2018
Nyheder

Juletid med julesorg

Den søde juletid sætter sorg og savn i perspektiv. Det mærker ikke mindst de mennesker, der i dagligdagen har særligt mange problemer at slås med. Korshærspræst Lena Bentsen møder en del af dem i sit arbejde. Hun fortæller her, hvordan troen kan være en støtte og en trøst, når julesorgen rammer. 

Kirkens Korshær forsøger også i år at skabe julestemning og juleglæde for de mennesker, der lægger vejen forbi væresteder og varmestuer i Aalborg. Arkivfoto. 

Af Lene Høg/Marie Hoehl Tolstrup

Ahhh, jul! Varme og hygge. Juleknas og samvær med dem, vi holder af. 'It's the most wonderful time of the year', lyder det på repeat fra radioens højtalere. Men ikke alle deler opfattelsen af julen som årets lykkeligste tid. For mange rimer jul nemlig ikke på glæde: 

- Mange af dem, jeg møder, har det svært med juletiden og venter bare på, at den går over. Er man for eksempel vokset op i et hjem med misbrug, har man måske dårlige minder om den tid, der skulle være højsæson for hygge og familiesamvær, men er endt i skuffelse og frustration. Eller måske man selv har svigtet sine kære netop i juletiden.

Sådan beskriver korshærspræst Lena Bentsen reaktionen på jul hos nogle af de brugere, hun kommer i kontakt med via Kirkens Korshær. Varmestuerne i Aalborg og Nørresundby, herberget på Forchhammersvej, skurbyen på Stenosvej, gårdprojektet i Klarup og familierådgivningen i Søndergade. Alle steder, hvor der kommer mennesker med problemer som ensomhed, misbrug, psykiske lidelser og/eller hjemløshed. Nogle har overskud til at sætte ord på de blandede følelser, juletiden vækker, mens andre trækker sig tilbage i et øget misbrug eller noget, der mest ligner tavs vrede. 

Jesus født på en varmestue

Kirkens Korshær prøver at bringe julehygge og lindring ind i december måned, uden at brugerne føler det anmassende. Væresteder er pyntet op til jul, man laver konfekt og synger julesange, og juleaften er der fællesspisning og gudstjeneste. Og selve julens budskab har naturligt en helt central rolle:

- Julen handler jo netop om det her: Guds betingelsesløse kærlighed med plads til os alle sammen. Den kærlighed, der aldrig kunne drømme om at spørge efter kvalifikationer, men ser ethvert menneskes værd. Hvis Jesus var blevet født i dag, tror jeg, det havde været på natvarmestuen, siger Lena Bentsen med et smil.

Hun pointerer, at kirken har en vigtig opgave i forkyndelsen af julebudskabet midt i al den julefejring, der kan komme til at ligne så meget andet. Forkyndelsen kan nemlig også ligge i den måde, man møder det enkelte menneske med respekt og opmærksomhed. På en helt almindelig dag møder korshærspræsten ofte 20-30 forskellige mennesker – både dem, der målrettet opsøger hende for en samtale, og dem, hun møder via Kirkens Korshærs mange aktiviteter.

Når julesorgen tynger

Når Lena Bentsen skal uddybe, hvordan troen kan spille en rolle for Kirkens Korshærs brugere i juletiden, trækker hun på Grundtvigs begreb ”julesorgen”, som det optræder i salmen ”Velkommen igen, Guds engle små”:

- Julesorgen kan vel forstås på mange måder. Det man fortryder, det man har forspildt, det der aldrig blev. Mennesker eller oplevelser, man savner og bliver mindet om i juletiden. Men Gud er stædig; han bliver hos den, der er blevet svigtet for mange gange og måske selv har svigtet for mange gange. Det kan være en lindring for dem, der mangler juleglæden.

Altid allerede elsket

Ifølge korshærspræsten ligger der i selve juleevangeliet et opgør mod 'den perfekte jul', der sjældent afspejler den jul, der er virkeligheden for mange: 

- Juleevangeliet fortæller netop, at vi er elsket som lige præcis dem, vi er – ikke kun i det øjeblik, hvor vores jul måtte ligne det glansbillede, vi kan bygge op omkring julefejringen, og som næppe har meget med nogens virkelighed at gøre, siger Lena Bentsen og henviser også til udtrykket ”altid allerede elsket”, som musiker og forfatter Peter Bastian har brugt som titel på sin sidste bog og som formulering af sin egen, sene tilslutning til kristendommen.

- Dét, at man i kristendommen er elsket på forhånd – at lige meget, hvor langt man kommer ud, lige meget hvor lidt eller meget man kan, så kommer Guds kærlighed én i forkøbet. Det kan være en kæmpestor trøst – både for den hjemløse, den ensomme og for den, der i denne tid sørger af helt andre grunde, slutter korshærspræsten. 

Korshærspræst Lena Bentsen har sin daglige gang på Kirkens Korshærs varmestuer og står altid til rådighed for samtale og rådgivning. Arkivfoto. 

MERE OM KORSHÆRSPRÆSTEN

  • Kirkens Korshær har eksisteret i Aalborg siden 1924 og har til formål at hjælpe mennesker med sociale problemer som ensomhed, misbrug og hjemløshed.
  • Lena Bentsen har været korshærspræst i Aalborg siden 1997 og er desuden arresthuspræst. 
  • Korshærspræsten står til rådighed for sjælesorg, samtale og rådgivning.
  • Som korshærspræst er man tilknyttet Kirkens Korshærs forskellige tilbud, men tager også på hjemmebesøg og foretager bisættelser af Kirkens Korshærs brugere efter ønske fra afdøde.
  • Lena Bentsen afholder hver anden tirsdag korshærsgudstjeneste med fællesspisning og kirkekaffe i Ansgars Kirke.
  • Korshærspræsten er en del af Aalborg Stifts stab af funktionspræster. Læs mere her