2018
Nyheder

Huer til soldater søges!

Flyverpræst Thomas Uth fra Brønderslev har en mission. I julen 2019 skal udsendte soldater i Kuwait alle have nye huer. Hjemmestrikkede huer. De varmer nemlig både hoved og hjerte, mener præsten. 

Gaver luner særligt, når julen tilbringes langt væk fra familien derhjemme. Flyverpræst Thomas Uth (yderst tv.) på julebesøg hos de danske soldater i Kuwait. Privatfoto. 

Af Marie Hoehl Tolstrup

"I aften går mine tanker også til de udsendte danske soldater, politifolk og specialister. Det drejer sig ikke om så mange i år, men de tæller hver og én, dér, hvor de er, i lande som Irak, Afghanistan, Kosovo og de baltiske lande. De er savnede herhjemme. Vi tænker på dem og ønsker dem et godt nytår."

31. december 2018. Vi er i Kuwait. 30 soldater udsendt fra Danmark står og lytter til Dronningens nytårstale. Da hun siger de magiske og betydningsfulde ord, tager nogle sig til øjnene, og vores tanker går de 6250 km hjem til vores kære derhjemme.

Sådan fortæller flyverpræst, Thomas Uth, der mellem jul og nytår besøgte de godt 30 mand, som er med Herculesflyveren i Kuwait. Formålet med præstens visit var at holde jule- og nytårsgudstjeneste, foredrag og selvfølgelig yde sjælesorg for de udsendte soldater. Men med hjem fik præsten også en ny idé.

- Til jul fik de danske soldater i Kuwait en julesok af den amerikanske kirke, som indeholdt en hjemmestrikket hue og et julekort med teksten 'God bless your service, soldier, I pray for you and your family', underskrevet med navnene fra den amerikanske familie, der havde strikket huen, fortæller Thomas Uth og fortsætter:

- Jeg så, hvordan soldaterne bar huen og med begejstring fortalte om den og den personlige hilsen, de havde modtaget fra en tilfældig amerikansk familie. De talte mere om denne personlige gave end om den, de fik af det danske Forsvarsministerium, fortæller Thomas Uth, der til dagligt er sognepræst i Brønderslev Kirke og tilknyttet ATW (Air Transport Wing, Aalborg) som flyverpræst, hvor han hver 14. dag besøger flyvestationen i Aalborg. 

Kulde i Kuwait

De danske soldaters begejstring over amerikansk hjemmestrik kunne ikke slippe flyverpræsten. Og det har resulteret i et initiativ, der skal skaffe hjemmestrikkede huer til de danske soldater i julen 2019. 

- Som det ser ud lige nu, vil der også være danske soldater udsendt i Mellemøsten og Afrika i 2019 og 2020. Derfor vil jeg prøve om vi i 9700 Brønderslev kan bidrage med en gave. I Kuwait, Irak, Mali og Afghanistan er det koldt i vintermånederne. En hue vil være en dejlig varm og samtidig personlig julegave til soldaterne, som er langt hjemmefra, siger flyverpræsten og fortæller, at der også er lokale sognebørn blandt de nuværende udsendte soldater.

Huerne skal være færdigstrikkede inden november. Her vil præsten selv sørge for, at det lune hjemmestrik når frem til de danske soldater, når han igen besøger Kuwait. Og hvem ved, hvilken idé flyverpræsten kommer hjem med næste gang?

Læs mere om projektet herunder og følg initiativet på Facebook her

Kan du strikke eller hækle en hue? Den vil med garanti skabe stor glæde hos de udsendte soldater i Kuwait. Arkivfoto. 

VÆRD AT VIDE

Kan du strikke eller hækle, eller kender du til en strikkeklub, der har lyst til at gøre en god gerning for de udsendte danske soldater?

 

Huen er ikke til her og nu, men til næste jul. Ønsket er at få 50-150 huer primært til mænd, men kvindemodeller er også velkomne. 

Huerne kan afleveres på Kirkekontoret i Brønderslev inden 1. november 2019, så sørger flyverpræsten for, at huen kommer til ned til de danske soldater i julen 2019. 

 

Flere spørgsmål?

Kontakt sogne- og flyverpræst Thomas A. Uth

thau@km.dk eller tlf. 2344 6567