2019
Nyheder

Folkekirken fejrer Frihedsfest i 2020

75-året for Danmarks befrielse bliver markeret med frihedsgudstjeneste, nordjysk alsangsstafet og koncert med kendte topnavne. 

Biskop Henning Toft Bro er med i styregruppen bag Frihedsfest 2020. 
Foto: Martin Bech Knudsen/Aalborg Stift

'I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager...'

Den 4. maj 2020 klokken 20.36 er det præcis 75 år siden, frihedsbudskabet lød i radioen – Danmark var frit efter fem års besættelse under 2. Verdenskrig. Det skelsættende jubilæum vil blive markeret i Nordjylland med en storslået fejring.

LÆS OGSÅ: Mindegudstjeneste med militært fremmøde

Sangstafet og skolebørn i sang

Om formiddagen bliver der blandt andet Alsang for skolebørn på Gammeltorv i Aalborg, arrangeret af Folkekirkens Skoletjeneste, hvor alle nordjyske skoler kan tilmelde sig. Om eftermiddagen bliver der sendt en alsangsstafet rundt gennem alle de nordjyske kommuner arrangeret af Aalborg Stift.

- Alle nordjyder er velkomne til denne frihedsfejring. Derfor arrangerer vi lokale alsangsarrangementer i alle nordjyske kommuner. Den 4. maj vil der således blive sendt en stafet af alsang rundt i hele regionen, som slutter med den store frihedsfest i Aalborg, siger biskop over Aalborg Stift Henning Toft Bro, der glæder sig over samarbejdet med de øvrige folk i styregruppen bag Frihedsfest 2020. 

Frihedsgudstjeneste i domkirken

Frihedsfesten 2020 bliver hele Nordjyllands fejring af friheden med begivenheder dagen igennem, og det hele kulminerer om aftenen i Aalborg, hvor der vil være frihedsgudstjeneste i Budolfi Kirke, stort fane- og lysoptog gennem byens gader, der leder de deltagende ned til havnen, hvor der vil være alsang, taler og til sidst en stor, gratis koncert med blandt andre Pernille Rosendahl og Shaka Loveless. Flere kunstnere vil blive præsenteret i løbet af foråret.

- Frihedsfesten er en fejring, hvor der skal være plads til både eftertænksomhed, sorg, stolthed og glæde – ja ligefrem jubel! Til glæde for alle nulevende generationer og til ære for alle, der har kæmpet, alle der kæmper lige nu og dem, der i fremtiden vil kæmpe for vores demokrati, frihed og fællesskab, siger borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen, der, ligesom biskop Henning Toft Bro, er en del af styregruppen bag Frihedsfest 2020.

Alle kan være med

Dagen igennem vil Forsvaret, Hjemmeværnet og Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum lave udstillinger med mere rundt omkring i gaderne i Aalborg. Museer og kulturinstitutioner i hele regionen vil også åbne dørene med gratis entré og sætte fokus på besættelsen og befrielsen i Nordjylland.

TV2 Nord vil dække dagens begivenheder direkte, så alle nordjyder kan blive en del af fejringen – også hjemmefra. 

Følg med her på www.aalborgstift.dk, hvor vi løbende vil dele mere info om Frihedsfest 2020 og de mange kirkelige aktiviteter i anledning af 75-året for Danmarks befrielse. 

BAG OM: FRIHEDSFEST 2020

 

Styregruppen bag Frihedsfest 2020 er:
 

  • Henning Toft Bro, Biskop over Aalborg Stift
  • Thomas Kastrup-Larsen, Borgmester i Aalborg Kommune
  • Jess Møller Nielsen, Oberst og garnisonskommandant
  • Mikael Justesen, direktør ved TV2 Nord

Frihedsfesten er støttet af Spar Nord Fonden, Det Obelske Familiefond, Club Nord og ARF-Multimedier, Aars.