2018
Nyheder

Kirken spillede med til Tversted Jazzy Days

Også i år var der fyldt op på sidste bænkerække og mere til, da Tversted Kirke inviterede til jazzgudstjeneste under festivalen Jazzy Days. Arrangementet illustrerer, hvordan kirken og det lokale kulturliv kan både løfte og forny hinanden.

Tversted Kirke giver publikum mulighed for at høre jazzmusik i et helt unikt rum - og få noget med til sjælen. Foto: Lene Høg

Af Lene Høg

- Indfaldsvejen til Tversted er en flagallé i denne uge. Det vrimler med mennesker og dejlig musik. Der er Jazzy Days, og det fylder også kirken i aften!

Sådan introducerer Mathilde Bloch, på vegne af kirkens menighedsråd, arrangementet i Tversted Kirke en solrig søndag i oktober. Hun taler også om, hvordan de slidstærke salmer kommer til live på ny, når de lægges i hænderne på en flok dygtige jazzmusikere. Og det får vi i dén grad at høre den næste times tid, hvor Organic 3 spiller medrivende og lyriske versioner af bl.a. "Vor Gud han er så fast en borg", "Sov sødt, barnlille" og "Du som har tændt millioner af stjerner".

Under ledelse af Niels Ole Sørensen, til daglig organist ved Bangsbostrand Kirke og desuden formand for foreningen Jazzy Days, spiller trioen salmerne i kapelmesterens jazzede arrangementer, og præsten forestår dagens læsning, reflektion og Fadervor. Det hele for 20. gang i træk, for så længe har jazzfestivalen i den nordjyske kystby eksisteret. Tversted Kirke står for booking og aflønning af musikere til sit arrangement – ét ud af festivalens i alt 17 indslag – og indgår på den måde i Jazzy Days’ ugeprogram, på linje med lokale gallerier, caféer og butikker.

Samarbejde mellem kirke og lokalsamfund

Da aftenens jazzgudstjeneste er veloverstået, samles musikere, præst og medlemmer af menighedsrådet til en kop kaffe og et glas vin i menighedshuset. Her tager Mathilde Bloch tråden op fra sin introduktion til aftenens arrangement:

- Kirken her er for alle. Vi vil gerne åbne dørene for dem, der har lyst til at bruge os, siger hun. Menighedsrådsmedlem Niels Nygaard supplerer: 

- Kirken kan noget særligt. Jazzgudstjenesten er en gudstjeneste og ikke ”bare” en koncert. Her får publikum også noget med til sjælen, samtidig med at de hører musik i et unikt rum.

Niels Nygaard peger også på kirkens lyst til at tage del i arrangementer i lokalsamfundet i det hele taget – bl.a. ved byens sommermarked og i samarbejde med det lokale bådelaug.

Og kirkens opbakning er vigtig for Jazzy Days. Festivalen, der er drevet af udelukkende frivillige kræfter, er afhængig af lokale aktører. For det sikrer gennemførelse og forankring af festivalens arrangementer. Og her spiller kirken en vigtig rolle. 

Slidstærke salmer

Organist Niels Ole Sørensen er blandt pionererne inden for rytmiske arrangementer af kirkemusik. Som en af de få kirkeorganister i Danmark har han fået hammondorglet ind i kirken til koncerter og musikgudstjenester, og han er bredt anerkendt for sine jazzarrangementer af salmer. Hans to musikerkolleger – guitarist Uffe Steen og trommeslager Esben Bach – nikker bekræftende, når Niels Ole fortæller om salmernes fascinationskraft og appel i jazzsammenhæng. Uffe Steen uddyber:

- I starten havde jeg stor ærefrygt over at optræde med salmerne. Så meget, at jeg endda øvede mig på mine soloer. Men nu føler jeg mig virkelig fri, når vi spiller i kirken. Mindst lige så meget som til festivalens øvrige koncerter.

De slidstærke salmer, som Niels Ole Sørensen gennem årene har arrangeret i jazzudgaver, findes også på flere indspilninger med bl.a. Organic 3.

OM TVERSTED JAZZY DAYS

Jazzfestivalen finder sted hvert år i uge 42 i Tversted. Festivalen har til formål at øge kendskabet til og udøvelsen af jazz samt skabe kulturelle aktiviteter i ét af regionens yderområdet og levendegøre og synliggøre landsbysamfundet Tversted. 

Kirken har deltaget med en velbesøgt jazzgudstjeneste hvert år siden festivalens start i 1998. 


Læs mere på www.jazzydays.dk