2018
Nyheder

Kirke samler kvinder

Nyt kvindefællesskab ser snart dagens lys i Vor Frelsers Kirke i Aalborg. Trend eller nødvendighed? Initiativtager og frivillig i kirken, Susanne Fodgaard, mener, at vi har mistet gamle dages naturlige kvindefællesskaber. Men behovet for dem er der stadig. 


Af Pernilla Abildtrup

De skyder op alle vegne: Kvindegrupper, kvindecirkler og kvindenetværk. Uanset navn har de det tilfælles, at de skaber et rum, hvor kvinder kan mødes og dele ud af erfaringer. Fra onsdag d. 19 september sætter også Vor Frelsers Kirke i Aalborg rammen om et kvindefællesskab med det nye initiativ Kalejdoskop. Initiativet opstod dog ikke som et forsøg på at være 'med på bølgen.' Susanne Fodgaard, medarrangør af Kalejdoskop og frivillig i Vor Frelsers Kirke, fortæller: 

- Jeg tror egentlig, det var en drøm. Vi var en ordentlig flok samlet af både frivillige og ansatte i kirken, hvor vi snakkede om, hvad drømmer vi om, og hvilke visioner vi har for mennesker, der bor i vores sogn og vores kirke. Og så er der flere, der drømte om at lave noget for kvinder. Sådan et mødested for kvinder, hvor vi kunne se hinanden i øjnene og sænke skuldrene og snakke om det, der har betydning for os. 

Samtidig virkede det naturligt, at kirken skulle danne rammen om Kvindefællesskabet Kalejdoskop. Susanne Fodgaard fortæller:

- Jeg tænker, at Kalejdoskop hænger sammen med Vor Frelsers Kirke på den naturlige måde, at kirken jo er et sted, hvor der opstår alle mulige slags fællesskaber. Der er fællesskaber for helt små babyer, og der er fællesskaber for gamle seniorer, der strikker eller synger sammen, og der er fællesskaber for konfirmander. Så kirken er jo et naturligt sted, hvor fællesskaber opstår om vigtige ting i livet. Så derfor tænker jeg, at det er helt naturligt, at der også ud af en kirke vokser et fællesskab for kvinder.

Der var engang...

I gamle dage var kvindefællesskaber ikke noget, som blev italesat på samme måde, som det bliver i dag. Dengang var det naturligt for kvinder at mødes i marken, når de gik på arbejde eller at støde ind i hinanden ved brønden, når de skulle hente vand. I dag er der behov for at sætte rammerne for fællesskabet, mener Susanne Fodgaard: 

- Der var mange naturlige mødesteder for kvinder i gamle dage, og så tror jeg, at i dag i vores samfund lever man jo meget hvert sit liv på arbejdspladsen og inde bag ligusterhækken, og så har man måske lidt mere brug for, at nogen sætter en ramme og siger 'her er et fællesskab for kvinder.' Men jeg tror, det er et dybt behov i os alle sammen. Lige som man kan have et behov for at være sammen med sine børn, kan man også have et behov for at blive spejlet af andre kvinder. Både dem der er ældre og dem, der er yngre end en selv. 

Kirken skal blande sig i hverdagslivet

At netop kirken er en naturlig ramme for et nyt fællesskab, bunder, ifølge Susanne Fodgaard, også i at kirken har et ansvar og skal blande sig i folks liv.
Hun forklarer:

- Jeg tænker, at det er naturligt med et fællesskab i sognet, hvor man kan tale og være sammen om det, der er vigtigt. Som helt almindelige hverdagsting. Og det er jo det, Folkekirken er og skal være. Kirken skal blande sig i det hverdagsliv, der leves i dag. Folkekirken er jo for folket og må og skal være optaget af, hvad der foregår hos folket og den helt almindelige dansker. Kirken skal her skabe de fællesskaber, hvor vi kan dele med hinanden.  

Højt til loftet 

Selvom den nye initiativ Kalejdoskop på mange måder minder om lignende initiativer, sætter det kirkelige rum ifølge Susanne Fodgaard nogle helt særlige rammer for kvindefællesskabet. Der er højt til loftet i kirken og kirkerummet kan rumme meget - både i bogstavelig og overført betydning. Hun uddyber:  

- Jeg tror, det at det er en anden ramme, altså det at vi er inde i kirkerummet. Det er et meget smukt sted med højt til loftet, og hvor mange af os har oplevelser eller har erfaringer med store eksistentielle tematikker i vores liv. Lige fra barnedåb til begravelse til bryllupper til stille stunder eller sorg. Det gør noget for det, vi kommer til at tale om, og det, der kan blive rummet på en naturlig måde i vores fællesskab. 

Susanne Fodgaard understreger, at hun også ville være fortaler for et lignende fællesskab for mænd.  

Mere om Kvindefællesskabet Kalejdoskop

  • Første møde for Kvindefællesskabet Kalejdoskop er onsdag d. 19. september.
  • Dagens tema er:
    'Glæde - Hvornår er du glad og hvad giver dig energi i en travl hverdag?'
  • Alle kvinder mellem 25 og 50 år er velkomne.

Vil du vide mere? 

Læs mere om kvindenetværket Kalejdoskop på Vor Frelser Kirkes Facebook