2018
Nyheder

Ny mødregruppe for ufrivilligt barnløse

Bangsbostrand kirke starter ny samtalegruppe for ufrivilligt barnløse kvinder i sommeren 2018. Behovet for det nye tilbud er kæmpestort, mener initiativtager og sognepræst Susan Bisgaard Storm.

Hvor går man hen, når drømmen om at blive mor forbliver en drøm? Bangsbostrand kirke barsler med ny gruppe for barnløse. Foto: Colourbox

Af Marie Hoehl Tolstrup

Kirkerne bugner med tilbud til nybagte forældre. Babysalmesang, dåb og spaghetti-gudstjenester. Selv kristendommen fortæller om det lille Jesusbarn som noget af det allerstørste på denne jord. Men hvor går man hen, når man længes efter sit eget lille barn? Når storken altid flyver forbi, og drømmen om at blive mor forbliver en drøm? Det rum mangler, og Bangsbostrand kirke har derfor taget initiativ til en ny mødregruppe for ufrivilligt barnløse. Gruppen mødes fire gange årligt og henvender sig til kvinder på tværs af hele stiftet. 

"Jeg møder ofte de barnløse kvinder. De er mange, men jeg oplever, dét at være barnløs stadig er tabubelagt. Derfor kan det være svært at finde ligesindede", fortæller sognepræst og initiativtager, Susan Bisgaard Storm, om baggrunden for den nye mødregruppe.

Kirkens tilbud bør afspejle virkeligheden anno 2018, mener Susan Bisgaard Storm, sognepræst og initiativtager. Foto: Carsten Sørig

En mødregruppe for mødre uden børn?

Det nye initiativ er ment som en pendant til den mødregruppe, man drømmer om at blive inviteret ind i. Det moderskab, man så brændende ønsker at blive en del af. For mange barnløse kvinder handler det at blive mor nemlig ikke kun om barnet, men også om ens egen identitet. "Mange føler sig ofte udenfor, når snakken går om bleer, amning og vuggestuepladser. For når man bliver mor, så bliver man automatisk en del af et fællesskab, der tydeligt er defineret ved rollen 'at være mor'. Og er du ikke mor, så står du udenfor", fortæller Susan Bisgaard Storm og peger på, at det særligt er kvinderne, der oplever et behov for at få talt om deres situation. 

Netop derfor er den nye mødregruppe også kun henvendt til kvinder. "Vi kvinder har et naturligt behov for at sætte ord på vores følelser. Og det at være barnløs kan være forbundet med megen skyld og skam relateret til ens kvindelighed. Er det min egen skyld? Er jeg ikke kvinde nok, siden jeg ikke kan få børn? Hvorfor kan min mand ikke give mig det barn, jeg længes efter? Som i en almindelig mødregruppe skal der være plads til at få luftet frustrationerne - også over mændene, som kæmper side om side med kvinderne i projekt baby", siger Susan Bisgaard Storm.

At være ufrivilligt barnløs kan være forbundet med en stor sorg og mange svære følelser. Foto: Colourbox

Ikke kun for frederikshavnere 

Selvom initiativet udspringer fra Bangsbostrand kirke i Frederikshavn, er idéen, at kvinder fra hele stiftet kan deltage. Og netop det ligger der klare overvejelser bag.

"Alle er velkomne. Faktisk forventer jeg nok, at mange af dem, der tropper op, har taget køreturen herop netop for at være lidt anonyme. At sætte den label 'ufrivilligt barnløs' på sig selv kan være svært for mange. For hvornår er man lige det? Og gider man være kendt som hende den ufrivilligt barnløse i sit lokalsamfund? Som præst har jeg naturligvis tavshedspligt og der forventes også en gensidig fortrolighed i gruppen", fortæller Susan.  

Her er plads til alle tanker - også de grimme. Hvis ikke kirken kan rumme dem, hvem kan så?

Susan Bisgaard Storm, sognepræst i Bangsbostrand kirke

Kirkens tilbud bør afspejle virkeligheden

Statistikken taler sit tydelige sprog: I dag kommer 9,1% af alle danske børn til verden efter fertilitetsbehandling*. Og forud for dette ligger for manges vedkommende årevis af kamp, frustration og skuffelse over det barn, der lader vente på sig. Det er derfor ikke et sekund for tidligt, at kirken kommer på banen, mener Susan Bisgaard Storm: "Folkekirkens virke bør afspejle Danmark anno 2018, og fertilitetsbehandlinger og ufrivillig barnløshed er bare en stor del af virkeligheden for rigtig mange i dag", lyder det. 

Samtalegruppen mødes fire gange årligt, og snakken kan foregå både i Hånbæk kirken eller på en god gåtur i naturen i området. Foto: Colourbox

At være i det svære

Men hvorfor skal kirken egentlig blande sig i barnløsheden, når der i forvejen findes flere fora for ufrivilligt barnløse på nettet og via fertilitetsklinikkerne?
"Kirken har i forvejen eksistens og mening som naturlige samtaleemner, så det er så oplagt, at netop kirken træder ind her", siger Susan Bisgaard Storm og fortsætter: "For mange kan længslen efter at blive mor medføre en eksistentiel krise. Man hører igen og igen, at børn giver livet mening. Men hvad når man ikke kan få børn? Hvad er meningen med livet så? Og hvordan kommer man videre? Sorgen over ikke at få et ønskebarn. Prøvelserne ved at forsøge igen og igen. Frygten for at miste det lille liv, som vokser inde i maven. At være i det svære. Det er dét, kirken kan."

Kirken kan tilbyde et rum for samtale, når den eksistentielle krise og meningsløsheden rammer. Arkivfoto

Susan Bisgaard Storm sætter en streg under, at man i kirken ikke møder hverken fordømmelse eller gode råd: "Vi tilbyder blot et følelsesmæssigt åndehul, hvor du kan komme og tale med andre kvinder, der forstår din situation. Kirken forventer ingen præstation og præsenterer heller ingen løsning. Her er fokus ikke på, hvad du skal gøre, spise eller læse for at blive gravid. Her kan du bare være. Min rolle som præst er blot at facilitere samtalen og sikre, at alle får mulighed for at sætte ord på deres tanker, hvis de ønsker det", siger hun.

Plads til de forbudte følelser

Sognepræsten vil gerne slå fast, at der i den nye samtalegruppe er plads til alle tanker - også de forbudte. Jalousien over venindens babylykke. Hadet til kroppen eller systemet over de mange mislykkede forsøg. Vreden på Gud, på sin mand og på omgivelserne, hvor øjet konstant fanger struttende maver og barnevogne i bybilledet. Og selvleden, der kan følge i kølvandet på alle de 'forbudte' følelser. 

"At være ufrivilligt barnløs kan få de allerværste sider frem i én. Og dem skal der være plads til her. Hvis ikke kirken kan rumme dem, hvem kan så?", slutter Susan Bisgaard Storm. 

*kilde: Dansk Fertilitetsselskab

FAKTA

Samtalegruppen mødes i Hånbæk kirken, Hånbækvej 4, 9900 Frederikshavn på følgende datoer:  

Torsdag d. 21. juni kl. 19-21

Torsdag d. 30. august kl. 19-21
Torsdag d. 4. oktober kl. 19-21
Torsdag d. 15. november kl. 19-21

Er vejret til det, kan snakken ske på en hyggelig walk-and-talk rundt i de grønne områder. Tilbuddet er gratis og for alle kvinder – hvad enten man bare synes, det er svært at blive gravid, har været gravid og har mistet, eller har kæmpet i fertilitetsbehandling i mange år. Der er ingen tilmelding og intet krav om kirkelig tilknytning. 

Spørgsmål? Kontakt sognepræst Susan Bisgaard Storm tlf. 30 36 27 02.