2019
Nyheder

Drop ind og bliv gift

I starten af maj valgte 36 personer folkekirken til, da de blev drop in-døbt i Budolfi Kirke. Nu udvider stiftet drop in-konceptet. Fra sommeren 2019 er det nemlig muligt at blive drop in-viet i Aalborg Stift.

Ved et drop in-bryllup får man stadig det traditionelle vielsesritual foran alteret. Arkivfoto

Det er så yndigt at følges ad. Men hvordan skal rejsen som ægtefolk starte? For mange par står valget mellem det store kirkebryllup eller den mere enkle vielse på rådhuset. Nu tilbyder folkekirken i Aalborg Stift en tredje mulighed: Bliv gift ved et hyggeligt, intimt og festligt drop in-bryllup i kirken. 

Det er Vor Frue Kirke, der har meldt datoen for stiftets første drop in-bryllup ud: 12. juli 2019 kl.12-17. 

Vi droppede forbi sognepræst i Vor Frue, Sophie Nordentoft, og stillede et par hurtige spørgsmål om det nye initiativ:

Hvad forventer I af stiftets første drop in-bryllup?

- Vi forventer, at det bliver en mega festlig dag med en fantastisk stemning. Vi regner med, at der er mange par rundt omkring, som egentlig gerne vil have både papirerne i orden OG en kirkelig handling. Mange synes, at brylluppet i kirken er det mere ”rigtige” bryllup. Derfor forventer vi stor tilstrømning den dag, ligesom man har set det i København, hvor der også har været afholdt drop in-bryllupper. Og så håber vi, at det vil sætte tanker og diskussioner i gang hos mange omkring, hvad selve kernen ved en vielse er. Her handler det ikke om festen, maden, det fine tøj, limousinen eller hvad der ellers kan være at store forventninger koblet på et traditionelt bryllup. Ved en drop in-vielse har vi skåret helt ind til kernen til selve det, det handler om, nemlig at sige JA til hinanden.

Hvorfor er der behov for en ny form for bryllupshandling i kirken?

- Mange viger tilbage for kirkebryllup – tror vi – fordi et bryllup i kirken forbindes med "det store udtræk" med en masse staffage og en stor økonomisk udskrivning. Det ligger ikke lige til højrebenet, hvis man allerede har boet sammen nogle år, købt hus, fået børn og hellere vil bruge penge på at rejse. Derfor vil vi gerne sætte fokus på kirken som stedet også for det 'lille', uformelle bryllup, hvor man kan komme og få Guds velsignelse uden store armbevægelser. Her får man blandingen af det korte, uformelle og hele kirkebrylluppets atmosfære.

Hvem henvender drop in-bryllup sig til?

- Drop in-bryllup henvender sig til alle, der ser en god mening i at blive viet i en kirke med en præst - eller ønsker en velsignelse af et borgerligt indgået ægteskab. Det gælder både yngre og ældre par. Parret behøver ikke invitere andre med eller fortælle det til nogen. Man må på den anden side gerne komme med 50 gæster og en limousine udenfor døren, hvis det er det, parret ønsker.

Skal man bo i Vor Frue sogn for at blive gift ved drop in-bryllup 12. juli?

- Vi byder alle og enhver, der har lyst til at blive gift i Vor Frue Kirke hjertelig velkommen den dag. Om du bor i et andet sogn eller i en anden by, betyder ikke noget her.

Drop in-bryllup er et nyt tiltag i folkekirken. Dog har både København- og Helsingør Stift afholdt drop in-bryllupper og planlægger flere i fremtiden.

Fakta

Sådan foregår et drop in-bryllup

Overvejer I at blive drop in-viet, er der lige et par krav, der skal være opfyldt:
 

  • Én af jer skal være medlem af folkekirken, når I melder jer i Vor Frue Kirke.
  • I skal medbringe en en ægteskabserklæring (prøvelsesattest) fra jeres bopælskommune. Anmodningen findes på borgerservice.dk under familie og ægteskabserklæring. Attesten bliver fremsendt i løbet af nogle dage, men vær i god tid, da det kan tage op til 2-3 uger. Ønsker I navneændring på bryllupsdagen, skal I også ansøge om dette.

Er disse formaliteter opfyldt, venter en oplevelse med masser af stemning og højtidelighed på den store dag. 

 

I møder bare op i kirken med papirerne og ID klar. I bliver mødt af en kordegn, der indskriver jer. Herefter følger en kort samtale med præsten, hvorefter selve vielsen (velsignelsen) går i gang. Der kan være kø, inden det bliver jeres tur, men ellers bliver I gift med det samme. Vielsen varer omkring 15 minutter med musik, en salme/sang og ritualet foran alteret. 

Hele festligheden tager en lille times tid (+ eventuel ventetid).

 

Invitér gerne venner og familie, eller vælg en vielse bare jer to - kirken stiller gerne med vidner. Hvis I i forvejen er gift på rådhuset (borgerligt viet), kan I også få en kirkelig velsignelse til drop in-bryllup i Vor Frue Kirke. Her er det nok at medbringe vielsesattest og ID. 

 

Stiftets første drop in-bryllup foregår i Vor Frue Kirke i Aalborg d.12. juli 2019 kl. 12-17.  Læs mere på Vor Frue Kirkes hjemmeside. 

Vor Frue Kirke byder på et glas bobler, og Aalborg centrum ligger lige udenfor med masser af muligheder for at fejre den store dag. Arkivfoto