2018
Nyheder

Kirkekor giver kendskab til kirken og fællesskab

Med bogen ”Mere Voksenkor i kirken” håber Jens Nielsen, der er den ene forfatter bag at få flere til at engagere sig i voksenkor i kirken. Det er en givende aktivitet, fordi det sætter fokus på det kristne budskab, udjævner forskelligheder og skaber et socialt fællesskab, mener han.

At være en del af et voksenkor i kirken er godt for både for de, der synger i koret, og for kirken, mener komponist Jens Nielsen. Foto: Colourbox

Af Louise Graa Christensen

Når en dirigent står over for et voksenkor i kirken og løfter stokken, er det med en vigtig opgave foran sig. For den type kor har mange vigtige funktioner, så jo flere af dem, der findes i Danmark, jo bedre, mener Jens Nielsen. Han er komponist og organist og har sammen med komponist og organist Peter Lindhardt Toft forfattet den nye bog ”Mere Voksenkor i kirken”. Materialets titel er da også en hensigtserklæring i håbet om, at der kommer flere kirkekor i Danmark, fortæller Jens Nielsen. 

”Jeg er selv vokset op med, at det med at samles om at synge i kirken er en del af kirken. For mig er det en god måde at bruge det kristne budskab på, fordi det bygger bro mellem mange forskellige indgange til at være i folkekirken,” siger Jens Nielsen, der kommer fra en musikalsk og kirkeligt engageret familie, hvor faderen var dirigent for et stort kor i Aalborg. 

Jens Nielsen har sammen med Peter Lindhardt Toft tidligere udgivet en bog mere om voksenkorsang. Den bestod imidlertid kun af korsatser, mens den nye også indeholder en række pædagogiske metoder til at få det bedste ud af et amatørkor som korleder. Grunden til, at der nu er kommet endnu en bog og denne gang også med pædagogisk indhold, er, at Jens Nielsen fornemmer, at der kommer flere og flere voksenkor med kirkelig tilknytning, fortæller han. 

Kirkekoret udfylder en social funktion

Jens Nielsen glæder sig over interessen for at synge i kor, fordi han mener, det har mange gode effekter.  

”At være en del af et voksenkor i kirken er en rigtig god ting både for de, der synger i koret, og for kirken. Både i små og store sogne udfylder koret en vigtig social funktion for kormedlemmerne, og for kirken betyder det, at flere møder den og lærer den værdier at kende. Man får en gruppe i tale, som ellers ikke kommer i kirken,” siger Jens Nielsen og tilføjer, at kaffepausen, hvor man får talt om stort og småt med hinanden, er mindst lige så vigtig som selve sangen.  

Og det samme princip gælder under koncerter: Mødet mellem mennesker – i dette tilfælde kor og publikum – er faktisk vigtigere end kvaliteten af korsangen, selvom den naturligvis meget gerne må være god, pointerer Jens Nielsen: 

”Typisk er et kor, noget vi lytter til, men når en koncert starter, kigger vi meget, og sanser sangerne med øjnene. Er der ikke øjenkontakt, taber vi hurtigt interessen, så derfor er det enormt vigtigt, at koret kigger på publikum,” siger han og fortsætter:

”I Danmark har vi en tradition for, at det skal være lidt teksttungt og svært at lære udenad, når vi synger, og så er det, man som korsanger bliver opslugt af koncentreret nodelæsning og glemmer at være til stede for dirigenten og publikum.” 

Satserne i Mere Voksenkor i kirken kan bruges af alle blandede kor.
Foto: fra bogen Mere Voksenkor i kirken

Nærvær er den vigtigste ingrediens

Netop derfor skriver forfatterne også om vigtigheden af nærvær i bogen. De kan med deres mange års erfaring konstatere, at det er den vigtigste ingrediens i en koncert. 

”Det med at komme ud over kanten, når man synger i kor, er tit det, man ikke lige når. Men det er vigtigt, for skulle det indimellem ende med ikke at lyde så godt i nogen ører, er det rart, at publikum bagefter kan sige, at de i hvert fald fik masser af smil og mærkede en smittende glæde fra korsangerne,” konstaterer Jens Nielsen. 

Jublen, melankolien og eftertænksomheden

Og som dirigent må man da heller ikke tro, at man står med et koncertkor, når der reelt er tale om et amatørkor. I bogen giver forfatterne derfor tips til, hvordan man for eksempel også kan bruge de musikstykker, man bruger til opvarmning, under en koncert. På den måde vil korsangerne føle sig mere trygge og have overskud til det vigtige nærvær. Desuden får dirigenterne i landets kirker bud på, hvordan den gode stemmetræning kan sammensættes. Men hvordan koret end lyder, hjælper det lyden godt på vej, når de synger i et klangfuldt kirkerum, ved Jens Nielsen. Derudover kan kirkerummet også noget andet: ”Langt de fleste af sangerne har et forhold til kirkerummet, inden de kommer ind – de har både sørgelige og glædelige minder, så som dirigent kan man nemt sætte stemningen. Og det er vigtigt, for typisk vil man som kor og dirigent vælge materiale, der både kan jublen, melankolien og eftertænksomheden."  

FAKTA
Jens Nielsen

Født i 1967. Komponist og sangskriver. Uddannet Almen Musikpædagog med rytmisk sang som specialfag. Til daglig kirkemusiker ved Brønderslev kirke, dirigent i Bindslev-koret og ejer af virksomheden Nielsens Musik i Hjørring. Har blandt andet været leder af en musikskole, lærer på en højskole og instruktør ved korstævner. Komponerer sange- og salmemelodier, børnesange, kormusik og instrumentalmusik, ligesom han arrangerer musik til især børne- og voksenkor. Har udgivet samlinger med musik til børne- og voksenkor, musicals og obligatorisk musikundervisning og har blandt andet to sange med i Højskolesangbogen.

FAKTA
"Mere Voksenkor i kirken"

I materialet er der satser for 2-4 stemmer kendetegnet er den iørefaldende melodi og den ikke så vanskelige korsats. Satserne i Mere Voksenkor i kirken kan bruges af alle blandede kor.  Udover satser, som Peter Lindhardt Toft og Jens Nielsen har komponeret, er der også tre hits udefra: ”Fuglene letter mod vinden” (Henning Toft Bro), julesangen ”Hvad er det, der gør Jul til noget særligt” og Inger Lauritzens ”Solstriben”. Der kan hentes partitur med klaversats og lydfiler til de enkelte stemmer via link. I indholdsfortegnelsen er det beskrevet, hvis teksterne knytter til ved en årstid eller et emne. Derudover er der pædagogiske tips til dirigenter baseret på forfatternes mangeårige erfaring.