2018
Nyheder

Kirke fejrer Allehelgen
... og Halloween

Oktober ser snart sin ende, og det betyder, at højtiderne for Allehelgen og Halloween er nær. Og selvom den ene højtid ligger tættere på kirkens tradition end den anden, har man i Sønder Tranders Kirke fundet plads til begge.

Den første søndag i november holder kirkerne traditionen tro Allehelgensgudstjenester, hvor man tænder lys for at mindes dem, vi har mistet i årets løb. Arkivfoto 

Af Pernilla Abildtrup

Lyset falder på, og dagene bliver kortere. Med efteråret følger den hyggelige stemning, hvor vi byder kulden velkommen med varm kakao og tæppe i sofaen. Traditionen tro er det også nu, græskarrene kommer frem på danskernes terrasse, og kirkerne landet over byder velkommen til Allehelgensgudstjenester for at mindes de folk, vi har mistet i årets løb. Og selvom den moderne Halloween-tradition og kirketraditionen Allehelgen ikke har noget med hinanden at gøre, har man i Sønder Tranders Kirke fundet plads til begge. Det fortæller kirke- og kulturmedarbejder i Sønder Tranders Sogn, Lærke R. K. Eriksen. Hun uddyber:

- Vi har valgt at fejre Halloween i Sønder Tranders Kirke, fordi der har været stort efterspørgsel efter det. Det sker i et tæt samarbejde med borgerforeningen i Sønder Tranders, så det er et arrangement, der ligger i forlængelse af deres arrangement. Sønder Tranders er en meget lille landsby, så der er hverken skole, butikker eller andet. Der er kun kirken, så derfor er det også et samlingspunkt for folk.

Ønsker at nå børnefamilier

Mens Allehelgen er en kristen højtid, som kirken fejrer for at mindes de, som er døde i årets løb, ligger Halloween noget længere væk fra kirkens tradition. Halloween finder sine rødder i den keltiske folketro, hvor man troede, at denne tid markerede en overgang for de døde videre til det næste liv. I Sønder Tranders Kirke oplever Lærke R. K. Eriksen en efterspørgsel fra børnefamilier, der gerne vil holde Halloween. Hun uddyber:

- Der kan være lidt blandede holdninger til, at kirken afholder et Halloween-arrangement, men ikke desto mindre så vil vi jo også gerne ud og møde folk og invitere dem ind i kirken med et vedkommende arrangement, og det er jo så konkret børnefamilier i Sønder Tranders, der gerne vil ind i kirken ved Halloween. 

Halloween med et budskab

Halloween bliver ikke sjældent opfattet som noget kommercielt og amerikansk. Arrangementet i Sønder Tranders Kirke d. 31. oktober, lægger sig dog ikke helt op ad det traditionelle Halloween-arrangement. I stedet bliver der tilføjet nogle kristne elementer. Arrangementet foregår i kirkens våbenhus med sang og højtlæsning med fokus på, at hvis man tror på det gode, kan man overvinde det onde. Og til sidst vil der blive bedt fadervor. 

- Arrangementet er ikke en gudstjeneste, men et arrangement i kirken, hvor våbenhuset er pyntet - hyggeligt eller uhyggeligt, alt efter hvordan man ser det, slutter Lækre R. K. Eriksen. 

Søndag d. 4. november afholder sognets to kirker Allehelgensgudstjenester, hvor der helt traditionelt vil være lystænding og oplæsning med navne på de sognebørn, der er døde i løbet af det forgangne år. 

Læs mere om Halloween-arrangementet på Sønder Tranders Sogns Facebookside

Om Allehelgen

Allehelgen falder altid første søndag i november. Det er en søndag til minde om de døde, både dem, vi selv har mistet og alle de mennesker, som har båret den kristne tro videre gennem generationer. Gudstjenesten allehelgensdag skaber gennem bønner og salmer plads til at mindes og sørge over dem, vi har mistet. I mange kirker bliver navnene på dem, som i årets løb er døde, læst op. Nogle steder tænder man lys for dem
Kilde: Folkekirke.dk

Bliv klogere på Allehelgen her og forskellen på Allehelgen og Halloween her