2018
Nyheder

Tyske præster hjælper til i sommerperioden

I Hune sogn inviteres tyske præster til at afholde gudstjenester på tysk i løbet af sommeren, fordi området befolkes af især tyske turister. Det opfylder turisternes behov for kirkegang og giver anledning til at eksperimentere med tosprogede gudstjenester.

Hune kirke byder sommeren igennem på flere tysksprogede gudstjenester. 
Foto: Niels Clemmensen

Af Louise Graa Christensen

I Hune sogn inviteres tyske præster til at afholde gudstjenester på tysk i løbet af sommeren, fordi området befolkes af især tyske turister. Det opfylder turisternes behov for kirkegang og giver anledning til at eksperimentere med tosprogede gudstjenester.

Faktisk startede det allerede tilbage i 1970erne: Traditionen med at invitere tyske præster til at prædike i Hune sogn. Dengang var det en herboende tysk præst, der fik ideen, som siden vant indpas og altså stadig lever i dag. Det er sognepræst i Hune og Jetsmark Sogne Birgit Lundholm Jensen, der kan fortælle historien om, hvorfor og hvordan man startede med at tilbyde tysksprogede gudstjenester i Hune kirke.

”Der har været stor tilslutning gennem årene. Det skyldes, at området her tiltrækker rigtig mange turister, og en stor del af dem er tyskere. Min fornemmelse er, at de har et større behov for at gå i kirke i løbet af deres ferie end danskerne,” siger hun og fortæller, at hvor området normalt tæller ca. 1500 indbyggere, er der langt flere mennesker om sommeren, idet Jammerbugten som helhed er Danmarks 5. største feriedestination.

Betjening af satellitsognebørn 

Ifølge Birgit Lundholm Jensen er det en ordning, der fungerer godt for alle parter:

”Der bliver knyttet nogle venskaber henover grænserne, og de tyske præster føler sig godt taget imod,” siger hun.

Samtidig er det en god ting, at de tyske turister – udover muligheden for at komme til gudstjenester på deres modersmål - har adgang til sjælesorgssamtaler med de tyske præster. Og i og med, der er så mange turister, ser Birgit Lundholm Jensen dem som en slags menighed.

”Jeg plejer at kalde dem vores satellitsognebørn, for jeg synes også, de skal have mulighed for kirkelig betjening. Vi kan jo se, at behovet er der,” siger hun.

Faste rammer gør det nemt at planlægge

I forlængelse af de tyske gudstenester, fik Birgit Lundholm Jensen sammen med en tysk præst den ide at forsøge sig med dansk-tyske gudstjenester. Det startede de med for tre år siden, og hun synes, det fungerer godt:

”Det er interessant at udveksle tanker og ideer, og så er det ikke besværligt, for med vores fælles lutherske baggrund ligner Danmark og Tyskland jo hinanden teologisk. Desuden gør de faste rammer, som en gudstjeneste har, at det er forholdsvist nemt at planlægge,” siger hun og fortsætter:

”Det er en god oplevelse og spændende, når man gennemgår liturgien, skal vælge salmer og få det hele til at spille sammen. Vi har blandt andet valgt, at man synger den samme salme på dansk og tysk på samme tid, og det fungerer godt.”

Det er endnu usikkert, om der bliver en tosproget gudstjeneste i år. Men så længe det giver god mening, vil vi forsøge at gøre det, bemærker Birgit Lundholm Jensen.

En stemme i sommerlandskabet

Birgit Lundholm Jensen vurderer, at det som dansker kan være en spændende oplevelse at komme til en tysk gudstjeneste. Gør man det, vil man mærke lidt friere rammer end til de danske gudstjenester i Hune og Jetsmark, mener hun.

”Jeg tror, den måde, de tyske præster gør det på, har lidt mere løse rammer. For eksempel ved jeg, at de har brugt guitar som en del af gudstjenesten, siger hun og fortæller samtidig, at hun desværre ikke har oplevet tyskere til de danske gudstjenester, fordi sproget bliver for stor en forhindring.

Udover gudstjenester på flere sprog tilbyder Hune sogn mange andre aktiviteter – også i sommerferien. Og det er helt bevidst, betoner Birgit Lundholm Jensen:

”Det er vigtigt for os som kirke at være en tydelig stemme midt i alt det, der sker, når her pludselig er så mange mennesker og aktiviteter. Det er også en af grundene til, at vi gerne vil give turisterne det her tilbud,” slutter hun.

Vil du vide mere?
Læs mere på Hune Sogns hjemmeside