2018
Nyheder

Kirketeltet på Nibe Festival 2018

Folkekirken er for 13. år i streg til stede på den lokale Nibe Festival. Her uddeler de vand, kage og fællessang og giver de unge plads til en pause fra festivalens hårde strabadser.

Kø ved kirketeltet på årets Nibe Festival. Foto: Christian Roar Pedersen

Af Pernilla Abildtrup

Det er tredje dag på Nibe Festivalen, og dagens aftenbøn skal så småt til at gå i gang. Ude foran kirketeltet står præsten Jens Christian Meldgaard og snakker med de unge festivalgængere. ”Kender I sangen Livstræet?”, spørger han. Alle nikker og smiler. ”Er der så ikke en af jer, som kan komme og spille den for os, inden aftenbønnen går i gang?”. En ung fyr melder sig, og sammen går de ind i kirketeltet, som allerede er godt fyldt med knapt 30 andre unge mennesker.

Folkekirken er igen i år til stede på Nibe Festival. Det er 13. gang, de er med, og i år er der linet op til et program med gudstjenester, aftenbøn og fodvask. Mellem aktiviteterne er der plads til, at de unge festivalgængere kan komme forbi teltet og drikke noget vand, eller tage teltets klaver og guitar i brug.

Et pauserum fra festivalen

En af gæsterne i kirketeltet er Signe Thomsen på 17 år. Det er hendes første gang på Nibe Festival, men ikke hendes første besøg i teltet. For selvom hun ikke har været på festivalen før, gik der ikke lang tid, før hun opdagede kirketeltet: ”Altså alle snakker jo om det og siger ’vi skal op i kirketeltet’, og så ligger det jo også meget centralt”. Med opbakning fra Nibe Festival, har kirketeltet i år fået placeringen lige ude foran campen, hvor de unge har slået deres telte op.

Selvom festivalen kun er halvvejs, har Signe Thomsen allerede været forbi kirketeltet flere gange. For hende betyder kirketeltets tilstedeværelse, at hun kan få en pause fra festivalen: ”Det er for at få lidt fred og ro. Vi trængte lige til en pause fra det hele, så det var virkelig dejligt.” Inde i kirketeltet står borde, sofaer, spil og skriftestol, som instrumenter til at skabe et frirum for de unge. Forrest i teltet står baren, hvor de unge kan snuppe en kop kaffe, et glas vand eller saftevand og tage et stykke kage i den anden hånd.

En fodvask af præsten er blandt de faste programindslag i kirketeltet.
Foto: Christian Roar Pedersen

Kontakt til de unge mennesker

Når det ikke er de unge, som spiller musikken til aftenbønnen i kirketeltet, sidder organist Carsten Mortensen bag klaveret. Han har været med siden kirketeltets begyndelse og ser en klar forskel i at befinde sig som kirke på festival frem for i folkekirken. Med Folkekirkens tilstedeværelse på Nibe Festivalen imødekommer de, ifølge Carsten Mortensen, den virkelighed, der er: ”Her møder vi dem jo på en hel, hel anden måde. Her møder vi dem jo faktisk fuldstændig, som de er, og det kan jo være alt fra folk, der har haft en dårlig festivaloplevelse, til at der bare er nogle, som stiller mærkelige spørgsmål til præsten”. 

Selv oplever han, at de unge tager godt imod kirketeltet, og at de ikke er bange for at stille præsten spørgsmål, som udspringer af nysgerrig og interesse, og Signe Thomsen ser sig enig: ”Det synes jeg, der er fedt. Jeg synes, det er et mega fedt iniviativ, at de kommer ud til unge, og at de – som der står på deres trøjer - er her, fordi vi er her. Altså det betyder også meget, fordi det viser også, hvad I står for.”

Vil du vide mere?
Følg livet i kirketeltet på Nibe Festivalen på Facebook og Instagram