udsendte soldater, siger flyverpræsten, der har sendt mere end 900 julepakker med hjemmestrikkede huer afsted. 

Billede fra Facebook-gruppen 'Brønderslev strikker / hækler huer til de Danske Soldater'. Her har de knap 300 medlemmer delt opskrifter og løbende vist hinanden de færdige og indpakkede huer.

Af Nanna Rønnov Johansen

Siden januar har et lager af strikhuer lige så stille vokset sig større og større på sognepræst Thomas Uths kontor i Brønderslev Kirke. Det seneste års tid har han været tovholder på et projekt, der indsamler hjemmestrikkede gaver til udsendte soldater.

- Jeg regnede med 150, og så står man pludselig med mere end 900 huer, fortæller Thomas Uth, der også er flyverpræst ved flyvestationen i Aalborg.

For nylig kunne han aflevere i alt 982 bløde julepakker på Forsvarets feltpostkontor i Karup, hvorefter de blev sendt ud til 13 nationer, hvor danske soldater gør tjeneste. Blandt andet i Mellemøsten og Afrika, hvor det godt kan blive køligt i vintermånederne.

LÆS OGSÅ: Huer til soldater søges!

Betyder meget for soldaterne

- Det er tanken, der tæller. At soldaterne får en hilsen hjemmefra, betyder meget for dem, siger flyverpræsten.

Han fortæller, at projektet allerede har modtaget en rørende reaktion fra en soldat, der er udsendt til en FN-mission i Sydsudan.

- Her i det varme Østafrika og i en travl hverdag kan det være lidt svært at finde julestemningen frem. Men I har gjort jeres til det, og vi er blevet mindet om julens budskaber og næstekærligheden. Mange tak for det, skriver soldaten blandt andet.

Læs beskeden fra en udsendt soldat

Kære "hækleklub"

 

Som udsendt til Sydsudan har jeg i dag modtaget gaver til mig og mine danske kollegaer. Jeg har ikke åbnet gaven, men det vedlagte brev lader ikke megen tvivl tilbage om, at I har gjort en særlig og prisværdig indsats for os. Jeg er overbevist om, at der er masser af kærlige tanker bag jeres frivillige bidrag til os udsendte.

 

Vi er udsendt af Danmark til en FN-mission. En mission, som tager sit udgangspunkt i FN’s unikke og meget humane charter. Inden længe afslutter Danmark sit bidrag til missionen, og dette er måske årsagen til, at vi nogle gange kan føle os lidt glemt. Jeres brev og gaver har dog givet lidt oprejsning, og jeg kneb faktisk en tåre, da jeg modtog pakkerne og læste brevet.

 

Også en stor tak til Thomas Uth for initiativet. Må du selv få en sikker og givende mission.

 

Her i det varme Østafrika og i en travl hverdag kan det være lidt svært at finde julestemningen frem. Men I har gjort jeres til det, og vi er blevet mindet om julens budskaber og næstekærligheden. Mange tak for det.

 

(Beskeden er fra en dansk soldat, der i øjeblikket er udsendt i Sydsudan, og som ønsker at være anonym)

Strikkemafia overraskede

- Jeg regnede i januar med fem damer, som skulle strikke 150 huer. Det var sat lidt højt, tænkte jeg. Men det bredte sig som en steppebrand fra Brønderslev til Bornholm. Hele Danmark har sådan set været med i det her projekt. Jeg er overrasket over, at der findes en strikkemafia. Bare man kommer til at nævne projektet, er det straks nogen, der kender nogen, siger Thomas Uth.

I hver julepakke er der en håndskrevet hilsen og en hjemmestrikket eller -hæklet hue, som skal varme både hoved og hjerte.

- Formålet var at sprede glæde og kærlighed til udsendte soldater. Det kan mange af de strikkende kvinder godt relatere til, for de har også mænd eller sønner, som skal udsendes, fortæller flyverpræsten.

SE OGSÅ: VIDEO: Feltpræstens opgaver