2019
Nyheder

Ny sorggruppe for forældre, der har mistet

"Hvordan kunne Gud lade det ske?" Det spørgsmål møder sorggruppevejleder og sognepræst, Trine Gjørtz, i ny sorggruppe for forældre, der har mistet større børn. 

I sorggruppen kender alle til savnet og sorgen over at have mistet et barn. Foto: Sandra Rask

Af Lene Høg

Flere foreninger tilbyder samtalefora og støtte til folk, der har mistet små børn. Men hvor går man hen, når man har mistet en søn på 30 eller en datter på 17? På Mors henvender et nyt sorggruppeinitiativ sig til forældre, der har mistet større eller voksne børn. Initiativtager er sognepræst på Mors, Trine Gjørtz.

Den nye sorggruppe mødes cirka hver anden uge og omfatter forældre med flere forskellige sorgfortællinger - fra forældre til en 10-årig dreng død af kræft til en sygdomsramt voksen søn med egne børn. Der er stor søgning til gruppen, der er delt op i to på grund af den store interesse. Sorggruppen hører hjemme på Mors, men har også deltagere fra bl.a. Thy og Brønderslev. 

LÆS OGSÅ: 5 råd til at tackle dødsfald

Deltagerne støtter hinanden

Møderne i sorggruppen starter typisk med et måltid, fortæller Trine Gjørtz:

- Det er godt at have noget dagligdags at samles om. Så går snakken, og vi får skabt en normalitet sammen, før vi tager hul på emnet, fortæller hun.

Trine og en kollega faciliterer samtalen i gruppen, men deltagerne bestemmer, hvad der skal snakkes om:

 - De er meget selvkørende. I starten talte vi en del om omstændighederne omkring dødsfaldet. Men nu giver det sig selv, at vi samler op på emner fra sidst, tanker og spørgsmål. Det er meget rørende at høre, hvordan deltagerne støtter hinanden. Jeg sidder tit med alle hårene rejst i nakken, forklarer Trine. 

Hun gengiver, hvordan en kvinde, som for år tilbage mistede først sin søn og kort derefter sin ægtefælle, med stor troværdighed kunne svare på spørgsmålet 'kommer glæden nogensinde igen?': Ja, det gør den! 

Trine fortæller, at deltagerne viser stor tillid til hinanden og kan dele nogle af de 'forbudte tanker', der kan opstå ved tilsyneladende meningsløse dødsfald.

Trine Gjørtz er udpeget sorggruppevejleder i Aalborg Stift. Arkivfoto

Præstens kerneopgave 

Deltagernes relationer skaber gruppens liv og dynamik, men kirken skaber rammerne. Hvad betyder det for sorggruppen, hvis man spørger præsten? 

- Vi lægger ikke bevidst en kirkelig form ned over samværet, men troen og overvejelserne omkring tro er helt naturligt til stede. Jeg vil gerne forkynde at Gud er med dem i det her – også selv om det kan føles meningsløst. Vi har ikke andagt i sorggruppen, men ind imellem har vi afsluttet med Fadervor, fordi det føltes naturligt. 

Trine Gjørtz er uddannet sorgrådgiver – en uddannelse, der udbydes af Det Nationale Sorgcenter og professionshøjskolen Metropol - og er udpeget som sorggruppevejleder i Aalborg Stift. 

Men hun lægger vægt på, at hendes rolle i sorggrupperne matcher alle præsters kerneopgave med at yde sjælesorg:

 - Vi præster er så vant til at understøtte de her samtaler – det forudsætter ikke, at man er særligt uddannet. Vi skal jo ikke behandle folk. Hvis man vurderer, at nogle mennesker kræver mere professionel behandling, viser man dem videre. Jeg ville ønske, at flere præster rundt om i stiftet tog initiativ til sorggrupper, for behovet er der vitterligt, lyder opfordringen fra Trine Gjørtz til kollegerne i stiftet. Hun peger på, at 63% af alle, der opsøger lægen efter at have mistet, henvises til en psykolog. Det er oprørende tal, mener præsten, når kirken i forvejen er så tæt på i arbejdet med sorg og død.

LÆS OGSÅ: "I sorggruppen bliver jeg støttet og forstået"

Sorgkorps til gavn for begge parter 

Trine Gjørtz har gennem de seneste ni år startet sorggrupper med forskellige typer af deltagere. Fra unge som har mistet deres forældre, til forældre som har mistet spædbørn. Hun fortæller:

- Mine relationer til deltagere i sorggrupper har gjort det muligt at etablere et lille' sorgkorps'. Her tilknytter jeg tidligere medlemmer af sorggrupper til et korps. Når jeg så møder nogen, der har mistet, kan jeg koble dem til et medlem af sorgkorpset, og de kan knytte nogle sociale bånd til gavn for begge parter.

Vil du høre nærmere om sorggruppeinitiativet på Mors, eller er du præst og mangler gode råd til selv at starte en sorggruppe op, kontakt sorggruppevejleder Trine Gjørtz, Sydmors Pastorat, på tlf. 40522632 eller mail tg@km.dk

Hør her Kirsten Fauerholdt fortælle om sin oplevelse med sorggruppen på Mors. Kirsten mistede sin 19-årige søn i november 2018: 

FAKTA

Om sorggrupper i Aalborg Stift

I Aalborg Stift findes flere sorggrupper med tilknytning til kirken. Sorggrupperne mødes typisk et par gange om måneden til samtaler og evt. et måltid. Læs mere om sorggrupper i folkekirken her

 

Følg også med her på stiftets hjemmeside, hvor vi i efteråret 2019 vil sætte fokus på sorggruppearbejdet i stiftet.