2018
Nyheder

Nordjyder fravælger vielser i det fri

Siden 2013 har det været muligt at blive kirkeligt viet i det fri, men nye tal fra Aalborg Stift viser, at langt de fleste nordjyder fortsat vælger kirken som rammen om den kirkelige vielse.

Kirkens rum leverer både praktiske rammer og højtidelig stemning, og det vægter højt hos de nordjyske brudepar. Arkivfoto. 

Af Pernilla Abildtrup

Dagene er varme, og luften dufter af grill. Årstiden skriver sommer, og højsæsonen for bryllupper er sparket i gang. De udendørs omgivelser indbyder til smukke og stemningsfulde vielser i det fri, men nordjyderne lader sig ikke så let friste til bryllup under åben himmel. 

Siden 2013 har den kirkelig vielse ikke været forbeholdt kirkens rum. Hvis præsten siger god for det, kan vielsen nemlig foregå uden for kirken - så længe brudeparret har en tilknytning til stedet. Trods denne mulighed viser nye tal fra Aalborg Stift, at nordjyderne i høj grad fortsat vælger kirken som rammen om den store livsbegivenhed. Sidste år blev i alt 1004 par kirkelig viet i Aalborg Stift, hvoraf kun 65 valgte en vielse i det fri. 

Fravalget ligger i det praktiske

Et af de nordjyske brudepar, som overvejede at blive kirkelig viet i det fri, er Lotte og Morten Lund Sletten Larsen. På en ferie i Prag blev parret forlovet, og de blev hurtigt enige om, at de ville vies af en præst. Med deres store tilknytning til Vesterhavet foreslog Morten, at vielsen skulle foregå ved stranden. Ideen blev dog hurtigt droppet:

”Vi bor herude ved Vesterhavet, og der blæser det jo rigtig ofte, og det var måske lidt upraktisk med tøj og kjole og blæsende sand. Og hvad med gæsterne? Og kirkeorglet? Det betyder meget for mig, men det er rimelig svært at transportere ud af kirken,"fortæller Morten. 

Af praktiske årsager valgte parret derfor, at vielsen alligevel ikke skulle foregå på stranden. 

Og spørger du sognepræst i Saltum Kirke og Alstrup Kirke, Kristian Gram Schjoldager, kommer det ikke som en overraskelse. Han har i sine ti år som præst viet tre par i det fri. Præsten oplever ikke, at der er det store ønske om at blive viet i det fri. Samtidig er han ikke i tvivl om, at der er flere, der overvejer det, end der rent faktisk gennemfører det. Ifølge sognepræsten ligger fravalget ofte i det praktiske:

”Brudeparret skal sørge for, at der er noget, så folk kan høre, hvad der bliver sagt. De skal sørge for knæfald, de skal sørge for bænke. Så alt afhængig af, hvad de gerne vil, kan det gå hen og blive meget omfattende for dem, hvis man skal have den samme oplevelse som i kirken. Så hvis du flytter vielsen ud på stranden, kan der godt ende i store logistiske problemer," forklarer præsten.

Kirken leverer

At blive kirkelig viet i det fri er altså ikke så lige til, som man umiddelbart skulle tro. Derfor sørger Kristian Gram Schjoldager også for at snakke mulighederne igennem med brudeparret: ”Det er jo sådan, som jeg også siger til brudeparret, at jeg kan tilbyde et rum, der er indrettet til at afholde en vielse, men hvis vi trækker ned på stranden, så har vi ikke det rum, og så skal de levere det, der skal til." 

Nu er det godt en måned siden, at Lotte og Morten Lund Sletten Larsen blev gift i Jetsmark Kirke. Trods parrets mange overvejelser om forholdene på stranden, var det i sidste ende ikke kun de praktiske årsager, som fik dem til at vælge kirken. Parret fortæller, at stemningen i kirkens rum også blev et tungtvejende lod i deres endelige beslutning: ”Det er også det med, at præst og kirke hører sådan lidt sammen. Det traditionelle og det højtidelige ryger, hvis man rykker det ud af kirken.”