2019
Nyheder

Ny kirkebus på Kulturmødet

Igen i år er folkekirken med til Kulturmødet på Mors. Ny kirkebus byder d. 22.-24. august på sang, børneaktiviteter og debat om kunst, salmer og kirkebygningernes fremtid.

Det er fjerde gang, kirken deltager på Kulturmødet på Mors. Foto: Per Bille/Kulturmødet

Af Lene Høg

"Hvad skal vi med alle vores kirkebygninger?" Det er overskriften på en debat fredag eftermiddag på årets Kulturmøde, hvor kultursociolog Emilia van Hauen styrer samtalen mellem kirkekonsulent Nils Engberg, provst Mette Moesgaard Jørgensen og tidl. højskoleforstander Else Mathiassen. Debatten behandler problemstillingen "mange kirker og få mennesker i landsognene" og stiller spørgsmålet "kan kirkebygningerne bruges anderledes?" Det og meget mere er på programmet, når kirken igen i år byder ind med debatemner til Kulturmødet på Mors.

Fællesskab, omsorg, ånd og kultur 

Folkekirken har deltaget i Kulturmødet siden 2016, repræsenteret og finansieret af Morsø Provsti og Aalborg Stift. Kirke- og kulturmedarbejder Arne Silkjær (Frøslev og Sydvestmors Pastorater) fortæller:

- For år tilbage startede man en visionsgruppe i Morsø Provsti. Målet var at synliggøre kirken og få flere mennesker i tale. Visionen landede på nøgleordene "fællesskab","omsorg", "ånd" og "kultur", og den vision udfolder vi, når vi er med på Kulturmødet. Her er det ikke vores opgave at missionere, men at vise kirkens ansigt og signalere, at vi vil samarbejde om stort set alt.

LÆS OGSÅ: Kirken klar til Kulturmødet

De store debatter og de små samtaler 

Kirken møder hvert år masser af mennesker på Kulturmødet, både til de store debatter og de små samtaler. Årets program på Mors omfatter mere end 20 arrangementer, der udspiller sig i og omkring den nybyggede kirkebus, der holder parkeret på Klostertorvet i gågaden. Bussens midte er en åben scene, hvor debatterne finder sted, og i siden af bussen er et aflukket stillerum. Stillerummet er indrettet af kirkekunstner Simon Aaen med et stort maleri, en dåbsopsats med lys i og en væg med huller, som man kan stikke sedler med bønner ind i. Stillerummet kan bruges af gæsterne til fordybelse og samtale i ti minutter ad gangen.

Bussen byder torsdag aften på en debat om kirkekunst. Her deltager kirkekunstner Simon Aaen i samtale med biskop Henning Toft Bro og arkitekt Bente Lange om emnet "Kirken og kunsten – arkitektur og udsmykning". Debatten styres af sognepræst og kulturanmelder Troels Laursen. Samtalen om kirkekunst og debatten om kirkebygninger knytter sig til to af Kulturmødets syv temaer, hhv. "demokrati og dannelse" og "næste generation".

For børn og fuld musik 

Børn er en vigtig målgruppe for kirken på Kulturmødet, og fredag myldrer det typisk ind med børn fra områdets skoler og institutioner. Her stiller Svende Grøn fra Folkekirkens Skoletjeneste i år op med aktiviteten "Det handler om håb", og der er ansigtsmaling, ballondyr med mere.

Musik fylder også meget i årets program – dels med fællessang, aftensang og kirkekor, dels med debat ved kirkemusikskolerne, fortæller Arne Silkjær:

- Vi har den glæde, at der er masser af musik og sang i årets program. Debatten "Bach, Beatles eller Barrett?" lørdag formiddag glæder jeg mig meget til. Her drøfter kirkemusikskolens rektor Tine Fenger Thomsen, kirkemusiker Søren Rasmussen og biskop Henning Toft Bro det repertoire, der findes i kirkemusikken, modereret af journalist Rie Koch.

Flittige frivillige 

Kirkens aktiviteter under Kulturmødet varetages af frivillige, med Arne Silkjær som tovholder. Forberedelserne starter allerede ved evalueringen efter forrige kulturmøde og intensiveres i foråret, og opgaverne omfatter alt fra programlægning og formidling til sceneopbygning og kaffebrygning.

- Vi har mere end 30 frivillige tilknyttet, og der bliver brug for alle hænder – ikke mindst i dagene op til, hvor vi skal have den nye kirkebus etableret og indrettet. Men der er heldigvis stor lokal opbakning, og det er sjovt at gå og forberede og giver et fantastisk sammenhold. Vi håber bare på godt vejr med vores åbne scene. Ellers har jeg en nødløsning i baghånden, forsikrer den energiske og velforberedte tovholder.

VIL DU VIDE MERE?

Se hele programmet for Kirkebussens aktiviteter her

Følg Facebooksiden Kirkebussen på Kulturmødet 

Find program for hele Kulturmødet