2019
Nyheder

Brug din sommerkirke

Mange kirker byder i sommermånederne på friluftsgudstjenester, pilgrimsvandringer og fællessang. Få inspiration til en sommertur i landets kirker her. 

Om sommeren flytter flere kirker gudstjenester og kirkearrangementer ud i naturen. Foto: Folkekirken.dk

Ferietiden kan for mange være et godt tidspunkt at bruge kirken. Det at komme væk fra hverdagen kan give plads til at reflektere og lyst til at prøve nye ting.

Sommeren giver også mulighed for at opleve kirken på en anderledes måde, da mange sogne afholder særlige sommerarrangementer, f.eks. gudstjeneste på havnen og fællessang under åben himmel.

Herunder kan du se, hvad du blandt andet kan bruge din sommerkirke til. I kirkekalenderen kan du søge på bestemte ord og se arrangementer i kirker nær dig. Alternativt kan du finde kirker nær dit hjem eller sommerhus på sogn.dk og se aktiviteter i hvert sogns kalender. Du kan også kigge på din lokale sommerkirkes hjemmeside eller følge kirken på Facebook, hvor kirkerne ofte annoncerer kommende arrangementer. 

LÆS OGSÅ: Kirkefondets oversigt over Vejkirker 2019 (pdf)

For dig, der vil til gudstjeneste

Langt de fleste kirker har gudstjenester i løbet af sommeren. Nogle har kun om søndagen, mens andre også har gudstjenester i hverdagene. De fleste kirker har gudstjenester om morgenen eller formiddagen, men du kan også deltage i aftensgudstjenester.

F.eks. har Furreby Kirke ved Løkken de fleste onsdage i juli og august ’Aftenstemning’ - en aftenandagt i kirkerummet i det gamle kirkerum på skrænten. 

Hvis du vil finde gudstjenester og andagter i nærheden af dig, så søg i kirkekalenderen på: gudstjeneste, aftensgudstjeneste, morgengudstjeneste, hverdagsgudstjeneste, højmesse, andagt, aftenandagt, morgenandagt

LÆS OGSÅ: Gudstjenesten til debat

For dig, der elsker at være i naturen

I sommermånederne rykker nogle kirker højmessen og andre gudstjenester ud under åben himmel. Friluftsgudstjenesterne kan blandt andet finde sted på stranden, ved havnen, i skoven eller ved særlige lokale steder.

Præsterne fra Skagen Kirke holder for eksempel friluftsgudstjeneste ved den tilsandede kirke i Skagen torsdage kl. 19.30 hele i juli og august. Blæserne fra Sindal akkompagnerer arrangementerne. 

Søg i kirkekalenderen på: bålgudstjeneste, friluftsgudstjeneste, havnegudstjeneste, skovgudstjeneste, strandgudstjeneste 

For dig, der er vild med at vandre

Mange nyder at bruge ferien på at komme ud og bevæge sig i det gode vejr. En del kirker tilbyder forskellige typer vandreture på kortere og længere strækninger. Det kan både være en gåtur gennem den nærliggende natur eller en rundvisning på kirkens område. 

Aalborg domkirke, Budolfi Kirke, har også tilknyttet guider i kirken hver søndag kl. 12-15 indtil d. 25. august.  Alle er velkomne til at spørge guiden om kirkens historie.

Søg i kirkekalenderen på: kirkevandring, kirkegårdsvandring, pilgrimsvandring, vandring, gåtur, udflugt, rundvisning

LÆS OGSÅ: Pilgrimsvandringer 2019

For dig, der vil opleve sang og musik

Ligesom resten af året, afholder mange kirker koncerter i sommermånederne, hvor du kan blandt andet opleve jazzmusik og gospelsang. Hvis du selv vil bruge stemmen, kan du tage til morgen- eller aftensang i flere kirker – det kan både foregå udendørs og indenfor. Ved nogle kirker er der fællessang på en fast ugedag, mens andre indbyder til sangarrangementer et par gange henover sommeren.

Eksempelvis holder Lildstrand Kirke ved Thy aftensang på stranden de fleste tirsdage i juli og august.

Søg i kirkekalenderen på: morgensang, aftensang, fællessang, gospel-workshop, koncert, natkirke

Til ansatte i kirkerne

Inspiration til sommerkirken

Arbejder du i en kirke, og mangler I idéer til, hvordan I kan åbne kirken mere op for sommerturisterne? 

Find inspiration i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenters idékatalog til de, der arbejder i og med kirken i sommerlandet.  

Kig i kataloget her

 

Læs også hele rapporten 'Kirken i Sommerlandet' her